1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    LH-piek en zwanger worden

    Gepubliceerd op: 8-31-2020Bewerkt op: 1-18-2021
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-31-2020Bewerkt op: 1-18-2021
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Probeer je zwanger te worden, maar lukt dit niet? Of ben je alleen benieuwd wanneer jouw vruchtbaarheid het hoogst is? Bereken dan de LH-piek in de menstruatiecyclus, ofwel de piek van het luteïniserend hormoon. Het LH-gehalte is het hoogst rond de ovulatie. Deze piek zegt namelijk iets over de vruchtbaarheid en ook over het moment wanneer je het best zwanger kunt proberen te raken.

    Zwanger worden en LH-piek

    Soms hoor je van die verhalen, dat vrouwen na 1 keer seks te hebben gehad, meteen zwanger zijn. Eigenlijk is dat heel bijzonder, want de kans dat een zaadcel een eicel bevrucht is best klein. Dit heeft alles te maken met jouw menstruatiecyclus. De menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen en de meeste vrouwen ovuleren op de veertiende dag van de cyclus. Je hebt elke maand maar 24 uur de tijd om zwanger te kunnen worden, en dat is net na de LH-piek. Maar wat houdt dat eigenlijk in?

    Drie fases van de menstruatiecyclus

    De menstruatiecyclus begint op de dag van je menstruele bloeding tot de eerste dag van de volgende menstruele bloeding. Bij de meeste vrouwen is dit 28 dagen, maar het kan ook zijn dat je een onregelmatige cyclus hebt en jouw menstruatiecyclus korter of iets langer duurt. Maar je daarover geen zorgen.

    • Fase 1: de menstruele periode De menstruele bloeding betekent eigenlijk dat de baarmoeder een deel van haar verdikte voering begint af te scheiden. Dit herken je als bloed uit de vagina. Meestal duurt de menstruele periode zo’n 4 tot 6 dagen. Dit kan per persoon verschillen. In deze fase kunnen klachten optreden als: krampen in je bekken, benen en rug. Sommige vrouwen hebben nog meer klachten in deze periode en merken het ook aan een wisselend humeur.
    • Fase 2: de folliculaire fase. Tijdens deze fase maakt een follikel op een eierstok zich klaar om een eicel vrij te kunnen laten. Meestal is dit 1 eitje per cyclus. De laatste 5 dagen van deze fase zijn de dagen waarop jij het meest vruchtbaar bent. In deze periode is de kans dus het grootst om zwanger te worden.
    • Fase 3: de luteale fase. De luteale fase begint wanneer de eisprong plaatsvindt. De follikel laat een eicel vrij, op weg naar de eierstok. Dan ben je het meest vruchtbaar.

    Wat is luteïniserend hormoon?

    De hormoonhuishouding van een vrouw speelt een grote rol bij het zwanger raken (en zijn). Luteïniserend hormoon (LH) is het hormoon dat zijn piek heeft net voordat je het meest vruchtbaar bent. Zwanger worden kan alleen op het vruchtbaarste moment in de menstruatiecyclus. De periode wanneer het LH-gehalte het hoogst is, is de luteale fase. De andere twee fases van de menstruatiecyclus worden de folliculaire fase en de menstruele periode genoemd.

    Hoe lang duurt de LH-piek?

    Tijdens de luteale fase wordt het LH-hormoon uitgegeven. Wanneer de LH piekt, zendt het brein een signaal af naar de eileider dat het eitje rijp is en dus de eisprong plaats kan vinden. De LH-piek duurt ongeveer 48 uur en begint tussen de 24 en 36 uur voor de ovulatie (de eisprong). Als je de LH-piek berekent kun je er dus achter komen wanneer je het meest vruchtbaar bent, want dat is namelijk de 24 uur nadat de eicel is vrijgekomen.

    Hoe bereken je de LH-piek?

    Je kunt de LH-piek berekenen door een ovulatietest te doen. Een ovulatietest meet namelijk het LH-gehalte in de urine. De ovulatietest doe je een paar dagen achter elkaar, het liefst twee keer op een dag op hetzelfde tijdstip. De ovulatietesten die het LH-gehalte meten worden het meest gebruikt en zijn ook nog eens nauwkeurig. Er zijn ook testen die op speeksel gebaseerd zijn.

    LH-piek gevonden?

    Heb je je LH-piek gevonden? En wil je zwanger worden? Dan is dit het moment om te vrijen. Wacht er ook niet te lang mee, want dan kan de zaadcel de eicel net miszwemmen!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard