1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Eenkennigheid en verlatingsangst bij baby’s

    Gepubliceerd op: 12-11-2019Bewerkt op: 4-10-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-11-2019Bewerkt op: 4-10-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    De fase van eenkennigheid en verlatingsangst bij je baby is normaal in zijn ontwikkeling. Maar het kan voor jou even wennen zijn dat je niet eens meer even naar het toilet kan gaan, of je baby schreeuwt het al uit van paniek! Deze verlatingsangst is voor jullie beiden niet ideaal, maar gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om er goed mee om te gaan. En gelukkig gaat deze fase vanzelf weer over!

    Verschil verlatingsangst en eenkennigheid

    Verlatingsangst en eenkennigheid komen haast altijd hand in hand. Dit is volledig normaal in de emotionele ontwikkeling van je baby. Het begint vaak tussen de 6 en 9 maanden. De piek van deze verschijnselen vindt meestal plaats tussen de 10 en 18 maanden, en het is meestal volledig verdwenen wanneer je kindje 3 jaar oud is.

    Verlatingsangst

    Je baby krijgt na ongeveer 6 tot 9 maanden door dat papa, mama en hijzelf niet één zijn maar apart van elkaar leven. Hij snapt nu dus ook dat jullie bij hem weg kunnen gaan en niet meer terug kunnen komen. Dit levert je baby verlatingsangst op, want hij wilt natuurlijk niet dat jullie hem verlaten!

    Eenkennigheid

    Eenkennigheid gaat haast altijd gepaard met de verlatingsangst van je baby. Hij leert rond de 6-9 maanden het verschil tussen bekende en onbekende mensen te herkennen. Hij hecht zich hierbij aan de meest vertrouwde, bekende personen, wat in dit geval haast altijd de ouders zijn. Je baby kan dan wat wantrouwend of angstig worden van onbekende personen, en zich ontzettend gaan hechten aan 1 of 2 personen. Vaak breekt er dan ook wat paniek uit als deze personen weggaan!

    Heeft mijn kindje last van verlatingsangst en eenkennigheid?

    Je zal het snel herkennen als je kindje verlatingsangst en eenkennigheid heeft. Het zal je namelijk onmogelijk worden gemaakt even ongestoord naar het toilet te gaan en je baby 2 minuten in zijn box te laten zitten! Al voordat je de deur achter je dichtdoet zullen de tranen over zijn wangen stromen van paniek. Dit zal het naar werk toegaan niet makkelijk maken.

    Ook je baby achterlaten bij opa en oma zal niet meer van harte gaan, het afscheid zal niet meer gemakkelijk gaan. Ook ’s nachts zal je de verlatingsangst merken. Waar je kindje eerst nog doorsliep vanaf de geboorte, kan hij nu niet meer in slaap vallen zonder dat jij aan de rand van zijn bedje staat en wordt hij s’ nachts in paniek wakker.

    De eenkennigheid herken je aan trekjes zoals haast jaloers schreeuwen en huilen wanneer je met iemand praat wanneer je met je baby op pad bent. Ook hoef je baby niks meer te hebben van onbekende mensen die hem met alle goede bedoelingen willen sussen en aanraken. Hij wilt alleen mama, of papa!

    Tips omgaan met verlatingsangst en eenkennigheid

    Er zijn gelukkig manieren om om te gaan met de verlatingsangst en eenkennigheid van je baby. En het is ook goed om te weten dat deze fase vanzelf wel weer over gaat. Hier volgen wat handige tips over hoe jij met dit gedrag van je baby kunt omgaan.

    Stel je baby ’s nachts gerust wanneer hij in paniek wakker wordt.

    Ga naar hem toe zodat hij wee dat je er gewoon nog bent. Maar maak het niet te gezellig, houd het kort en zo saai mogelijk, zodat hij wel leert zelf weer in slaap te vallen en van zijn nachtelijke huilbuien geen gewoonte maakt.

    Geef je baby de tijd om te wennen aan nieuwe gezichten.

    Als je je baby bijvoorbeeld bij een nieuwe oppas achterlaat, geef hem dan een half uur tot uur de tijd om aan haar te wennen met jou erbij. Dit kan het moeilijke afscheid wat verlichten.

    Blijf nog even hangen waar je je baby achterlaat.

    Zo is de schakeling tussen vertrouwde en onbekende omgeving niet zo groot en zal het afscheid gemakkelijker gaan.

    Laat je baby niet plots achter zonder afscheid te nemen.

    Wegglippen wanneer je baby even niet kijkt werkt juist averechts, want hij denkt dan dat je plots kan verdwijnen! Je kunt beter zorgen voor een vast afscheidsritueel waarbij je duidelijk uitlegt waarheen en waarom je weggaat.

    Ga ook echt weg als je afscheid hebt genomen.

    Hoe moeilijk het ook is als je baby huilt wanneer jij vertrekt, blijf niet nog langer je kindje troosten na het afscheid. Zo leert je baby beter met het afscheid om te gaan en zal het lijden korter worden.

    Gebruik ‘’kiekeboe’’.

    Om duidelijk te maken dat je er nog bent, ook als je even uit het zicht verdwijnt.

    Heeft jouw kindje erg last gehad van verlatingsangst en eenkennigheid? Laat het weten in een comment!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard