1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  Deze informatie is geverifieerd door onze deskundige: Tara Verloskundigen

  ZwangerGezondheidWat is een veilige slaaphouding tijdens de zwangerschap

  Wat is een veilige slaaphouding tijdens de zwangerschap?

  ZP® - Magazine

  , 6 maart 2020 18:08Laatste update op: 22 september 2022 20:20

  Tijdens de zwangerschap is slapen soms een dingetje met die groeiende buik. In het eerste trimester kan je in principe nog in alle houdingen slapen, maar na een tijdje zal je niet meer op je buik kunnen slapen. Wat is dan een fijne, veilige slaaphouding tijdens de zwangerschap?

  De beste houding om de slapen tijdens de zwangerschap

  Wanneer je buik echt groot begint te worden, zal op je buik slapen automatisch niet meer comfortabel voor jezelf worden en zal je een andere positie moeten aannemen. Slapen op je zij is het beste voor jezelf en de gezondheid voor je baby, alhoewel slapen op je rug ook geen kwaad kan. Hier lees je uitgebreid meer over de verschillende slaaphoudingen als je zwanger bent.

  Alles weten over slapen en gezondheid tijdens de zwangerschap? Dat kan met onze zwangerschapscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

  Op je buik

  Op je buik slapen als je zwanger bent kan in principe geen kwaad voor je baby of voor jezelf. In het eerste trimester, wanneer je buik nog niet zo groot is, kun je dus nog prima op je buik slapen. Dit wordt na een tijdje echter vanzelf onmogelijk en heel ongemakkelijk voor jou! Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je je baby zult pletten door op je buik te liggen: hij is veilig beschermd door het vruchtwater, en het wordt je op een gegeven moment zo onmogelijk gemaakt door je grote buik dat je vanzelf weer op je zij rolt.

  Op je rug

  Slapen op je rug kan in principe geen kwaad, maar vanaf ongeveer week 20 kan het beter zijn om op je zij te slapen. Het kan namelijk zo zijn dat de bloedtoevoer naar de grote lichaamsader (de vena cava) wordt afgekneld als je op je rug slaapt. Dit is te wijten aan het groeiende gewicht van je baby en baarmoeder dat op de bloedvaten drukt. Door het afknellen van deze ader, kan de toevoer van zuurstof en bloed naar je baby tijdelijk beperkt worden. Dit leidt tot een, op zich niet schadelijke, tijdelijke daling van de hartfrequentie van je baby.

  Neig je de hele nacht weer terug te rollen op je rug? Dan zal je lichaam vanzelf weer aangeven als het tijd is om op je zij te draaien. Je kunt je namelijk na een poos duizelig gaan voelen van het liggen op je rug, een duidelijk signaal dat het beter en veiliger is op je zij te gaan liggen. Hiermee is het probleem dus gelijk opgelost, want door het benauwde gevoel zal het geen optie meer voor je zijn om op je rug te blijven liggen. Geen stress dus, als je toch nog vaak wakker wordt op je rug: gewoon op je zij draaien en het is opgelost!

  Op je zij

  De beste optie! Op je zij slapen is veruit de beste slaappositie als je zwanger bent. Op je zij slapen zorgt er namelijk voor dat de bloedtoevoer naar de placenta toeneemt zodat meer voedingsstoffen en zuurstof je baby kunnen bereiken. De beste kant is je linkerzij, maar ook op je rechterzij zit je helemaal op safe.

  Als je een echte buik- of rugslaper bent, is het handig dat je vanaf het begin van de zwangerschap begint met oefenen op je zij te slapen. Dan heeft je lichaam meer dan genoeg tijd om aan deze positie te wennen, waardoor het geen probleem voor je zal zij als je op het punt komt waarop het beter is om op je zij te slapen.

  Slapen comfortabeler maken

  Het valt niet voor elke vrouw mee om met een grote buik comfortabel op haar zij te slapen. Om het wat comfortabeler voor jezelf te maken is het een goed idee om een zwangerschapskussenof een multifunctioneel voedingskussen aan te schaffen. Deze leg je tussen je benen voor extra steun en achter je rug zodat je niet op je rug kunt rollen. Maar met normale kussens kun je dit effect natuurlijk ook bereiken!

  Blijft het zelfs met een kussen onmogelijk om comfortabel te slapen op je zij? Overweeg dan een nieuw matras aan te schaffen. Door langdurig gebruik van je matras kan hij naar jouw lichaam zijn gaan vormen, waardoor hij niet meer lekker zal liggen.

  Alles weten over slapen en gezondheid tijdens de zwangerschap? Dat kan met onze zwangerschapscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

  Meer over dit onderwerp:

  • De baarmoeder
  • De placenta (moederkoek)

  Plaats een reactie

  (0)
  user-image
   • Feed

   • Mijn week

   • Cursussen

   • Community

   • Dashboard