1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Hormonen tijdens bevalling op een rijtje

  Gepubliceerd op: 10-23-2020Bewerkt op: 9-13-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 10-23-2020Bewerkt op: 9-13-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Oxytocine, adrenaline en endorfine. Deze hormonen spelen een grote rol tijdens de bevalling. De aanmaak van het ene hormoon wil je juist vermijden, terwijl het andere hormoon juist als natuurlijke pijnstiller kan werken. Maar hoe zit dat nou precies met die hormonen tijdens de bevalling? We hebben het voor je op een rij gezet.

  Hormonen tijdens de bevalling

  Hormonen tijdens je zwangerschap ken je zo langzamerhand wel. Stemmingswisselingen, huidveranderingen; hormonen zijn de boosdoener. Maar wist je ook dat hormonen een grote rol spelen tijdens je bevalling? Tijdens je zwangerschap heeft het woord 'hormonen' waarschijnlijk een negatieve lading gekregen, maar tijdens je bevalling kunnen sommige hormonen je juist helpen.

  Oxytocine

  Oxytocine is afgeleid van het woord 'oktykos', dit betekent 'snelle geboorte'. Je raadt het al: dit hormoon zorgt ervoor dat de bevalling op gang komt en je weeën krijgt. Daarom staat oxytocine bekend als het bevalhormoon. Hoe meer oxytocine, hoe krachtiger de weeën. Doordat de aanmaak van oxytocine niet in één stroom gaat, heb je tussen de weeën door tijd om uit te rusten en kan je vagina langzaamaan oprekken, wat de kans op uitscheuren vermindert.

  Oxytocine maakt je lichaam niet alleen tijdens de bevalling aan, maar is ook belangrijk voor borstvoeding. Het heeft namelijk invloed op het samentrekken van de melkklieren en spieren van het melkkanaal. Wist je dat oxytocine zelfs een belangrijke rol heeft gespeeld bij de bevruchting? Wanneer je een orgasme krijgt maakt je lichaam oxytocine aan en dit hormoon helpt sperma op weg naar de eicellen.

  Adrenaline

  Dit hormoon wil je tijdens je bevalling het liefst vermijden. Adrenaline maakt je lichaam aan wanneer je stress en spanning ervaart. Daarom is ontspanning tijdens de bevalling zo belangrijk. Wanneer je veel adrenaline aanmaakt, zullen de andere hormonen (oxytocine en endorfine) een seintje krijgen om het aanmaakproces stil te leggen. Je snapt het denk ik al: de weeën nemen af en ook de natuurlijke pijnstilling. Adrenaline komt wél goed van pas tijdens het persen. Het geeft je het zetje om - met alles wat je hebt - te gaan persen.

  Endorfine

  Dit hormoon ga je tijdens de bevalling erg waarderen. Endorfine is namelijk een natuurlijke pijnstiller. Daarom staat het ook bekend als het gelukshormoon. Dit hormoon wordt al vanaf de derde maand van je zwangerschap afgescheiden door je placenta. Dit hormoon helpt je de bevalling door, zodat je nog de puf hebt om te gaan persen. Heb je ondanks de endorfine veel pijn? Dan kun je de pijn bestrijden met behulp van medicijnen, zoals een ruggenprik en remifentanil.

  Tips hormonen tijdens bevalling

  Conclusie: je wil zo min mogelijk adrenaline aanmaken en juist veel oxytocine en endorfine. Probeer zo goed mogelijk te ontspannen. Vertrouw op je eigen lichaam en probeer de processen niet af te remmen. Zo maak je optimaal gebruik van de hormonen die je lichaam tijdens de bevalling aanmaakt.

  • Leer voorafgaand aan de bevalling tips & trics tijdens een pufcursus of volg een cursus hypnobirthing.
  • Creëer een fijne ruimte/plek tijdens de bevalling. Beval je in het ziekenhuis? Neem dan dingen mee die voor jou een veilige en fijne omgeving creëren. Wanneer je je veilig voelt en op je gemak bent, kun je je een stuk makkelijker ontspannen.
  • Kleed je warm genoeg aan, door kou wordt juist de aanmaak van adrenaline gestimuleerd. Warmte zorgt juist weer voor de aanmaak van oxytocine.
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard