1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Eerste hulp bij borstvoedingsongemakken

    Gepubliceerd op: 1-5-2021Bewerkt op: 11-15-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-5-2021Bewerkt op: 11-15-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Als je voor het eerst borstvoeding gaat geven, kan dit best een beetje spannend zijn. Het is een prachtige ervaring, maar misschien komen er ook wat borstvoedingsuitdagingen op jouw pad. Wij vertellen je welke ongemakken voor kunnen komen aan het begin van je borstvoedingsperiode en wat je eraan kunt doen. Zo ga je goed voorbereid je eerste borstvoedingsweek in!
    1. Moeite met het aanleggen van je kindje

    Het is belangrijk dat je je baby goed aanlegt. Als je kindje verkeerd is aangelegd, zal hij niet goed kunnen drinken en kan je pijnlijke tepels krijgen. Zorg er daarom voor dat je kindje vanaf het begin op de juiste manier leert drinken. Soms kan een tepelhoedje nuttig zijn om je kindje te helpen met het aanhappen. Een lactatiekundige kan je helpen met het correct aanleggen en kan je adviseren of een tepelhoedje een geschikte oplossing voor jou is.

    1. Pijnlijke tepels of tepelkloven

    In het begin kun je last hebben van pijnlijke tepels of tepelkloven. Dit is vervelend, maar niet zo vreemd. Je lichaam is het niet gewend om een baby aan de borst te hebben. Het is dus heel normaal dat je tepels hier aan moeten wennen. Een tepelzalf van lanoline of verkoelende pads bieden directe verlichting en verzorgen je tepels.

    1. Lekkende borsten

    Wanneer je melkproductie op gang is gekomen, is het heel normaal dat je borsten melk lekken. Als je je baby aan het voeden bent, kan het zijn dat er melk lekt uit je andere borst. Ook kunnen je borsten gaan lekken als er veel tijd tussen twee voedingen zit. Wist je dat je borsten zelfs kunnen gaan lekken als je de baby van een ander hoort huilen? Een onmisbaar product om natte vlekken in je kleding te voorkomen zijn zoogkompressen. Zoogkompressen zijn verkrijgbaar in een wasbare variant en een wegwerp variant. Ook zijn ze te vinden in verschillende soorten diktes, voor veel of weinig lekken.

    1. Gezwollen borsten (stuwing)

    Sommige moeders hebben last van gezwollen borsten, ook wel stuwing genoemd, wanneer hun moedermelk een paar dagen na de geboorte op gang komt. De meest doeltreffende behandeling van stuwing is een hongerige baby. Probeer je borsten zo veel en zo vaak mogelijk leeg te maken om de melk te laten stromen. Voed dus op verzoek, tussen de acht en twaalf keer per 24 uur. Als je borsten nog steeds erg vol zijn na een voeding, kolf dan af tot het prettig voelt. Je kunt ook voor de voeding een beetje melk afkolven om de grootste druk eraf te halen. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen met een handkolf. Het is dus erg handig om een handkolf achter de hand te hebben tijdens de kraamweek.

    1. Je kindje kan niet meteen aan de borst drinken

    Misschien kan je kindje na de bevalling nog niet meteen aan de borst drinken. Dan is het belangrijk om je borstvoeding op gang te brengen met een professionele kolf. Deze zijn in het ziekenhuis beschikbaar en kun je daarna ook huren om thuis mee te kolven. Deze kolven zijn speciaal ontwikkeld om je te helpen met het opbouwen van je moedermelkproductie.

    In het begin kan borstvoeding even wennen zijn, maar geef jou en je kindje de tijd om het te leren. Je zult zien dat het vanzelf makkelijker wordt.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot borstvoeding.

    • group-image
      1 maand geleden

      Borstvoeding

      101 leden

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard