1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Kunnen jonge baby’s al zindelijk worden? Ja dus!

  Gepubliceerd op: 1-4-2021Bewerkt op: 2-27-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-4-2021Bewerkt op: 2-27-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Heb je vanaf de geboorte geen zin in al dat gedoe met luiers? Dan is er goed nieuws! Je kunt je baby namelijk al vanaf bijna de geboorte zindelijk maken. Heb je daar je vraagtekens bij, dan ben je niet de enige. Toch is het mogelijk en hebben vele andere ouders het al gedaan! Wat moeite kost het zeker, maar dan bespaar je wel een hele hoop luiers en de gebruikelijke zindelijkheidstraining in de peutertijd.

  Je baby zindelijk vanaf de geboorte

  Je kunt een kindje al veel eerder trainen om zindelijk te worden dan de gebruikelijke leeftijd om dat te doen. Om je jonge baby zindelijk te laten worden, maak je gebruik van de BabyZindelijkheidsCommunicatie (BZC). Ontzettend fijn als je de hoge kosten van luiers wilt voorkomen en luieruitslag geen kans wilt geven. Ook nog eens erg ecovriendelijk, en je voorkomt natuurlijk luieruitslag en alle ongemakkelijkheden van dien. Wasbare luiers kunnen trouwens ook helpen om minder last te hebben van luiersuitslag EN eerder zindelijk te worden.

  Een pasgeboren baby kan natuurlijk nog niet praten en daardoor maar moeilijk aangeven wanneer hij of zij moet plassen of poepen. Echter zijn baby’s wat dat betreft slimmer dan we denken, want ze hebben hun eigen manieren om zonder woorden te communiceren dat ze naar de wc moeten. Van de ouders vergt het dan wel even wat oefening om dat te herkennen, maar uiteindelijk kan dat lukken. Het is hierbij belangrijk goed de geluiden en bewegingen van een baby te herkennen, of een bepaalde blik die een baby heeft wanneer hij moet plassen of poepen. Die signalen kunnen voor iedere baby anders zijn, en daarom is het belangrijk om als ouder hier vanaf de geboorte goed op te letten om deze methode te laten slagen.

  Hoe maak je een jonge baby zindelijk?

  Wist je dat baby’s eigenlijk al na de geboorte de noodzaak voelen zichzelf schoon te houden en niet onder te plassen, waardoor al direct na de geboorte een luik bestaat om hun zindelijk te laten worden? Als ouders negeren we dit normaal gesproken door een luier te gebruiken, om vervolgens in de peutertijd het gebruik van een luier weer af te leren.

  Het begint bij het herkennen van de signalen van jouw baby wanneer hij of zij naar de wc moet gaan. Dat kunnen wiebelende beentjes zijn, een bepaalde geconcentreerde blik in de ogen of een geluidje. Wanneer je dit herkent, kan je beginnen je baby boven een potje te hangen, of erop te zetten wanneer je baby al groot genoeg is. Je kunt ook aan de slag met handgebaren als je baby dit al begrijpt: een vingertje opsteken of in de handjes klappen betekent dat je kindje naar de wc moet. Je zult zien dat als je kindje groot genoeg is hij ook deze gebaren gaat maken.

  Met je jonge baby kan je iedere keer als je hem of haar boven de wc hangt een geluidje maken wat speciaal is voor wanneer hij of zij op de wc zit. Bijvoorbeeld door ‘’shhhhh’’ te zeggen wanneer je herkent dat je kindje naar de wc moet. En wanneer hij aan het plassen of poepen is, uitleggen wat er aan het gebeuren is. Zo zal je kindje uiteindelijk waarschijnlijk zelf ook het wc-codegeluidje gaan gebruiken en gaan herkennen dat zijn sluitspier en de wc hiermee verbonden zijn. Iedere keer dat dit daadwerkelijk lukt met je baby is mooi meegenomen, en je zult zien dat jullie er ook plezier in gaan beleven.

  Hoe gaat dit er in de praktijk aan toe?

  Je denkt misschien: kan ik dan nog wel ooit de deur uit? Het belangrijkste is om bij het zindelijk maken van je baby onder de 1 jaar de lat laag te leggen. Je kunt ermee beginnen wanneer je daar zelf klaar voor bent en tijd voor hebt, en iedere keer dat het lukt is mooi meegenomen en een luier bespaard. En die momenten zullen zich langzaam gaan uitbreiden totdat je kindje helemaal zindelijk is. Ongelukjes zullen gebeuren, ook thuis. Als je met je baby de deur uitgaat, kan je gewoon een luier of oefenbroekje gebruiken, of tijdens een paar dagen thuis bijhouden welke tijdstippen je kindje vooral moet plassen. Vooral jonge baby’s hebben namelijk een klein blaasje en veel plasjes op een dag, maar tegen de tijd dat het aantal keer plassen op een dag te overzien valt, zal je kindje al zelf aan kunnen geven wanneer hij naar de wc moet.

  Er zijn kinderen die door het als baby oefenen met naar de wc gaan, al met anderhalfjaar volledig zindelijk zijn, ook ‘s nachts. Dat scheelt voor de ouders natuurlijk veel geld, moeite en tijd met alle luiers, en voor je kindje is het erg fijn dat hij of zij zich al vanaf erg jong erg begrepen voelt. Het kost zeker even wat moeite, en je hoeft er beslist niet meteen in de kraamweek mee te beginnen, maar het is zeker het proberen waard!

  Alles weten over je baby's communicatie? Dat kan met onze cursus babysignalen en -gebaren, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard