1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  BabyPraktische zakenErkenning en ouderlijk gezag wat zijn de rechten en plichten

  Erkenning en ouderlijk gezag

  ZP® - Magazine

  , 9 september 2016 11:37Laatste update op: 28 september 2022 19:50

  Als je niet bent getrouwd en geen geregistreerd partnerschap hebt, is de biologische vader niet automatisch de officiële ouder van je kind. Hij moet het kind daarom erkennen. Dit kan bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar je woont. Naast erkennen is het vaak ook wenselijk dat de partner het ouderlijk gezag over het kind krijgt. Lees hier wat het inhoudt en wat je ervoor moet doen.

  Met het ouderlijk gezag kan de partner beslissingen nemen over de opvoeding en verzorging van het kind. Hij mag dan ook 'rechtshandelingen' verrichten in naam van jullie zoon of dochter, bijvoorbeeld het zetten van een handtekening of het voeren van een gerechtelijke procedure.

  Erkennen

  De partner kan het kind erkennen op de volgende momenten:

  • Tijdens de zwangerschap. Er wordt een akte gemaakt waarin wordt erkend dat hij de ouder is. De moeder moet hier altijd bij aanwezig zijn. Jullie moeten beiden een geldig legitimatiebewijs meenemen. Dit is het handigste moment om de erkenning te regelen.

  • Bij de geboorteaangifte. Als dit jullie eerste kind is, moet de moeder bij de aangifte aanwezig zijn. Aangezien een geboorteaangifte binnen 3 werkdagen na de geboorte moet plaatsvinden kan het voor jou belastend zijn om mee te gaan naar het gemeentehuis.

  • Op enig moment na de geboorte. Als de partner het kind niet tijdens de zwangerschap of de geboorteaangifte heeft erkend, kan dit later ook nog. Er wordt dan een aparte akte opgesteld waarin de parner wordt erkend als de officiële ouder van het kind.

  Rechten en plichten erkenning

  De partner krijgt door de erkenning het recht en de plicht om het kind te onderhouden. Met een erkenning krijgt de partner niet meteen het ouderlijk gezag en ook geen omgangsrecht in het geval jullie uit elkaar zouden gaan. Om ouderlijk gezag te krijgen moet een apart verzoek worden ingediend bij de griffie van het kantongerecht. Doordat de partner het kind erkent, krijgt het kind erfrecht.

  Ouderlijk gezag

  Ouderlijk gezag kan alleen worden aangevraagd als de partner het kind heeft erkend. Voor het indienen van het verzoek heb je het aanvraagformulier 'Verzoek tot het gezamenlijk uitoefenen van het gezag over een minderjarige' nodig. Jullie vullen dit formulier samen in. Het formulier met de benodigde documenten sturen jullie vervolgens op of geven het af bij de rechtbank waar de geboorteplaats van jullie kind onder valt.

  Het ouderlijk gezag aanvragen is gratis. Er zijn wel kosten verbonden aan het opvragen van de benodigde documenten bij de gemeente. Lees hier op een website van de Rijksoverheid meer informatie over ouderlijk gezag.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard