1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    7x ‘alternatieve’ methodes om je baby in slaap te krijgen

    Gepubliceerd op: 11-4-2020Bewerkt op: 11-25-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-4-2020Bewerkt op: 11-25-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Iedereen wilt graag dat zijn of haar baby goed slaapt ‘s nachts. Heb je al veel dingen geprobeerd, maar werkt niks? Dan kunnen misschien deze ‘alternatieve’ manieren je helpen je baby goed in slaap te krijgen en ook echt in slaap te houden.

    Slaap kindje slaap: hoe dan?

    Als je baby geen fan is van snel en gemakkelijk in slaap vallen en ook echt diep in slaap te blijven, ben je als ouder bereid om van alles te proberen. Het begint misschien met het sussen, het ‘sssh’ geluid te maken, een blokje om met de kinderwagen, je baby in slaap laten vallen aan de borst, een speentje, inbakeren, slaapmuziek opzetten: alle welbekende manieren om een baby in slaap te laten vallen.

    Maar wat als dat allemaal niet lukt? Dan ben je misschien geïnteresseerd in minder voor de hand liggende methodes om je baby in slaap te krijgen. De volgende ‘alternatieve’ methodes om je baby in slaap te krijgen kunnen je helpen!

    Alternatieve methodes om je baby in slaap te krijgen

    Baat het niet, dan schaadt het niet: de volgende manieren om je baby in slaap te krijgen kun je gerust eens proberen!

    1. Babymassage

    Voor jou is een massage heerlijk, en dat is voor je baby niet anders. De meeste baby’s zijn dol op een fijne massage! Dat kan ontzettend ontspannend werken en slaap opwekken, ideaal dus net zo voor bedtijd. Je kindje kan er heerlijk slaperig door worden en daarna meer ontspannen en rustiger in slaap vallen, misschien valt hij al in slaap tijdens de massage! Het is ook nog eens goed voor jullie hechting. Laat wel 45 minuten tussen de laatste voeding en de massage in zitten.

    1. White Noise

    Misschien heb je al wel eens van de term white noise gehoord. Dat is eigenlijk ‘’achtergrondherrie’’, wat voor je baby juist hartstikke kalmerend en slaapverwekkend kan werken. White noise is namelijk precies wat je baby in de baarmoeder ook hoorde: het constante geruis van jouw spijsvertering, je hartslag en achtergrondgeluiden van buitenaf. Je kunt white noise vinden als echte baarmoedergeluiden, maar ook het geluid van regen op het dak, het geluid van de föhn of het achtergrondgeluid wat je hoort in een vliegtuig kunnen je baby helpen in slaap te krijgen. Kijk vooral eens op Youtube voor een grote verscheidenheid aan white noise of koop een speciale white noise machine!

    1. Aromatherapie

    Met aromatherapie denk je misschien niet gelijk aan je baby. Toch kan het je kindje helpen beter in slaap te krijgen en te houden. Zo kan je ‘s avonds een paar druppeltjes kamille- of lavendelolie in het bad van je baby doen wat een rustgevend effect kan hebben. Zo kan je baby heerlijk rozig worden en erg ontspannen naar bed, wat kan zorgen voor een goede nachtrust. Je kunt ook gaan voor een kruidenzakje met verschillende rustgevende kruiden, zoals lavendel, kamille en rozenknopjes. Houd dit uiteraard altijd buiten het handbereik van je baby zodat hij het niet in zijn mondje kan stoppen.

    1. Acupressuur

    Acupressuur kan je doen door met je vingertoppen op bepaalde plekken van het lichaam zachtjes te drukken, wrijven en masseren. Als je dit juist doet, dan kunnen deze plekken zorgen voor een betere nachtrust. Een van die plekjes zijn de wenkbrauwen: als je hier zachtjes overheen streelt en heel zachtjes drukt, dan kan dit erg slaapopwekkend werken voor je baby. Gebruik altijd een erg lichte druk op je baby.

    1. Een vast slaapritueel

    Heb je nog geen vast slaapritueel voor je baby? Dan is het nog niet te laat om daaraan te beginnen. Een vast slaapritueel kan er namelijk voor zorgen dat je baby iedere dag weet wanneer het tijd is om te slapen. Dat kan ervoor zorgen dat je baby de handelingen van het ritueel automatisch associeert met slapen, waardoor je baby veel gemakkelijker in slaap kan komen. Je kunt ook een van de bovenstaande methodes toepassen in het slaapritueel! Bijvoorbeeld door je baby standaard een babymassage te geven voor het slapen of white noise op te zetten. Ook vaste bedtijden kunnen helpen, en dan het liefste vroege bedtijden. En natuurlijk een vaste volgorde van alle handelingen van het slaapritueel.

    1. Co-sleeping

    Baby's hebben een grote behoefte aan geborgenheid, en dan het liefste door middel van de aanwezigheid van de ouders. Het kan wellicht helpen je baby rustiger te laten slapen door te co-sleepen. Dat kan door middel van een co-sleeper, of samen in het grote bed (wat niet wordt aangeraden vanwege veiligheid). Sommige baby's slapen veel beter in een co-sleeper dichtbij mama, dan in hun eigen kamertje. Waarschijnlijk omdat ze toch op een of andere manier de aanwezigheid voelen en omdat jij er snel bij kunt zijn wanneer je baby wakker wordt.

    1. Een slaaptrainer

    Is je kindje al wat ouder? Dan kan je misschien een slaaptrainer gebruiken om je kindje te leren slapen volgens ‘volwassen’ bedtijden. Een slaaptrainer laat je baby weten wanneer het tijd is om te gaan slapen, en wanneer ze weer op mogen staan. Als het slaaptrainer-figuurtje zijn oogjes open heeft, is het tijd om op te staan, als ze dicht zijn wordt er geslapen. Ook is het voorzien van een lampje en een wekker. Dit is geschikt voor peuters vanaf ongeveer 2,5 jaar. Door het leuke figuurtje, vaak een dier of stripfiguur, wordt dit proces ook nog eens best leuk. Handig om alvast op je verlanglijstje te zetten voor als je kindje wat groter is!

    Met deze baby slaapcursus slaapt jouw baby als een roos.

    • Slaapcursus (6 maanden tot 5 jaar)
      39.9517 video’s

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard