1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Marihuana tijdens de zwangerschap: zo schadelijk is dat

  Gepubliceerd op: 5-12-2021Bewerkt op: 5-14-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-12-2021Bewerkt op: 5-14-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Alle zwangere vrouwen zijn wel van op de hoogte dat alcohol, drugs en tabak absoluut niet wenselijk zijn om te gebruiken tijdens de zwangerschap. Maar hoe zit dat eigenlijk met de softdrug marihuana, ofwel wiet of cannabis tijdens de zwangerschap?

  Marihuana en zwanger, is dat schadelijk?

  Alles wat de moeder tijdens de zwangerschap consumeert krijgt de baby via de navelstreng en placenta binnen, zo ook de stoffen uit marihuana als je dat rookt. Er is geen dosis marihuana waarvan we weten dat het veilig is tijdens de zwangerschap: het is dus beter er gewoon helemaal vanaf te zien.

  Er is niet ontzettend veel bekend over de precieze effecten van cannabisgebruik tijdens de zwangerschap. Wel weten we dat gebruik van cannabis tijdens de zwangerschap niet leidt tot miskramen of aangeboren afwijkingen, zo blijkt uit onderzoek. Maar het kan wel een klein effect hebben op het geboortegewicht, zo kunnen baby’s van marihuana gebruikende moeders kleiner en lichter worden geboren, en hun hoofdomtrek kan kleiner zijn.

  Ook zijn er bij opgroeiende kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap cannabis gebruikte veranderingen in het functioneren van de hersenen gevonden.

  Effect van cannabis tijdens zwangerschap op ontwikkeling kind

  Cannabisgebruik tijdens de zwangerschap heeft dus meestal geen directe fatale gevolgen voor de foetus of een baby, maar het kan wel effecten hebben op het kind naarmate het ouder wordt. Zo is bekend dat deze kinderen zich tot 4 jaar normaal ontwikkelen, maar dat zij tussen de 4 en 16 jaar afwijkingen hebben op testen die gaan over aandacht besteden, denken en geheugen. Daarnaast scoren zij vaak hoger op hyperactiviteit.

  Hoe ernstig deze hyperactiviteits- en aandachtsstoornis klachten zijn, is afhankelijk van de mate waarin de moeder marihuana gebruikte tijdens de zwangerschap.

  Marihuana en zwanger worden

  Cannabis is niet wenselijk als je zwanger probeert te raken. Zowel bij vrouwen als mannen kan marihuana ervoor zorgen dat bepaalde hormonen die belangrijk zijn bij voortplanting in mindere mate aanwezig zijn. Met het stoppen van gebruiken van marihuana herstelt dit zich echter weer, dus de vruchtbaarheid wordt er niet chronisch door aangepast.

  Daarnaast kan cannabisgebruik ervoor zorgen dat het moeilijker is voor het embryo om zich te nestelen in de baarmoederwand, waardoor ook de kans op een zwangerschap kleiner wordt.

  Roken tijdens de zwangerschap

  Nog erger dan het roken van marihuana tijdens de zwangerschap, is het roken van tabak. Vrouwen die tabak roken hebben twee keer zoveel kans op een miskraam, want de nicotine beschadigt de placenta, waardoor het kind minder voedingsstoffen krijgt. Dit zorgt ervoor dat de groei trager gaat, wat kan resulteren in een miskraam. Het is dus niet aan te raden marihuana te roken als je zwanger bent, en al helemaal niet een joint met tabak erin verwerkt.

  Heb je moeite van de tabak of marihuana weg te blijven tijdens de zwangerschap? Bespreek dit dan altijd met je verloskundige of huisarts om samen op zoek te gaan naar een oplossing.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard