1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Wat nu je kind weer naar de kinderopvang of basisschool mag?

  Gepubliceerd op: 5-14-2020Bewerkt op: 5-14-2020
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-14-2020Bewerkt op: 5-14-2020
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  De basisscholen en kinderopvangcentra zijn weer (deels) open in dit gekke coronatijdperk. Fijn, vinden vele ouders, maar sommige ouders willen hun kindje echt nog niet onder andere mensen laten zijn vanwege het risico op corona. Is alles weer normaal nu je kindje weer naar de kinderopvang of basisschool mag, kan hij weer gerust met andere kinderen spelen, en wat vinden andere ouders van deze nieuwe regeling?

  Terug naar de kinderopvang of basisschool: fijn of onverantwoord?

  Het is natuurlijk voor vele thuiswerkende ouders een enorme opluchting nu je baby of kind weer overdag bij de opvang of op school mag zijn. Thuiswerken met een kindje valt namelijk soms écht niet mee, en natuurlijk heeft je kindje zijn vriendjes en vriendinnetjes gemist! En met een baby loop je natuurlijk het risico dat van al het thuis zitten hij eenkennig wordt en verlatingsangst krijgt.

  Er zit natuurlijk ook een andere kant aan het verhaal, want de kans op corona is er nog steeds. Daarom kiezen ook vele ouders er nog voor om hun kindje thuis te houden. Zo’n 55.000 basisschoolleerlingen zijn sinds maandag nog thuis gebleven, dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). Maar zo’n 10% van de scholen had een normale bezetting aan leerlingen. Ook niet alle leraren waren aanwezig: zo’n twee procent van de leraren staat nog niet voor de klas in verband met corona.

  Alles weer als normaal, of niet?

  Alhoewel alles weer een beetje lijkt als normaal, is natuurlijk alles een beetje anders. Ook voor je kindje. Zij gaan nu naar de klas in de halve groepsgrootte. De ene helft van de tijd gaan kinderen naar school, de andere helft wordt er thuisonderwijs gevolgd. Dat is voor je kindje natuurlijk anders, maar langzaam worden er weer stapjes genomen om terug te gaan naar het normaal. Hoe dit precies wordt geregeld, wordt gecommuniceerd per school aan de ouders.

  Je kindje halen en brengen

  Ouders worden aangemoedigd hun kindje zoveel mogelijk alleen naar school of de kinderopvang te brengen. Ga je op de fiets, houd dan ook rekening met de 1,5 meter regel. Je kunt dus beter achter elkaar blijven fietsen, dan naast elkaar. Ook bij het afzetten en ophalen moeten ouders 1,5 meter afstand houden tussen andere kinderen, ouders en leraren. Leerlingen onderling hoeven geen 1,5 meter afstand te houden, en ook de chauffeur van het leerlingenvervoer hoeft dit niet.

  Ziek zijn en naar school of naar de kinderopvang

  Als je kindje ziek is, moet hij thuis blijven van de basisschool of de kinderopvang. Dit geldt bij klachten zoals koorts, verkoudheid, loopneus, benauwdheid, verhoging, hoesten en keelpijn. Nadat kindere 24 uur klachtenvrij zijn mogen ze weer naar school of naar de opvang.

  Als iemand uit het gezin of huishouden deze klachten heeft, dan moet je kindje ook thuis blijven. Pas als iedereen in het huishouden 24 uur klachtenvrij zijn, mag je kindje weer naar de opvang of naar school.

  Samen spelen met andere kindjes

  Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden van leeftijdsgenootjes en mogen dus gewoon met vriendjes en vriendinnetjes spelen. Het is vooral belangrijk om hierover speelafspraken met de ouders van de kinderen te maken. Bedenk je hierbij dat niet alle ouders zich misschien zo comfortabel zullen voelen bij het laten samen spelen van jullie kinderen.

  Hoe sta jij ertegenover dat je kindje weer naar de kinderopvang of basisschool mag gaan? Laat jij dit met een gerust hart toe, of ben je toch nog wat ongerust? Deel het in een reactie!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard