1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  ZwangerZwangerschapskalenderWeek 17

  Selecteer je zwangerschapsweek

  week-17

  Week 17

  Week 17

  ZP® - Zwangerschap & Babykalender

  , 8 juli 2016 09:09Laatste update op: 14 maart 2023 14:56

  Rond deze tijd beginnen veel vrouwen leven in hun buik te voelen. Wees zeker niet ongerust als dit bij jou nog niet het geval is, het komt vanzelf! Behalve de armen en benen kan de baby nu ook het hoofd, lippen, handen, voeten, vingers en tenen bewegen. Lees snel verder wat er allemaal gebeurt in week 17 van je zwangerschap.

  Je baby in week 17 van je zwangerschap

  In week 17 is je baby...

  week-image

  18 cm

  190 gram

  ..zo groot als een peer

  Jij in weekNr 17 van je zwangerschap

  In weekNr 17 ben jij...

  week-image
  • 17 weken zwanger
  • in je vierde maand
  • in het tweede trimester

  Cursusportaal

  Alles weten over de zwangerschap, je bevalling en je baby? Dat kan met ons online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!'

  Ja, ik wil toegang

  Dit gebeurt er met je baby als je 17 weken zwanger bent

  De smaakpapillen beginnen zich te ontwikkelen, waardoor jouw baby zoete en niet-zoete vloeistof al kan onderscheiden. Het hoofdje is nog groot in verhouding met de rest van het lichaam. Er begint al fijn haar op zijn of haar hoofd te groeien.

  Dankzij een stevige en veerkrachtige baarmoederwand kan je baby al zijn of haar ledematen oefenen door ertegen te duwen. En al dat bewegen in de baarmoeder, dat kan je gaan voelen! De bewegingen van de baby zijn nu soepel en vloeiend, in tegenstelling tot de schokkende bewegingen eerder in de zwangerschap. Je kindje heeft nu ook kracht om zijn vingers en tenen te sturen. Ook kan hij nu fronsen!

  Dit gebeurt er met jou als je 17 weken zwanger bent

  Je taille zal inmiddels wel helemaal weg zijn en misschien begin je al wat zwangerschapsstriemen te krijgen. Je huid kan veranderen tijdens de zwangerschap, dat hebben we in week 16 al besproken. Ook kan je kwaaltjes zoals aambeien, blaasontsteking, vaginale afscheiding, en obstipatie krijgen. Dit is allemaal heel vervelend, maar gelukkig wel voor een heel goed doel! Ook zijn zwangerschapskwaaltjes niets om je voor te schamen; haast alle zwangere vrouwen hebben ze.

  Met je groeiende baarmoeder zullen loszittende kleding of speciale zwangerschapskleding waarschijnlijk het meest comfortabel zitten. Panty's kunnen fijn zijn om je benen te ondersteunen. Neem ondergoed van katoen vanwege het absorberende vermogen. Tot slot kan een zwangerschapsbeha goede ondersteuning bieden en 'mee groeien', zoals al besproken in week 15.

  Cursusportaal

  Alles weten over de zwangerschap, je bevalling en je baby? Dat kan met ons online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!'

  Ja, ik wil toegang

  To do in week 17

  12 zwangerschaps- en bevalcursussen, vergoed door je zorgverzekeraar

  Met een zwangerschapscursus haal je alles uit je zwangerschap. En hier kun je nu maar liefst 12 zwangerschaps-, beval, en babycursussen volgen! Geheel online, met onbeperkte toegang gedurende 18 maanden. Het mooie is dat het cursuspakket wordt vergoed door de meeste zorgverzekeraars: gratis voor jou dus. Lees hier alles over de cursussen.

  Kinderopvang regelen

  Als aanstaande ouder zal je al vrij vroeg in de zwangerschap gaan nadenken over de vraag of je wel of niet weer aan het werk gaat na de zwangerschap. Wie er voor je kindje gaat zorgen als je blijft werken, is geen zorg voor later, maar iets dat je op tijd moet regelen. Er zijn veel verschillende mogelijkheden: kinderdagverblijf, gastoudergezin, oppas aan huis, of hulp van familie of vrienden. Het is verstandig hierover nu te gaan nadenken en eventueel een kijkje te gaan nemen bij de kinderopvang. Lees hier hier wat er komt kijken bij het kiezen van kinderopvang.

  SEO, de 20 weken-echo

  De vraag of het kindje wel gezond zal zijn, houdt veel aanstaande ouders bezig. Gelukkig komen de meeste kindjes gezond ter wereld. Tijdens een van je eerste afspraken heeft de verloskundige informatie gegeven over het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO), ook wel de 20-weken echo genoemd.

  Kenbaar maken geslacht via fotografie

  Over een aantal weken weet je, als je ervoor kiest om dit te willen weten, het geslacht van de baby. De 20 weken echo is voor velen een van de hoogtepunten van de zwangerschap. Willen jullie het geslacht kenbaar maken dan is het natuurlijk erg leuk om dat op een bijzondere manier te doen. Bijvoorbeeld met een fotograaf. Neem ballonnen mee of laat een taart bakken. Van de foto's kun je bijvoorbeeld passende kaartjes maken met een passende tekst of je laat de foto's afdrukken om cadeau te doen.

  Zwangerschapscursussen

  Heb je je al aangemeld bij een zwangerschapscursus? Zwangerschapsyoga richt zich voornamelijk op ontspannen. Goed kunnen ontspannen is belangrijk tijdens de zwangerschap, maar zeker tijdens de bevalling. Met behulp van ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen leer je hoe je kunt omgaan met pijn, te luisteren naar je lichaam en te vertrouwen op je lichaam. Zwangerschapspilates is een fijne manier om tijdens je zwangerschap flexibel en in beweging te blijven, wat je uiteindelijk ook zal helpen tijdens de bevalling.

  ZwangerFit bestaat uit training en coaching. De training bestaat uit actieve lessen met oefeningen om je conditie en kracht te trainen en heerlijk te ontspannen. Zwemmen is een van de veiligste sporten, of je nu zwanger bent of niet. Je zult ook tijdens de zwangerschap merken dat andere sporten wellicht wat lastiger te doen zijn naarmate de zwangerschap vordert. Zwemmen kan je daarentegen altijd doen, of je nu 8, 16 of of 30 weken zwanger bent. Lees hier meer over zwangerschapszwemmen.

  Wist je dat?

  Wist je dat je baarmoeder steeds sneller groeit, waardoor er steeds minder plaats overblijft voor je blaas? Hierdoor zal je steeds vaker naar de wc moeten!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursussen

  • Community

  • Dashboard