1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Toxoplasmose: gevaarlijk voor je baby

  Gepubliceerd op: 6-30-2016Bewerkt op: 2-22-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-30-2016Bewerkt op: 2-22-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Toxoplasmose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet. Deze parasiet heet Toxoplasma gondii en kan in de ontlasting van katten zitten. De parasiet wordt meestal van dieren op mensen overgebracht en plant zich voort in katten. De kat is daarom ook de grootste overdrager van deze parasiet, maar ook varkens, schapen en koeien kunnen besmet zijn en de infectie overdragen.

  Wat zijn de risico's van toxoplasmose tijdens mijn zwangerschap?

  Wanneer je besmet raakt met Toxoplasmose merk je daar weinig van. Je kunt wat last krijgen van lichte verhoging en vermoeidheid en opgezwollen lymfeklieren. De gevolgen daarentegen kunnen groot zijn. Ook al is de kans klein, vooral vroeg in de zwangerschap kan toxoplasmose leiden tot een miskraam of het overlijden van het kind in de baarmoeder. Wanneer er later in de zwangerschap een besmetting optreedt neemt het risico op een miskraam of doodgeboorte af, maar kan het wel leiden tot neurologische- en oogafwijkingen bij het kind.

  Wat zijn de risico's van toxoplasmose voor mijn kindje?

  Volgens het RIVM is de kans dat de infectie wordt overgedragen op de baby 40%. Het risico op besmetting van het kind neemt toe van minder dan 3% in de eerste drie maanden van de zwangerschap tot meer dan 60% aan het eind van de zwangerschap. Terwijl dit risico toeneemt, neemt de kans op ernstige symptomen juist af.

  Kan ik een toxoplasmose infectie voorkomen?

  Toxoplasma is niet bestand tegen verhitting. Je kunt geïnfecteerd raken wanneer je besmet vlees eet dat onvoldoende is verhit. Bak je vlees dan ook door en door. Was ook je groente grondig wanneer je dit rauw eet. De aarde die erop zit kan kattenpoep bevatten. Het beste is om de groente ook te koken of te bakken.

  Vermijd gedurende de hele zwangerschap contact met mogelijk besmette voedingsmiddelen en mogelijk besmette aarde. Let hierbij ook op kruisbesmetting, dus leg je bereide voeding niet op een vieze snijplank of in de buurt van rauw vlees of ongewassen groente Je kunt nog meer vinden over toxoplasmose in deze folder van het RIVM.

  Weten hoe je toxoplasmose en andere infecties tijdens de zwangerschap kunt voorkomen? Je leert er alles over met onze zwangerschapscursus, deel van ons online cursuspakket.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard