1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Duizeligheid en flauwtes

    Gepubliceerd op: 11-11-2019Bewerkt op: 5-24-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-11-2019Bewerkt op: 5-24-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Gedurende de hele zwangerschap kun je last hebben van flauwtes, duizeligheid en zelfs flauwvallen. Dit is niet bepaald leuk en zeker hinderend op bepaalde momenten, maar het is een volkomen normaal zwangerschapskwaaltje. Duizeligheid tijdens je zwangerschap wordt veroorzaakt door onvoldoende bloedtoevoer naar je hersenen.

    Waarom ben je duizelig tijdens de zwangerschap?

    Dubbele bloedsomloop

    Een onvoldoende toevoer van bloed naar je hersenen (met dus zuurstof) kan verschillende heeft een reden tijdens je zwangerschap. Uiteraard heb jij nu niet alleen bloed nodig, maar ook je ongeboren baby. Je lichaam heeft dus meer bloed nodig om alles draaiende te houden, maar het kan voorkomen dat er soms onvoldoende bloedproductie is dit aan te vullen. Deze dubbele bloedsomloop kan er dus voor zorgen dat je duizelig wordt.

    Lage bloeddruk

    Ook een lage bloeddruk kan ervoor zorgen dat je last hebt van flauwtes of duizeligheid. Dit komt ook veel voor tijdens de zwangerschap, wat te wijten valt aan het hormoon progesteron. Hierdoor ontspannen en verwijden je bloedvaten, waardoor er meer bloed naar je baby gaat, maar ook minder bloed naar jouw hersenen. Ook kan soms door een groeiende baarmoeder het bloed minder gemakkelijk worden rondgepompt, door de druk op de bloedvaten.

    Bloedarmoede

    In zeldzame gevallen ligt het aan bloedarmoede, oververhitting of een lage bloedsuikerspiegel dat je last hebt van flauwtes of duizeligheid.

    Duizeligheid en flauwtes voorkomen

    Juiste voeding

    Je kunt duizeligheid onder andere beperken door regelmatig te eten en voldoende te drinken. Door voldoende te eten zakt je bloedsuikerspiegel minder snel. Bij voorkeur kun je ijzerrijke voeding eten, want een ijzertekort kan bloedarmoede veroorzaken en voor duizeligheid en flauwtes zorgen.

    Rustig opstaan

    Zorg er daarnaast voor dat je rustig opstaat wanneer je zit. Neem hier de tijd voor en blijf gerust nog even wat langer zitten als je voelt dat je licht wordt in je hoofd. Kom je vanuit een liggende positie, ga dan eerst zitten voordat je opstaat. Sta daarnaast niet te lang stil, want dit kan ervoor zorgen dat er te veel bloed naar je benen zakt.

    Verkoeling

    Draag daarnaast losse, comfortabele kleding om oververhitting te voorkomen. Houd jezelf koel, voornamelijk op warme dagen om zo een dalende bloeddruk te voorkomen. Pas ook extra goed op als je net opstaat uit een warm bad of warme douche.

    Omgaan met duizeligheid en flauwtes

    Ben zwanger en regelmatig duizelig? Ga dan rustig op je linkerzijde liggen om dit op te vangen. Dit zal zorgen voor een grotere bloedtoevoer naar je hersenen waardoor het vanzelf weer beter zal gaan. Ook blijf in deze positie de bloedtoevoer naar de placenta op peil. Informeer ook je omgeving dat dit de beste positie voor je is, mocht je flauwvallen. Gaat dit niet, ga dan zitten en plaats je hoofd tussen je knieën en blijf rustig ademen.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard