1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Potje, of toch een wc-brilverkleiner kopen voor je kind?

    Gepubliceerd op: 12-21-2021Bewerkt op: 12-27-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-21-2021Bewerkt op: 12-27-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Wanneer het tijd is voor zindelijkheidstraining, mag een potje of een wc-brilverkleiner niet missen. Je hebt onder de potjes nog een hoop varianten waar je uit kunt kiezen, of ga je toch voor de wc-brilverkleiner?

    Wanneer begin je met het potje voor je kind?

    De meeste ouders en kinderen beginnen met zindelijkheidstraining tussen de 18 en 20 maanden. Vanaf dan is het dus handig om een potje in huis te hebben gehaald, maar het kan ook geen kwaad om er al eerder eentje aan te schaffen. Zo kun je hem ook vast neerzetten naast de wc, zodat je kindje eraan kan wennen.

    Potje of wc-brilverkleiner?

    Je hebt natuurlijk ook nog de keus om te gaan voor eenwc-brilverkleiner. Dat is een kleine wc-bril speciaal voor je kindje, die je op de grote wc-bril zet. Die gaat wat langer mee, als je kind niet meer op het potje past met de lange benen. Wel zul je hem moeten helpen op de wc-bril te gaan zitten, of je kunt een opstapje klaarzetten zodat ze het zelf kunnen doen. Sommige kinderen vinden een wc-brilverkleiner fijner, omdat ze hun ouders het ook op deze manier zien doen. Voor jou is het fijn omdat de ontlasting en urine van je kind direct in het toilet terecht komt.

    Als je echter tussen de 1 en 2 jaar begint met zindelijkheidstraining, valt een plaspotje vaak goed in de smaak. Dreumesen passen daar nog prima op en door de verschillende kleuren, vormen en soorten waarin je plaspotjes kunt vinden en het feit dat ze er zelluf op kunnen gaan zitten, wordt het zindelijk worden heel leuk!

    Tip: Met de Zindelijkheidsbox kan jouw kind binnen één week zindelijk worden, op een leuke en gezellige manier! Getest door experts, en vele trotse ouders die je voorgingen.

    Soorten plaspotjes

    Er zijn potjes in allerlei kleuren, soorten en vormen, dit zijn alle potjes op een rij: Standaard plaspotje: deze heb je soms al voor een paar euro, zonder te veel gekkigheden aan het potje. Meestal in een leuke kleur en soms met een plaatje op de pot.

    • Potje met rugsteun: er zijnpotjes met een hoge rugsteun, waardoor het eruit ziet als een soort van stoeltje. Deze variant is fijn als je kindje niet stevig of relaxed lijkt te zitten op een normaal potje.
    • Potje met uitneembare binnenpot: bijdeze potjeskun je de binnenkant eruit halen, en dus hoef je alleen die uit te nemen en schoon te spoelen, in plaats van te zeulen met het hele potje.
    • Potje in de vorm van een wc: deze zijn leuk, want ze zien eruit als eenheuse mini-wc. Helemaal stoer voor je kleine! Dit potje heeft een deksel, doorspoel hendel en toiletpapierhouder. Deze potjes zijn vaak ook wat duurder, maar de overgang naar een echte wc kan er wat makkelijker door worden.
    • Potje met muziek: een dergelijkpotje met muziekbegint een liedje te spelen, of laat applaus horen als er geplast of gepoept wordt, als een beloning dus. Kinderen vinden dat vaak leuk, maar soms kunnen ze er juist van schrikken.

    Mijn kind wil niet op het potje

    Het is niet gek als je kind het spannend om op het potje of in de wc zijn behoeftes te doen. Niks raars dus als het zindelijk worden en plassen op het potje een heel proces is, maar blijf het proberen, neem de tijd en wees geduldig. Begin je net met zindelijkheidstraining, en is het de eerste keer geen succes? Wacht dan een weekje, en probeer het daarna gewoon weer opnieuw, net zo lang totdat je kind eraan went.

    Het kan ook zijn dat er iets is gebeurt op het potje de vorige keer, waardoor hij angstig is geworden. Misschien voelt je kind zich te veel gepusht, of had hij het gevoel bijna door de wc-bril heen te vallen. Stel je kind gerust over wat er gebeurd kan zijn, zodat hij het potje minder spannend gaat vinden.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard