1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Latente fase van de bevalling

    Gepubliceerd op: 1-10-2022Bewerkt op: 1-10-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-10-2022Bewerkt op: 1-10-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    De latente fase van de bevalling is de eerste fase van de bevalling, ofwel de ontsluitingsfase. Dat is dus het moment waarop de bevalling begint: iets wat soms gebeurt door het breken van de vliezen, maar in de meeste gevallen met lichte weeën.

    Wat is de latente fase van de bevalling?

    De geleidelijke overgang van de zwangerschap naar de bevalling heet de voorbereidingsfase. Dat wordt gekenmerkt door voorweeën en harde buiken, waar je soms al weken voor de bevalling mee te maken kunt krijgen. Die zijn vaak onregelmatig, en zorgen voor veranderingen in de baarmoedermond, wat ook voor zo’n 1 tot 2 cm ontsluiting kan leiden.

    Tijdens de latente fase zijn de echte ontsluitingsweeën begonnen en dus ook de bevalling. Je merkt dat doordat ze steeds regelmatiger en met frequentie komen, namelijk minimaal 2 weeën om de 10 minuten. Deze weeën zijn vaak nog goed te verdragen, en je kunt ze wegzuchten en daarbij nog praten. De baarmoedermond verstrijkt in deze fase waardoor er 2 tot 3 centimeter ontsluiting ontstaat.

    Valse start van de bevalling?

    Het is niet altijd makkelijk te herkennen wanneer de bevalling en dus de latente fase echt is begonnen. De ‘echte’ weeën kunnen nog veel lijken op oefenweeën of harde buiken, omdat die laatste ook om de 5 minuten kunnen komen. Je kan dan geneigd zijn de verloskundige al te bellen, maar bij het checken van de ontsluiting kan zij zien dat de bevalling eigenlijk nog niet is begonnen. Het begin van de bevalling, ofwel de latente fase, kan dan nog gemakkelijk dagen of een hele week duren.

    Hoelang duurt de latente fase?

    De latente fase kan gemiddeld 12 tot 14 uur duren, maar bij een eerste bevalling kan dat zelfs 24 tot 48 uur zijn. Bij een volgende bevalling gaat het meestal een stuk sneller, omdat je lichaam de baarmoedersamentrekkingen al heeft geoefend en door het spiergeheugen beter weet wat er moet gebeuren.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard