1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Zo kun je je baby’s hersenontwikkeling stimuleren vanaf de geboorte!

    Gepubliceerd op: 5-18-2020Bewerkt op: 4-24-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-18-2020Bewerkt op: 4-24-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    We weten allemaal dat een baby een grote spons is van alles wat er om hem heen gebeurt. Daarom is het een goed idee om al vanaf de geboorte de hersenontwikkeling van je baby te stimuleren! Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen, en je kunt het op deze simpele manieren aanpakken.

    De hersenontwikkeling van je baby

    Je baby is in de eerste drie jaar van zijn leven enorm bezig met het ontwikkelen van zijn hersenen. Alhoewel hij er als baby nog niet veel over kan zeggen, zijn de hersenen van je baby een grote spons die alles proberen te absorberen wat er om zich heen gebeurt. Wel 80% van de ontwikkeling van de hersenen van je kindje vindt plaats tussen zijn geboorte en derde verjaardag! Daarom kun je al vroeg beginnen met het stimuleren van de hersenontwikkeling.

    Andere leuke feitjes over de hersenontwikkeling van je baby zijn:

    • In het eerste levensjaar verdrievoudigt het volume en gezicht van de hersenen van je baby!
    • Je baby’s hersenactiviteit is twee keer zo hoog als die van een volwassene.
    • Iedere dag worden zo’n 700 nieuwe hersenverbindingen gelegd bij je baby.

    8 tips om de hersenontwikkeling van je baby te stimuleren

    1. Beschrijf alles wat je ziet en doet

    Dit is een uitstekende manier om interactief te zijn met je baby. Door alles te omschrijven wat jij ziet en doet, is je baby vanaf jong al betrokken en leert objecten en handelingen te herkennen. Dit is iets dat je erg gemakkelijk in je dagelijkse leven kunt toepassen! En je baby zal het daarnaast heerlijk vinden om je gewoon lekker te horen praten. Geef bijvoorbeeld eens een uitgebreide rondleiding door het huis, zing voor je baby, praat met een hogere toon en lees je baby voor.

    1. Druk verschillende emoties uit

    Door je emoties een gezicht te geven, leert je baby hoe verschillende gevoelens en emoties eruit zien. Ben je blij, laat dan volop zien dat je blij bent door te lachen. Ben je een beetje down en niet zo vrolijk, trek dan een iets triester gezicht. Zo leert je baby ook zijn eigen emoties te herkennen en uit te drukken, wat erg goed is voor zijn ontwikkeling.

    1. Geen drukke geluiden

    Het zenuwstelsel van een jonge baby heeft nog geen filter. Alles wat hij dus hoort gaat dus dwars door elkaar heen. Daardoor kan je baby soms overprikkeld raken. Het fijnste voor je baby is om maar één persoon of een toon tegelijk te horen, als het even mogelijk is!

    1. Huid-op-huidcontact:

    We weten van huid-op-huid contact dat het goed is voor zowel ouders als kind. Het intieme contact zorgt niet alleen vor een betere weerstand, betere slaap, gewichtstoename en temperatuurregeling, ook zorgt het voor een beter ontwikkeld brein. Volop je baby op je blote borst neerleggen dus!

    1. Zwart-wit afbeeldingen en speelgoed

    Zwart-wit speelgoed en afbeeldingen zijn voor je baby ontzettend fascinerend. Dat komt omdat je baby de eerste maand van zijn leven enkel grijstinten en contrasten kan zien. Zwart-wit biedt veel contrast, en is daarom erg interessant. Speelgoed met zwart-wit tinten zullen het dan ook altijd goed doen bij baby's tot drie maanden.

    1. Laat je baby kennis maken met verschillende texturen en temperaturen

    Laat je baby voorzichtig zachte, harde, koude en warme dingen aanraken en benoem hierbij wat je baby aan het voelen is. Verschillende texturen vinden baby’s hartstikke interessant, dus een zogenaamd voelboekje aanschaffen is ook een goed idee.

    1. Zacht licht wanneer je baby wakker is

    De ogen van je babys zijn nog aan niks gewend na 9 maanden in de baarmoeder. Met zacht licht om zich heen kunnen baby's wanneer ze wakker zijn hun ogen beter opendoen en beter de wereld om hun heen ontdekken. Zo oefenen ze beide ogen tegelijk te gebruiken, waarbij ze hun pupilreflex ontwikkelen. Om je baby te helpen zijn brein-oogconnectie te ontwikkelen kun je geleidelijk met de intensiteit van het licht gaan variëren.

    1. Raak bepaalde lichaamsdelen van je pasgeboren baby aan

    Sommige aanrakingen worden door de hersenen van een pasgeboren baby beter geregistreerd. Het gaat hierbij vooral om aanrakingen rondom de mond, handpalmen en voetzolen. Hier kun je dus extra veel kusjes en aandacht geven! Alle soort aanraking op de huid is echter belangrijk tijdens de babyperiode.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard