1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Wat is een veilige slaaphouding tijdens de zwangerschap?

  Gepubliceerd op: 3-6-2020Bewerkt op: 4-16-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-6-2020Bewerkt op: 4-16-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Tara Verloskundigen
  Hoe verder je vordert in je zwangerschap, hoe groter je baby en buik zullen groeien. Hoewel je in het eerste trimester nog niet veel zult merken van een groeiende buik, zal dit vanaf het tweede trimester wel voelbaar zijn. Dit kan pijntjes opleveren zoals rug- of bekkenpijn en dit verstoord vervolgens weer je nachtrust. Best vervelend, maar gelukkig zijn daar hele fijne oplossingen voor! En wat is nou eigenlijk een veilige slaaphouding tijdens de zwangerschap?

  De beste houding om te slapen tijdens de zwangerschap

  Wanneer je buik groter begint te worden, zal op je buik slapen niet meer comfortabel zijn en dus zul je een andere positie moeten aannemen. Slapen op je zij is het beste voor jezelf en de gezondheid voor je baby, maar ook slapen op je rug is mogelijk. Hier lees je uitgebreid meer over de verschillende slaaphoudingen als je zwanger bent.

  Op je buik

  Op je buik slapen als je zwanger bent kan waarschijnlijk nog prima in het eerste trimester, maar tijdens het tweede en derde trimester zal dit zowel voor jou als de baby steeds ongemakkelijker worden. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je jouw baby zult beschadigen door op je buik te gaan liggen want de baby is veilig beschermd door het vruchtwater. Wel wordt het slapen op je buik vanzelf vervelend en ongemakkelijk door je groeiende buik dat je geen keuze meer hebt. Vanaf nu ben je een zij- of rugslaper.

  Op je rug

  Slapen op je rug kan in principe geen kwaad, maar vanaf ongeveer week 20 kan het beter zijn om op je zij te slapen. Het kan namelijk zo zijn dat de bloedtoevoer naar de grote lichaamsader (de vena cava) wordt afgekneld als je op je rug slaapt. Dit is te wijten aan het toenemende gewicht van je baby en baarmoeder dat op de bloedvaten drukt. Door het afknellen van deze ader, kan de toevoer van zuurstof en bloed naar je baby tijdelijk beperkt worden. Dit leidt tot een, op zich niet schadelijke, tijdelijke daling van de hartfrequentie van je baby.

  Neig je de hele nacht weer terug te rollen op je rug? Dan zal je lichaam vanzelf weer aangeven als het tijd is om op je zij te draaien. Je kunt je namelijk na een poos duizelig gaan voelen van het liggen op je rug, een duidelijk signaal dat het beter en veiliger is op je zij te gaan liggen. Hiermee is het probleem dus gelijk opgelost, want door het benauwde gevoel zal het geen optie meer voor je zijn om op je rug te blijven liggen. Geen stress dus, als je toch nog vaak wakker wordt op je rug: gewoon op je zij draaien en het is opgelost!

  Op je zij

  Dit is de beste optie, voor jezelf en voor je baby! Op je zij slapen is veruit de beste slaappositie als je zwanger bent. Het zorgt er namelijk voor dat de bloedtoevoer naar de placenta toeneemt zodat meer voedingsstoffen en zuurstof je baby kunnen bereiken.

  Als je een echte buik- of rugslaper bent, is het handig dat je vanaf het begin van de zwangerschap begint met oefenen op je zij te slapen. Dan heeft je lichaam meer dan genoeg tijd om aan deze positie te wennen, waardoor het geen probleem voor je zal zijn als je op het punt komt waarop het beter is om op je zij te slapen.

  Slapen comfortabeler maken

  Het valt niet mee om met een grote buik comfortabel op je zij te slapen. Om het wat comfortabeler voor jezelf te maken is het een goed idee om een multifunctioneel voedingskussen aan te schaffen. Dit is een banaan-vormig kussen welke je hoofd, buik, rug, bekken en benen kan ondersteunen. Zo verdeel je het lichaamsgewicht beter en krijg je geen pijntjes tijdens het slapen. En lekker duurzaam; want wist je dat je het voedingskussen voor nog veel meer doeleinden kunt gebruiken? Wanneer de baby is geboren kun je het voedingskussen ook gebruiken tijdens (je raadt het al) het geven van fles- of borstvoeding. En in combinatie met een hoes maak je van je voedingskussen een heerlijk zacht babynestje. Multifunctioneel dus!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard