1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Frambozenbladthee drinken voor de bevalling, helpt het echt?

  Gepubliceerd op: 11-23-2020Bewerkt op: 11-28-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-23-2020Bewerkt op: 11-28-2023
  Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Verloskundigenpraktijk Hygiea
  Je hebt misschien weleens gehoord dat het drinken van frambozenbladthee voor de bevalling zou kunnen helpen de bevalling sneller en gemakkelijker te laten verlopen. Maar is dit nu een bakerpraatje, of kan frambozenbladthee drinken werkelijk helpen ter voorbereiding op de bevalling?

  Werking van frambozenbladthee voor de bevalling

  Op het internet en in je omgeving heb je wellicht gezien en gehoord dat het drinken van frambozenbladthee kan helpen je bevalling gemakkelijker te laten verlopen. Dat zou komen doordat deze thee de spieren van de baarmoeder kan versterken, waardoor de weeën efficiënter zouden zijn en de bevalling dus vlotter en sneller kan verlopen. Doordat de baarmoeder goed haar werk kan doen en beter kan aanspannen en ontspannen, zou ook het bloedverlies na de bevalling worden verminderd. Ook stellen vele vrouwen dat het drinken van deze thee de klachten van misselijkheid tijdens de zwangerschap helpt afnemen.

  Dat klinkt haast te mooi om waard te zijn! Maar klopt alles wel wat er over frambozenbladthee wordt beweerd en is de thee wel veilig om te drinken?

  Eigenschappen van frambozenbladthee

  Frambozenblad bevat veel vitamine A, B, C, E en calcium,magnesium, ijzer en polyfenolen. Deze polyfenolen zijn natuurlijke antioxidanten die ons beschermen tegen radicalen in het lichaam. Frambozenbladthee, rijk aan al deze voedingsstoffen, zou helpen de spieren in de baarmoeder te versterken, waardoor ze beter kunnen aanspannen en ontspannen. Doordat je je baarmoeder bij wijze van spreken zou ‘trainen’, zou het bloeden na de bevalling sneller ophouden en de tweede fase (de latente fase) van de bevalling sneller verlopen.

  Wanneer frambozenbladthee drinken?

  Doordat frambozenbladthee de baarmoeder kan stimuleren zich klaar te maken voor de bevalling, wordt aangeraden deze thee niet voor de 34 weken zwangerschap te drinken. Het beste is zelfs om te wachten tot aan de 37 weken zwangerschap, en dan 1 tot 3 kopjes per dag te drinken. Als je dan begint met drinken, kan de thee nog steeds effect hebben en ben je er zeker van dat je je baarmoeder niet te vroeg aanmoedigt de bevalling op gang te zetten. Als je een geschiedenis hebt van miskramen, overleg dan altijd eerst met je verloskundige voordat je deze thee drinkt.

  Onderzoek naar frambozenbladthee

  Een recent kleinschalig onderzoek heeft uitgewezen dat het drinken van deze thee voor een kortere tweede fase van de bevalling kan zorgen (gemiddeld 10 minuten korter), en dat er tijdens bevallingen van vrouwen die deze thee dronken minder kans is op het moeten gebruiken van een vacuümverlosser of een verlostang. Ook is volgens dit en dit onderzoek de kans op een keizersnede door deze thee kleiner. Ook vond een ander kleinschalig onderzoek dat het drinken van frambozenbladthee de kans op het passeren van de 40 weken zwangerschap (overtijd) verkleint.

  Er is echter niet genoeg grootschalig onderzoek gedaan om de werking van frambozenbladthee met 100% zekerheid vast te stellen.

  Veiligheid van frambozenbladthee

  Hetzelfde onderzoek heeft vastgesteld dat frambozenbladthee geen risico’s met zich meebrengt voor moeder of baby. Integendeel: alle kleinschalige onderzoeken bekend over frambozenbladthee bevestigen dat het enkel voordelen met zich meebrengt tijdens de bevalling, namelijk dat het de kans op complicaties en interventies tijdens de bevalling verkleint en de bevalling sneller laat verlopen.

  Ook stelt het onderzoek dat het drinken van frambozenbladthee niet helpt bij het opwekken van de bevalling. Dat zou ook betekenen dat het drinken van deze thee niet voor miskramen zou kunnen zorgen, maar toch is het beter te beginnen met drinken tussen de 34 en 37 weken zwangerschap, afhankelijk van wat je verloskundige je adviseert.

  Welke voeding kan helpen als voorbereiding op de bevalling?

  • Kamille
  • Dadels
  • Bananen

  Dus, wel of geen frambozenbladthee?

  Het is volgens kleinschalige onderzoeken die er wél zijn gedaan volledig veilig om frambozenbladthee te drinken tijdens de zwangerschap. Het is wel aan te raden hier pas tussen de 34 en 37 weken mee te beginnen, in overleg met je verloskundige. De thee zou helpen de kans op interventies te verkleinen tijdens de bevalling, de bevalling sneller te laten verlopen en het bloeden postpartum sneller weer te laten ophouden. Voor het opwekken van de bevalling zou je aan deze thee echter niks hebben.

  Alles weten over de bevalling? Dat kan met onze bevalcursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

  Het is dus zeker de moeite waard frambozenbladthee te proberen, en baat het niet dan schaadt het niet. Ga jij deze thee drinken later in je zwangerschap?

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard