1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Zwanger worden door voorvocht, kan dat?

  Gepubliceerd op: 7-4-2022Bewerkt op: 2-29-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-4-2022Bewerkt op: 2-29-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Voorvocht komt uit de penis voordat een man klaarkomt, kun je daar ook zwanger door raken? Voor het zingen de kerk uit of terugtrekken: het verwijst allemaal naar hetzelfde. Maar kun je door dat voorvocht ook bevrucht raken?

  Voorvocht, wat is dat?

  Waar de penis begint, in de buik, zitten de Cowperse klieren waar het slijm wordt geproduceerd waaruit voorvocht bestaat. Die worden actief zodra een man opgewonden is, en produceren dan voorvocht, wat eigenlijk een soort van natuurlijk glijmiddel is. Ook maakt het de urinebuis van de man vrij voor de zaadcellen. Ook stabiliseert het de zuurtegraad.

  Voorvocht, zaadcellen en zwanger worden

  Voorvocht komt dus uit een andere plek dan waar de zaadcellen worden aangemaakt, namelijk in de teelballen. In principe zitten er dus geen zaadcellen in voorvocht. Toch is de kans aanwezig dat er zaadcellen meekomen in het voorvocht: namelijk als een man kortgeleden al een zaadlozing heeft gehad. Er kunnen dan spermacellen achterblijven in de penis, die het voorvocht meeneemt.

  Er bestaat dus wél een kans dat je zwanger raakt door voorvocht. Een erg kleine kans, maar voor het zingen de kerk uit is zeker geen betrouwbare anticonceptiemethode. Vooral als je er al een vrijpartij op hebt zitten en voor een tweede ronde gaat, is de kans groter dat het voorvocht zaadcellen meeneemt.

  Wanneer kun je een zwangerschapstest doen?

  • De dag na de bevruchting
  • 9 dagen na de bevruchting
  • 2 weken na de bevruchting

  Dat zijn zaadcellen die het nog prima ‘doen’, maar voorvocht bevat wel veel minder zaadcellen dan sperma tijdens een zaadlozing. Als een van die weinige zaadcellen toch de baarmoeder weet te bereiken tijdens een eisprong, is een zwangerschap zeker mogelijk. Wel 15 tot 35% van de vrouwen raakt door deze ‘anticonceptiemethode’ alsnog zwanger.

  Even plassen

  Gezien urine de plasbuis reinigt, kan het nuttig zijn voor de man om tussen de zaadlozingen door even naar de wc gaat om te plassen. De urine zal de plasbuis (dezelfde uitgang die zaadcellen gebruiken) reinigen, waardoor de achtergebleven zaadcellen niet zullen overleven. De kans op zwangerschap door voorvocht is dan nog kleiner.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard