1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Het coronavirus: wat betekent dit voor mij en mijn baby?

  Gepubliceerd op: 3-2-2020Bewerkt op: 7-3-2020
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-2-2020Bewerkt op: 7-3-2020
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  De maatregelen rondom het coronavirus zijn versoepeld, maar er raken nog steeds mensen besmet met COVID-19. Je vraagt je dat ook misschien af of het coronavirus gevaarlijk is voor baby's. Loop je als zwangere of pasgeboren baby extra risico? En hoe gevaarlijk is het coronavirus voor je baby en voor jou?

  Wat is het coronavirus?

  Het coronavirus bestaat uit een paar varianten, er is dus geen één type corona. Momenteel hebben we te maken met het SARS-CoV-2. Wanneer iemand hiermee besmet wordt krijgt hij een virus dat vergelijkbaar is met de griep, genaamd COVID-19. Het SARS-virus klinkt je waarschijnlijk bekend in de oren, in 2002 hadden we namelijk te maken met een ander soort coronavirus: SARS-Cov-1.

  Symptomen coronavirus

  Wanneer je besmet wordt met SARS-CoV-2 krijg je symptomen van de COVID-19 ziekte. Welke symptomen horen bij dit griepachtige virus?

  • Koorts
  • Benauwdheid
  • Kortademigheid
  • Hoesten
  • Spierpijn op verschillende plekken

  Het verschilt erg per persoon in welke mate deze klachten optreden. De één heeft milde klachten terwijl de ander heel erg ziek is. Dat laatste gebeurt vaak wanneer er naast COVID-19, een longontsteking bij komt. Vooral mensen met een lage weerstand of gezondheidsproblemen zoals hartfalen, hebben meer risico op een longontsteking of andere complicaties.

  Besmetting coronavirus

  Waar moet je op letten als je besmetting met corona wilt voorkomen? Ten eerste is het goed om te weten hoe je besmet kunt raken met het virus. Het coronavirus wordt van mens op mens overgedragen, dit houdt niet in dat het alleen door lichamelijk contact wordt overgedragen. Het virus wordt namelijk overgedragen door kleine druppeltjes in de lucht. Wanneer iemand bijvoorbeeld niest, hoest of praat komen deze druppeltjes in de lucht terecht. Je kunt zelf een aantal dingen doen om de kans op besmetting met corona te verkleinen:

  • Regelmatig handen wassen
  • Blijf uit de buurt van mensen met griep of verkoudheid
  • Vermijd stoffen zakdoeken of handdoeken na het handen wassen, gebruik een papieren zakdoek
  • Hoest en nies niet in je hand, maar in je elleboogplooi
  • Draag een professioneel mondkapje indien je met veel mensen samenwerkt

  Coronavirus en zwangerschap

  Het is begrijpelijk dat je je als zwangere zorgen maakt. Bij het eerdere coronavirus in 2002, SARS-CoV-2 hadden zwangeren namelijk meer risico op nierfalen, een miskraam, een vertraagde groei van de baby en vroeggeboorte. Het coronavirus waar we nu mee te maken hebben is milder dan zijn voorganger waardoor het virus hetzelfde effect heeft op een zwangere vrouw als op een vrouw die niet zwanger is.

  Als zwangere ben je inderdaad kwetsbaarder, want je immuunsysteem verandert. Toch is er nog geen bewijs dat zwangeren meer risico lopen op het coronavirus. Vooralsnog is er geen reden om je als zwangere serieus zorgen te maken. Volgens het RIVM verloopt de infectie met het coronavirus bij zwangere vrouwen niet anders dan bij vrouwen die niet zwanger zijn.

  Coronavirus: kan ik nog naar de verloskundige?

  De maatregelen rondom het coronavirus zijn versoepeld, waardoor afspraken met de verloskundige veelal weer in de praktijk kunnen plaatsvinden. Raadpleeg je eigen verloskundige voor de specifieke richtlijnen, deze kunnen per praktijk verschillen.

  Is het coronavirus gevaarlijk voor baby's?

  Het coronavirus waar we nu mee te maken hebben is een nieuw virus. Dat wil zeggen dat er nog steeds onderzoek wordt gedaan. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat een baby tijdens de zwangerschap of bevalling besmet kan raken met het coronavirus. Hierbij gaat het om directe overdracht (verticale transmissie) van moeder op kind. Het virus is tot nu toe niet aangetoond in vruchtwater, navelstrengbloed, de keel van een pasgeborene of in borstvoeding. Het is daarom aannemelijk dat het coronavirus niet makkelijk overgedragen wordt op ongeboren baby’s. Na de geboorte is besmetting wel mogelijk van moeder op kind via de gewone mens-op-mens besmetting (horizontale transmissie). Er zijn tot nu toe wereldwijd een aantal baby's besmet geraakt met het coronavirus, maar er is geen bewijs dat zij tijdens de zwangerschap zijn besmet.

  Borstvoeding en coronavirus

  Vooralsnog kun je gewoon borstvoeding geven wanneer je besmet bent met het coronavirus. Het is namelijk nog niet bewezen dat er virusdeeltjes in moedermelk zitten. Bij de kersverse moeders die besmet zijn met corona zijn er in het moedermelk geen sporen van het virus gevonden.

  Ik heb griepachtige klachten en nu?

  Ben je zwanger en heb je last van griepachtige verschijnselen? Het is dan verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Heb je geen klachten, maar ben je in contact geweest met iemand die besmet is? Neem dan alsnog contact op met je huisarts of de GGD. Bel eerst naar de huisarts, voordat je richting de praktijk gaat. Wanneer je besmet bent, kun je anderen in de wachtkamer ook besmetten.

  Oproep: hoe ervaar jij deze situatie?

  We horen graag jouw ervaringen rondom corona. Maak je je zorgen? Moet je binnenkort bevallen? Ben je al bevallen en wil je graag je bevallingsverhaal delen? Mail dan naar content@zwangerenportaal.nl.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard