1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Waarom brabbelen baby’s? Alles over babytaal

    Gepubliceerd op: 4-13-2020Bewerkt op: 2-27-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-13-2020Bewerkt op: 2-27-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    De eerste woordjes van je baby blijven je waarschijnlijk nog lange tijd bij. Voordat het zover is, zal je baby eerst vooral veel gaan brabbelen. Het zijn nog geen echte woorden, maar het lijkt alsof je kindje hele gesprekken voert met zichzelf en met zijn knuffels. Verstaanbaar is het nog niet, maar toch is brabbelen een hele goede ontwikkeling.

    Waarom brabbelen baby's?

    Wees gerust, je baby slaat geen wartaal uit, in tegendeel: brabbelen is juist hartstikke goed voor de spraak- en taalontwikkeling. Wanneer je baby tussen de vier en vijf maanden oud is, zal hij beginnen te brabbelen. Het begint met het maken van bepaalde klanken, zoals ‘uh’ en ‘oh’. Je baby leert kennismaken met zijn eigen stem en wat hij hiermee allemaal kan doen. Hij laat graag van zich horen en vindt het waarschijnlijk vooral fantastisch om zijn nieuwe stemgeluid uit te proberen. Het liefst doet hij dat natuurlijk in allerlei tonen en op allerlei toonhoogtes, want ieder geluidje klinkt weer anders. Voor baby’s is dit heel leuk – voor het gehoor van hun ouders vaak iets minder.

    Alles weten over je baby's communicatie? Dat kan met onze cursus babysignalen en -gebaren, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    Baby brabbelen: medeklinkers

    Wanneer je baby brabbelt, combineert hij klinkers en medeklinkers, zoals ‘lalala’ of ‘bababa’, of gebruikt hij meerdere medeklinkers in één keer. Dan krijg je woorden als ‘badaba’ of ‘ladada’. Je baby vindt het hartstikke leuk als je hier enthousiast op reageert en zal waarschijnlijk aangespoord worden om nog meer geluidjes te maken en om te gaan ‘praten’. Hij heeft namelijk snel genoeg door dat hij dan aandacht krijgt en dat zijn ouders dit net zo leuk vinden als hij dat vindt.

    Babytaal

    Soms lijkt het net alsof baby’s hun eigen babytaal spreken met knuffels of tegen de hond. Ook voor een baby zijn dit nog geen echte woordjes. Wat woorden betekenen of inhouden, weet hij nog niet. Pas na een maand of zes zal je baby woorden beginnen te herhalen en zal dit steeds meer op echte taal gaan lijken.

    Baby brabbelen: woorden begrijpen

    Op een gegeven moment zal je baby ook de link leggen tussen bepaalde woorden en wat ze betekenen. Hij zal begrijpen dat jij ‘mama’ of ‘papa’ bent, en dat ‘baba’ betekent dat iets niet lekker is. Daarnaast gaat hij ook steeds meer woorden herkennen. Bepaalde woorden zoals deken of fles zal je baby misschien nog niet kunnen zeggen, maar hij zal ze wel herkennen. Na een tijdje praat je baby erop los in zijn eigen taal. Een hele opluchting misschien, na een periode waarin je baby eigenlijk alleen maar kon huilen of lachen om te communiceren.

    Kan ik mijn baby helpen met praten?

    Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je baby te helpen met zijn taalontwikkeling. Je kunt hem hiermee helpen zijn vocabulaire te verbeteren en te vergroten.

    Praat met je baby

    Veel en veel praten: dat is heel belangrijk om je baby op dit vlak te stimuleren en te helpen. Een baby doet graag zijn ouders na en herhaalt daarmee bepaalde klanken en lettergrepen. Door veel met en tegen je baby te praten, raakt hij steeds bekender met allerlei woorden. Ben je aan het koken? Vertel dan wat je aan het doen bent. “Mama doet nu de saus in de pan. Kijk eens, deze lepel is voor jou.” Laat zien wat je aan het doen bent en wat je bedoelt, zodat je baby het steeds beter begrijpt.

    Taal- en toongebruik

    De taal en de toon die je gebruikt wanneer je tegen je baby praat, is wel van belang. De welbekende manier van praten met een baby gebeurt op een hoge toon en door korte, simpele zinnetjes te gebruiken. Dit kan je baby helpen om zich te ontwikkelen en eerder te gaan brabbelen. Het kan er echter ook voor zorgen dat hij niet alles verstaat of begrijpt. Wissel je woordgebruik af met ‘babytaal’ en echte woorden. Zeg dus niet alleen dat eten van de grond ‘baba’ is, maar noem het ook ‘vies’.

    Kinderprogramma’s en -boekjes

    Een andere manier om je baby te helpen met zijn taalontwikkeling, is door hem zo nu en dan naar kinderprogramma’s te laten kijken of voor te lezen uit een boekje. Zet eens een aflevering van Nijntje of de Teletubbies aan. Er wordt tegen je baby gepraat op een kindvriendelijke manier en vaak zitten er ook leuke liedjes tussen. Enig voor je baby, die de klanken maar wat graag na wil doen. Of pak eens een kinderboek uit de kast. Lees een verhaal voor op verschillende toonhoogtes en gebruik leuke stemmetjes. Je baby hoort allerlei woorden in verschillende tonen en zal ze proberen na te doen. Een makkelijke manier om zijn taalvaardigheid te ondersteunen, en fantastisch om te doen voor jullie allebei.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard