1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Middagdutjes tijdens de zwangerschap zijn goed voor jou én je baby!

  Gepubliceerd op: 4-20-2020Bewerkt op: 11-19-2021
  ZP® - Onderzoeken Gepubliceerd op: 4-20-2020Bewerkt op: 11-19-2021
  Geschreven door: ZP® - Onderzoeken
  Dutjes tijdens de zwangerschap: welke zwangere vrouw houdt er nu niet van? Haast iedere zwangere vrouw heeft wel behoefte aan meer rust. Dan is zo’n middagdutje af en toe echt genieten! Hoeveel heb je nodig van die dutjes tijdens de zwangerschap, en wat is het effect ervan op je baby?

  Dutjes tijdens de zwangerschap: fijn én gezond

  Voor alle zwangere vrouwen die graag dutjes doen is er goed nieuws! Jij wist natuurlijk al dat dutjes goed zijn voor jou en je zwangere lichaam, maar dutjes doen als je in verwachting bent is namelijk hartstikke goed voor je baby, dat blijkt uit onderzoek.

  Onderzoek, uitgevoerd door Sleep Medicine, heeft uitgewezen dat bevallen vrouwen die regelmatig een dutje deden, over het algemeen iets zwaardere baby’s kregen dan vrouwen die dat niet doen. In andere woorden: een regelmatig dutje tijdens de zwangerschap verkleint de kans op groeiachterstand bij je ongeboren baby.

  Hoeveel dutten tijdens de zwangerschap?

  Uit het onderzoek bleek dat de groep vrouwen die regelmatig een middagdutje deed tussen de 60 en 90 minuten, er 29% minder baby’s voorkwamen met laag geboortegewicht.

  Daarnaast werd er gekeken naar de regelmaat van het dutten tijdens de zwangerschap. Daar kwam uit naar voren dan vrouwen die 5 tot 7 dagen per week een dutje deden, 22% minder kans hadden op een baby met laag geboortegewicht. Ook de regelmaat van het doen van een dutje doet er dus toe.

  Lekker dutten dus!

  Nu heb je dus al helemáál een goed excuus om eens lekker veel dutjes te doen deze zwangerschap! Het zal niet alleen jou een energieboost geven, maar ook je baby zal er dus baat van hebben. Je kunt het natuurlijk nooit zeker weten of jouw regelmatige dutjes ook echt bij hebben gedragen aan een gezond geboortegewicht van je baby, maar baat het niet dan schaadt het niet!

  Natuurlijk is het niet voor alle zwangere vrouwen mogelijk om 5 tot 7 dagen per week eens een lekkere lange middagdut te doen, en het is dan ook zeker een luxe als dit wel kan. Maak je in dit geval zeker niet druk, want er zijn genoeg vrouwen die gezonde baby’s op de wereld hebben gezet zonder iedere dag middagdutjes te doen, bijvoorbeeld door de drukte van een baan of andere kinderen in huis.

  Hoevaak krijg of kreeg jij de kans om een middagdutje te doen tijdens de zwangerschap? Wat deed je om toch aan je nodige rust te komen? Laat het weten in een reactie!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard