1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Onstilbare dorst tijdens de zwangerschap? Hierdoor kan het komen

  Gepubliceerd op: 9-22-2021Bewerkt op: 7-14-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 9-22-2021Bewerkt op: 7-14-2022
  Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Verloskundigenpraktijk Hygiea
  Tijdens de zwangerschap heb je net wat meer vochtinname nodig. Daarom is het ook niet zo gek als je af en toe wat meer dorst hebt dan normaal. Maar wordt de dorst echt onstilbaar? Misschien drink je dan te weinig, maar er kan ook sprake zijn van zwangerschapsdiabetes.

  Veel dorst en zwanger

  Om alle veranderingen in je lichaam en de groei van je baby te ondersteunen heb je wat meer vocht nodig dan normaal gesproken. Daarom is het aan te raden tijdens de zwangerschap iets meer water te drinken dan normaal: namelijk tussen de 1,5 en 2,5 liter per dag. Als je daarnaast ook nog voldoende fruit en groente eet, wat ook nog vocht bevat, zit je helemaal goed.

  Dat is nodig omdat je bloedvolume 40 tot 50% toeneemt, het vruchtwater moet worden aangemaakt, en om uitdroging te voorkomen. Dat laatste kan erg gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap.

  Te weinig water drinken tijdens de zwangerschap

  Het is voor sommige vrouwen moeilijk om genoeg water te drinken op een dag. Dan kan het helpen één grote fles aan te schaffen met precies de hoeveelheid water die je op die dag moet drinken, eventueel met limoen en munt erin, bijvoorbeeld. Maar kruidenthee telt ook bij de hoeveelheid vochtinname op een dag, vruchtensap dan weer niet.

  Drink je niet genoeg? Dan kan je die onstilbare dorst krijgen en je futloos gaan voelen. Dat is niet alleen niet fijn voor jouzelf, maar ook voor je baby kan het gevaarlijk zijn. Drink je niet genoeg, dan kan uitdroging op de loer liggen. Je kunt een te lage vochtinname herkennen aan aanhoudende donkergele urine. Je urine zou lichtgeel of transparant moeten zijn. De oplossing is simpel: drink meer water!

  Dorst als symptoom van zwangerschapsdiabetes

  Is de onstilbare dorst nog steeds niet afgenomen na een paar dagen voldoende water te hebben gedronken? Dan kan er misschien sprake zijn van zwangerschapsdiabetes. Dorst is één van de symptomen van deze zwangerschapsaandoening. Vaak moe zijn, vaak moeten plassen, veel vruchtwater hebben of een zware baby hebben kan ook wijzen op zwangerschapssuiker. Laat het dus altijd aan je verloskundige weten als je onstilbare dorst hebt, ondanks dat je genoeg drinkt.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard