1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Orgasme en zwanger worden

  Gepubliceerd op: 8-19-2020Bewerkt op: 5-23-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-19-2020Bewerkt op: 5-23-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Zijn jullie er klaar voor om een gezin te stichten? Je zou denken dat je dan zo vaak mogelijk moet vrijen en dat alleen het orgasme van de man hierbij noodzakelijk is. Dat ligt net een tikkeltje anders. Er is een verband tussen het krijgen van een orgasme als vrouw en snellere bevruchting. Hoe zit dit nu eigenlijk en wat moet je hiervoor doen?

  Vergroot vaker seks hebben de kans op zwangerschap?

  Er wordt veelal gedacht dat je zo vaak mogelijk seks moet hebben om sneller zwanger te maken. Dat klopt niet helemaal, in tegendeel zelfs. De kwaliteit van het sperma wordt minder als een man te vaak klaarkomt. Je hoeft dus niet meerdere keren op een dag seks te hebben als je zwanger probeert te raken. Iedere twee à drie dagen vrijen, waarbij jullie allebei klaarkomen, is in dat geval beter. Bij een succesvolle bevruchting van de eicel is namelijk vooral de kwaliteit van de seks belangrijk.

  Orgasme kan bijdragen aan bevruchting

  Het is beter voor zowel de man als de vrouw als jullie allebei erg opgewonden zijn. De kwaliteit van het zaad is dan een stuk beter en de cellen kunnen zich goed naar de eicel begeven als de vrouw vochtig is. Het is niet alleen een stuk leuker voor de vrouw als zij ook een orgasme krijgt, maar het kan ook nog eens helpen bij de bevruchting. Klaarkomen vergroot namelijk de kans dat een vrouw zwanger raakt. De spieren in de baarmoeder en vagina trekken tijdens en na het orgasme samen. Ze duwen als het ware de zaadcellen van de man dieper de baarmoederhals in, naar de baarmoeder, om zich vervolgens richting de eileiders te begeven. Haar orgasme zorgt er dus voor dat de zaadcellen de juiste richting op geduwd worden. Blijf na het klaarkomen nog tien minuutjes liggen zodat het sperma er niet weer uitglijdt. Eenmaal in de eileiders aangekomen kunnen de cellen zo’n vijf dagen lang overleven. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je een paar dagen geen seks hebt gehad en je eisprong nadert, want de zaadcellen blijven daar nog wel even.

  Seks tijdens eisprong

  Wanneer je zwanger probeert te raken, is het belangrijk om net voor je eisprong seks te hebben. Je eisprong vindt twee weken voor je menstruatie plaats. Heb je een regelmatige cyclus? Dan kun je vrij makkelijk uitrekenen rond welke dagen je eisprong zal plaatsvinden. Als je een cyclus van 28 dagen hebt, moet je twee weken verder tellen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Begon je laatste menstruatie op 1 juni? Dan zal je eisprong rond 14 juni plaatsvinden. Dat je vruchtbare dagen rond de eisprong zijn, hoeft uiteraard niet te betekenen dat je alleen dan seks moet hebben. Duik juist regelmatig met elkaar het bed in, ook op minder vruchtbare dagen, want dat houdt het immuunsysteem alert op een mogelijke zwangerschap.

  Ovulatie berekenen

  Bij een onregelmatige cyclus is het wat moeilijker om uit te rekenen wanneer je eisprong plaatsvindt. Een ovulatietest kunnen je helpen om dit moment vast te stellen. Een ovulatietest is te koop bij de drogist en in de apotheek. Je kunt ook zelf controleren hoe je baarmoederhalsslijm of cervixslijm aanvoelt. Tijdens je ovulatie is het slijm natter, gladder en wat elastischer dan normaal. Het is eigenlijk je eigen natuurlijke glijmiddel, want het natte slijm maakt het een stuk makkelijker om seks te hebben.

  Houdingen tijdens het vrijen om zwanger te worden

  Misschien heb je vaker gezien dat vrouwen, bijvoorbeeld in films, na de seks op hun rug gaan liggen met hun benen omhoog. Het is een effectieve manier om het sperma binnen te houden. Diepe penetratie is belangrijk als je zwanger probeert te worden, want het sperma komt zo dieper in de baarmoederhals terecht dan bij oppervlakkige penetratie. De volgende houdingen kunnen daarbij helpen:

  • Op z’n hondjes: bij deze houding zit je op handen en knieën voor je partner. Je kunt hierdoor ver naar voren buigen, waardoor je partner ook dieper naar binnen kan glijden.
  • Missionaris: dit is het bekendste standje. Je ligt op je rug met je partner bovenop je en houdt je benen omhoog. Doordat je jouw benen bij deze houding al optrekt, glijdt het sperma er niet uit en kunnen de zaadcellen zich richting je eicellen begeven.
  • Lepeltje-lepeltje: ga op je zij liggen met je rug naar je partner. Net als bij de eerste houding is diepe penetratie hierbij mogelijk.

  Blijf proberen

  Zwanger worden kan heel snel gaan, maar het kan juist ook maanden duren voordat het raak is. Raak niet ontmoedigd, blijf erover praten en steun elkaar vooral. Het is normaal als het op een gegeven moment zwaar en demotiverend aanvoelt. Houd in je achterhoofd dat de kans om zwanger te raken iedere maand slechts vijftien procent is. Twijfel je en wil je zeker weten dat er niets mis is? Ga dan eens langs bij je gynaecoloog of huisarts. Geef het in ieder geval niet op en blijf proberen.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard