1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Vanaf wanneer kan je baby jou herkennen?

  Gepubliceerd op: 1-5-2024Bewerkt op: 1-5-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-5-2024Bewerkt op: 1-5-2024
  Auteur: Maartje Scheffer
  Jij, de mama of papa, bent de eerste persoon die je baby zal herkennen. Maar wanneer leert je baby je herkennen, en op welke manieren? En wanneer begint je kleine andere familieleden te herkennen? Lees hier wanneer je baby jou leert te herkennen!

  Eerste herkenningspunt van je baby na de geboorte

  Eigenlijk kan je baby jou al vanaf de geboorte herkennen. Namelijk door middel van je geur en je stem. Met je stem maakte je baby al kennis in de baarmoeder, maar direct na de geboorte is ook je geur meteen een duidelijk herkenningspunt voor je baby. Het kan ook goed zijn dat je baby de stemmen herkent van je partner, andere kinderen en familieleden die regelmatig aanwezig waren en tegen je baby praatten tijdens de zwangerschap. Eigenlijk bouwt je baby dus al een band op met jou en anderen tijdens de zwangerschap.

  Na de geboorte ziet een baby nog niet veel. Hij kan niet verder scherp kijken dan 20cm. En laat dat nu precies de afstand zijn tussen je baby en jouw gezicht als je baby aan de borst drinkt!

  1 tot 3 maanden

  In de eerste maanden herkent je baby jou nog vooral door je geur en stem, maar daar komt ook steeds meer het zicht bij. Je baby let constant op welke gezichten hij ziet in de eerste maanden, niet alleen die van de ouders maar ook van alle andere kennissen en familieden. Hoe vaker ze die zien, hoe sneller je baby die gezichten zal herkennen. Dat laten baby's op deze leeftijd zien om bijvoorbeeld het hoofdje naar je te draaien als ze je horen of zien, of door te trappelen en lachen van blijdschap.

  3 tot 6 maanden

  Rond deze leeftijd is je baby al goed vertrouwd met de gezichten van de ouders en zal daardoor steeds beter onderscheid kunnen maken tussen jullie gezichten en vreemde gezichten. Hoe je baby dat laat merken? Met een lieve glimlach of oogjes die helemaal oplichten. Of juist gehuil als je baby zich nog niet op zijn gemak voelt bij een onbekende. Baby's kunnen nu ook soms verlegen doen, en hun hoofd wegdraaien als ze vreemden zien of horen. Rond de zes maanden zal je baby ook steeds meer op zijn eigen naam gaan reageren!

  6 tot 12 maanden

  Je baby zal rond deze leeftijd bekende mensen goed herkennen, ook familieleden die ze regelmatig zien. Je baby kan ook te maken krijgen met verlatingsangst en eenkennigheid, waardoor hij of zij juist alleen met jou of de voornaamste verzorger wil zijn. Dat komt omdat je baby nu doorheeft dat jij en je baby niet één zijn, en dat je dus ieder moment weg zou kunnen gaan. Dat is heel normaal en hoort bij deze leeftijd.

  12 tot 18 maanden

  Je dreumes kan nu gesprekken volgen en zelfs proberen mee te brabbelen als het even stil wordt. Je kind wordt steeds socialer en maakt steeds meer contact met vreemden of andere familieleden, maar weet heel goed wie papa en mama is! Als een situatie als onbekend of stressvol wordt ervaren, zal je kind waarschijnlijk ook huilend naar je toekomen met 'paaaaa' of 'maaaaa'!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard