1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Water drinken tijdens de zwangerschap: hoeveel moet je drinken en waarom?

  Gepubliceerd op: 5-6-2020Bewerkt op: 6-3-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-6-2020Bewerkt op: 6-3-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Verloskundigenpraktijk de Vallei
  Voldoende water drinken is altijd belangrijk voor je gezondheid, maar als je zwanger bent al helemaal. Waarom heb je genoeg water nodig als je zwanger bent, en hoeveel zou je dagelijks moeten drinken?

  Waarom voldoende water drinken als je zwanger bent?

  Er zijn verschillende redenen waarom je genoeg water zou moeten drinken tijdens de zwangerschap:

  • Je bloedvolume neemt toe

  Tijdens een zwangerschap neemt je bloedvolume met zo´n 40 tot 50 % toe! Dat is nodig om jouw baby en de placenta van genoeg bloed te voorzien. En dit bloed bestaat voor het grootste deel uit water, in de vorm van plasma.

  • Vruchtwater

  Ook het vruchtwater in de baarmoeder wordt beïnvloed door het water dat je drinkt. De smaak van het vruchtwater wordt namelijk beïnvloed door alles wat jij eet en drinkt! Het is niet zo dat je hoeveelheid vruchtwater toeneemt door de hoeveelheid water die je drinkt. Je lichaam gebruikt wel een deel van het vocht dat je binnenkrijgt voor het aanmaken van vruchtwater.

  • Oververhitting en uitdroging voorkomen

  Voor jezelf is het van groot belang om genoeg water te drinken om zo oververhitting en uitdroging te voorkomen, vooral als het erg warm is buiten. Genoeg water drinken zorgt ervoor dat je lichaam kan afkoelen en de warmte kwijt kan. Drink je niet genoeg, dan is er een risico op oververhitting of uitdroging, waar je je erg slecht door kan voelen. Dit kan leiden tot vermoeidheid, oedeem, hoofdpijn, duizeligheid, kramp en misselijkheid.

  Voldoende water drinken tijdens de zwangerschap is dus van belang voor je baby en voor jou!

  Hoeveel water drinken tijdens de zwangerschap?

  De meningen zijn verdeeld over hoeveel water je zou moeten drinken als je zwanger bent. Over algemeen geldt dat als je plas lichtgeel tot transparant, en doorzichtig is, je genoeg water drinkt. Heb je donkergele urine met een sterke geur, dan moet je wat meer drinken op een dag.

  Als zwangere vrouw hoef je niet opeens grote hoeveelheden meer water te drinken. Een beetje extra is vaak genoeg. Voor veel zwangere vrouwen komt dit neer op 1,5 tot 2,5 liter water per dag. Als je voldoende groente en fruit eet, zit je al helemaal goed. Dan krijg je dagelijks ook al 1 liter water binnen.

  Voor de meeste zwangere vrouwen geldt dat 3 tot 4 liter water uit vloeistoffen én voeding in totaal voldoende is. Maar de vloeistoffen uit voeding kun je moeilijk meten, dus houd het op ongeveer 2 liter water per dag en voldoende groente en fruit, en je zit sowieso goed.

  Te veel water?

  Er wordt ook gewaarschuwd voor het drinken van te veel water tijdens de zwangerschap. Door jezelf te forceren iedere 5 minuten te drinken of dagelijks meer dan drie liter vocht binnenkrijgt zonder deze ook kwijt te kunnen, kan je ´afwateringssysteem´ overbelast raken. Op dat moment neemt het water dat wordt afgevoerd ook mineralen mee die nog niet zijn verwerkt die je lichaam nodig heeft om normaal te kunnen functioneren. Ook kan te veel water leiden tot vochtophopingen in de hersenen. Je nieren kunnen zo´n 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken.

  Drink je als zwangere vrouw zeker 3 liter water per dag, maar ervaar je nog steeds dorst? Neem dan contact op met je verloskundige. Dit kan namelijk duiden op zwangerschapssuiker.

  Hoeveel water drinken bij borstvoeding?

  Geef je borstvoeding of ben je dat van plan, houd er dan rekening mee dat je wel een aanzienlijke extra hoeveelheid vocht moet binnenkrijgen. Het verlies van vocht door je melkproductie moet gecompenseerd worden. Over het algemeen geldt dat 2,5 liter water voldoende is voor borstvoedende vrouwen. Hierbij wordt geadviseerd één glas water te drinken voor iedere voeding die je geeft, dus zorg dat je bij borstvoeding altijd een glas of flesje water bij de hand hebt!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard