1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Wanneer kun je een zwangerschapstest doen?

  Gepubliceerd op: 9-19-2022Bewerkt op: 2-20-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 9-19-2022Bewerkt op: 2-20-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Het is een veelgestelde vraag: wanneer kun je het beste een zwangerschapstest doen? Direct na de bevruchting kun je namelijk wel zwanger zijn, maar een zwangerschapstest kan dan nog steeds negatief zijn. Wanneer kun je een zwangerschapstest nemen?

  En vanaf wanneer is een zwangerschapstest betrouwbaar?

  Wanneer zwangerschapstest?

  Als je vermoedt dat je zwanger bent, of metéén na de vrijpartij wilt weten of het raak was, is het eerste wat in je opkomt een zwangerschapstest te doen. Maar een zwangerschapstest is niet altijd gelijk betrouwbaar. Daarvoor moet je wat weken geduld hebben, en dat heeft te maken met het zwangerschapshormoon.

  Zo werkt een zwangerschapstest

  Een zwangerschapstest werkt door middel van urine, en een staafje dat met streepjes laat zien of het een positieve of negatieve test is. De test meet de hoeveelheid hCG in je urine: dat is het zwangerschapshormoon. Vanaf het moment dat de bevruchte eicel zich innestelt, maakt je lichaam dit hormoon aan. Dat is dus nog níet direct na de vrijpartij en de bevruchting. De innesteling vindt namelijk pas zo’n negen dagen na de bevruchting plaats.

  Genoeg hCG voor een zwangerschapstest

  Na die negen dagen is er echter nog niet genoeg hCG aanwezig voor een positieve test. Pas één week na de innesteling heb je genoeg hCG in je lichaam om een positieve zwangerschapstest te krijgen. Dat heeft te maken met dat de concentratie van het hormoon in je lichaam toeneemt naarmate de zwangerschap vordert.

  Het beste moment is dus om een zwangerschapstest te doen op de dag dat je volgende menstruatie zou moeten beginnen, of in ieder geval twee weken na de bepalende vrijpartij. Als je hiervóór een test doet, kan hij negatief zijn terwijl je eigenlijk wel zwanger bent. De zwangerschapstest kun je dan het beste ‘s ochtends doen: dan is de concentratie hCG in de urine het hoogst.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard