1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  De zintuigen van je baby: wat kan je pasgeboren baby allemaal waarnemen?

  Gepubliceerd op: 10-6-2020Bewerkt op: 5-30-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 10-6-2020Bewerkt op: 5-30-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Voor een baby is het niet vanzelfsprekend dat hij gelijk na de geboorte alles kan waarnemen. Wat kan je baby dan wel allemaal zien, horen, proeven, ruiken en voelen na de geboorte, en wanneer beginnen de zintuigen zich meer te ontwikkelen? Dit is wat je pasgeboren baby kan waarnemen.

  De zintuigen van je baby op een rijtje

  Als nieuwe ouder ben je natuurlijk benieuwd of je baby je wel kan horen, zien, voelen, ruiken en wat hij al allemaal kan proeven en waarnemen. Je kleine spruit komt immers uit een omgeving waar hij zijn zintuigen misschien nog niet volledig heeft kunnen ontwikkelen. Toch kan je pasgeboren baby al heel wat waarnemen, alhoewel sommige zintuigen beter ontwikkeld zijn dan anderen.

  Wat kan je baby zien?

  Een pasgeboren baby kan nog niet veel zien. Het meeste wat hij ziet is wazig, behalve dat wat zich op 20 tot 30 centimeter afstand bevindt. Daarnaast zien pasgeboren baby’s nog geen kleuren, hun wereld bestaat vooral uit zwart-wit beelden, contrasten, licht en donker. Daarom draaien baby’s hun hoofdje zo graag naar het licht toe! Doordat je tepelhof donkerder is en je baby vooral contrasten ziet, is de weg naar jouw tepel makkelijker te vinden.

  Vanaf 3 maanden kan een baby echter scherp gaan zien met beide ogen, en vanaf 4 maanden gaat je baby diepte zien waardoor hij ook naar voorwerpen kan gaan grijpen. Hier lees je meer over wat jouw pasgeboren baby allemaal kan zien.

  Wat kan je baby horen?

  Het gehoor van je baby heeft zich al volop ontwikkeld in de baarmoeder. Dat heb je misschien wel gemerkt aan trapjes bij bepaalde geluiden of jouw stem! Bij de geboorte kan je baby dus al behoorlijk goed horen. Je baby zal vooral jouw stem en die van je partner, of eerder gehoorde muziek of geluiden kunnen herkennen. Het kan echter zo zijn dat je baby direct na de geboorte, of zelfs enkele dagen erna, niks of beperkt kan horen. Dat komt omdat er vruchtwater achter het trommelvlies kan zitten.

  Het is belangrijk dat het gehoor van je baby zich goed ontwikkelt. Hierdoor leert je kindje uiteindelijk namelijk ook praten. Ga dus bij twijfels altijd even langs bij je zorgverlener.

  Wat kan een baby voelen?

  Je baby is niet alleen in staat te voelen, hij is erg gevoelig voor aanrakingen, en vindt dit heerlijk! In de baarmoeder kon je baby al voelen, en dit zintuig is dus al ver ontwikkeld bij de geboorte. Je baby is extra gevoelig voor aanrakingen, omdat dit zijn reflexen in werking zet die nodig zijn om te overleven. Zo zal een baby die wordt aangeraakt bij zijn mondje een zoekreflex vertonen, wat ervoor zorgt dat hij naar de tepel/fles op zoek gaat om te drinken.

  Baby’s vinden het meestal heerlijk om aangeraakt te worden en huid-op-huid contact te hebben. Een babymassage kan dan ook helpen om sommige baby’s tot rust te brengen. Ook kan je baby gelijk zachte van harde materialen van elkaar onderscheiden en zal je baby reageren op pijn.

  Wat kan een baby ruiken?

  Je pasgeborene kan meteen al vrij goed ruiken. Een borstgevoede baby zal vooral gelijk de geur van zijn moeder herkennen na een paar dagen. Na 1 week kan je baby al de geur van zijn moeder onderscheiden van dat van een andere vrouw! Je baby heeft de voorkeur voor zoete geuren, net als voor zoete smaken. Vieze geuren zijn voor je baby net zo onaangenaam als voor volwassenen!

  Wat kan een baby proeven?

  Na de geboorte kan een baby al goed verschillende smaken proeven. Zoet, zuur en bitter kan je baby allemaal al van elkaar onderscheiden. Je baby heeft de voorkeur voor zoete smaken: dat heeft waarschijnlijk te maken met de zoete smaak van moedermelk. Als je baby per ongeluk iets bitters of zouts op zijn tongetje krijgt, dan zal je zeker aan zijn gezichtje kunnen aflezen dat hij dat minder lekker vindt!

  Hier lees je hoe je de zintuigen van je baby ook al vanaf de geboorte kunt stimuleren. Wat doe jij om de zintuigen van je baby te prikkelen?

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard