Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

ZwangerZwangerschapskalenderWeek 39

Selecteer je zwangerschapsweek

week-39

Week 39

Week 39

ZP® - Zwangerschap & Babykalender

, 8 July 2016 09:33Laatste update op: 22 November 2021 15:15

Je bent 39 weken zwanger, de baby kan elk moment besluiten om geboren te worden en ligt klaar voor de baarmoedermond. Probeer vooral rust te nemen. De bevalling zal veel energie kosten en ook na de bevalling zal er weinig komen van uitrusten. Lees snel verder wat er allemaal gebeurt in week 39 van je zwangerschap.

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is het mogelijk dat bepaalde informatie op deze pagina (tijdelijk) niet volledig correct is.

Je baby in week 39 van je zwangerschap

In week 39 is je baby...

week-image

49 cm

3300 gram

..zo groot als een watermeloen

Jij in weekNr 39 van je zwangerschap

In weekNr 39 ben jij...

week-image
  • 39 weken zwanger
  • in je negende maand
  • in het derde trimester

Dit gebeurt er met je baby als je 39 weken zwanger bent

Je buik is nu helemaal gevuld met baby. Soms voel je de porretjes, duwtjes en trapjes op wel drie plaatsen tegelijk. Hij of zij ligt startklaar voor de baarmoedermond. Lees hier hoe je kindje zich voorbereidt op de bevalling.

Dit gebeurt er met jou als je 39 weken zwanger bent

De kinderkamer is klaar, alle benodigde spulletjes zijn in huis gehaald en het ziekenhuiskoffertje staat waarschijnlijk ook al klaar. Het einde komt in zicht, misschien ga je deze week al bevallen, maar het kan ook nog drie weken duren. Het wachten is bijna voorbij en dat is spannend. Het kan zijn dat je al flinke oefenweeën hebt. Check hier nog even of je alles hebt geregeld voor de bevalling..

Het is niet noodzakelijk om al een keuze te hebben gemaakt waar je wilt bevallen. Die beslissing kun je ook uitstellen tot het allerlaatste moment. Pas als je echt weeën hebt, kun je het beste beoordelen waar jij je het prettigst voelt.

Jouw lichaam is hard aan het werk om je baby van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien en alle afvalproducten af te voeren. Je geeft via de placenta ook antistoffen door aan je baby. Voor vrijwel alle infectieziekten die jouw lichaam heeft overwonnen of waartegen je ingeënt bent, krijgt je kind een voorraadje antistoffen mee. De eerste paar maanden na de geboorte biedt dat extra bescherming tot zijn of haar eigen immuunsysteem het overneemt. Wanneer je ervoor kiest je kindje in te enten zal de eerste inenting na twee maanden zijn.

To do in week 39

Verzekeringen onder de loep nemen

Heb jij al nagedacht over een geschikte zorgverzekering? Tot 1 januari kan je er een kiezen die het beste bij jou past. Geen zin om alles uit te zoeken? Samen met onze partner UnitedConsumers hebben we een verzekering geselecteerd van VGZ met goede dekkingen op o.a. ziekenhuis bevalling, kraamzorg, borstvoeding en een zwangerschapscursus. Daarbij ontvang je 5% collectiviteitskorting + 15% korting op de aanvullende verzekering via deze link. Kies in Stap 3 voor UC Ruime keuze en ZorgZeker 2 voor de beste dekkingen! Lees in dit artikel meer over je zorgverzekering als je zwanger bent.

Vergelijk je liever eerst zelf verschillende zorgverzekeraars? Dan kan dat gemakkelijk met deze vergelijker op Independer.

Voorbereiding op borstvoeding

Borstvoeding geven zien veel vrouwen als een grote uitdaging. Het is daarom belangrijk dat je je hier goed op voorbereidt. Hier lees je over borstvoeding in de eerste weken.

Gebroken vliezen?

Wanneer je vorige bevalling is begonnen met gebroken vliezen, zegt dit niets over de manier waarop de aanstaande bevalling gaat beginnen. De vliezen kunnen 'per ongeluk' breken, waarna de baarmoeder een krachtig signaal krijgt dat de weeën moeten beginnen. De meeste bevallingen komen na het breken van de vliezen spontaan op gang. Ben je dus de vorige keer bevallen bij 38 weken nadat je vliezen eerst gebroken zijn, dan kan het best zijn dat je deze keer langer doorloopt. Je lichaam blijft vruchtwater aanmaken, zodat je baby nooit zonder vruchtwater komt te zitten. Ook niet als de vliezen gebroken zijn.

Huidverzorging baby

Nog even en dan is je kleintje er en mag je voor hem of haar zorgen. Je baby heeft een kwetsbare huid, die je met wat zorg en aandacht in optima forma kunt houden. Lees hier meer over de verzorging van de babyhuid.

Wist je dat?

Wist je dat je al een aantal dingen kunt doen om uitscheuren tijdens de bevalling zoveel mogelijk te voorkomen? Zo kun je bijvoorbeeld de huid tussen je anus en vagina masseren met perineumolie. Ook zou een aantal keer een warm washandje op je perineum kunnen helpen om uitscheuren te voorkomen.

  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard