1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  ZwangerEten tijdens de zwangerschapKruiden eten tijdens je zwangerschap

  Kruiden eten tijdens je zwangerschap

  ZP® - Magazine

  , 10 april 2020 17:34Laatste update op: 21 september 2022 15:40

  Kruiden en specerijen eten tijdens je zwangerschap. Is dat verantwoord? Je gebruikt kruiden om smaak te geven aan je eten. Maar ook sommige soorten thee bevatten kruiden. Als zwanger bent is het goed om de potjes kruiden die je in huis hebt te bekijken. Want sommige kruiden worden afgeraden om te eten als je zwanger bent.

  Aromastoffen in kruiden

  Veel kruiden bevatten de aromastoffen estragol, methyleugenol of safrol. Onderzoek heeft aangetoond dat deze stoffen schadelijk zijn voor dieren. Daarom wordt aan mensen aangeraden om voorzichtig om te gaan met deze kruiden, zeker als je zwanger bent Het is niet erg als je aromastoffen binnen krijgt. Ze zijn veilig om te eten, zolang het maar niet in grote hoeveelheden is.

  Alles weten over voeding tijdens de zwangerschap? Dat kan met onze zwangerschapscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

  Gifstoffen in kruiden

  In veel kruiden zitten plantengifstoffen. Ook wel fytotoxinen genoemd. Deze gifstoffen zorgen ervoor dat de plant niet ziek wordt en ze beschermen de plant tegen natuurlijke vijanden. Als je te veel van deze gifstoffen binnen krijgt, kun je ziek worden. En je baby ook. Omdat je baby nog in ontwikkeling is, kan hij een minder grote hoeveelheid gifstoffen verdragen. Daarom is het verstandig om je kruiden inname te beperken tijdens je zwangerschap. Als je gevarieerd eet, is de kans klein dat je een schadelijke hoeveelheid gifstoffen binnenkrijgt.

  Welke kruiden met mate eten tijdens zwangerschap?

  Alle onderstaande kruiden kun je eten, maar wel met mate!

  • Anijs. Dit kruid heeft een baarmoeder stimulerende werking als je het in hoge dosis gebruikt.
  • Basillicum. Dit kruid heeft bij grote hoeveelheden een baarmoeder stimulerende werking.
  • Dragon. Dit kruid heeft bij grote hoeveelheden een giftige werking.
  • Steranijs. Dit kruid heeft bij grote hoeveelheden een baarmoeder stimulerende werking.
  • Nootmuskaat.
  • Peper.
  • Piment.
  • Salie. Dit kruid kan baarmoederkrampen opwekken en bevat stoffen die op het zenuwstelsel kunnen werken. Ook op dat van je baby.
  • Kaneel. Kaneel kruid heeft bij grote hoeveelheden een baarmoeder stimulerende werking.

  Voor elk van deze stoffen geldt dat ze pas schadelijk zijn wanneer je een grote hoeveelheid binnen krijgt. Een kleine hoeveelheid door je eten kan dus geen kwaad.

  Toxoplasmose zwangerschap

  Als je zelf kruiden kweekt in de tuin, is het belangrijk om bij gebruik van deze kruiden ze eerst grondig te wassen. Deze kruiden kunnen namelijk via de aarde besmet zijn met de parasiet toxoplasma gondii. Deze parasiet kan toxoplasmose veroorzaken. Voor jou heeft deze parasiet meestal geen gevolgen. Maar het kan zorgen voor ernstige afwijkingen bij je ongeboren baby.

  Let goed op hoe je de kruiden wast. Wassen betekent niet even snel afspoelen onder de koude kraan. Houd de kruiden minimaal 20 seconden onder een lauwe kraan en wrijf er met je vingers overheen.

  Kruidenthee tijdens zwangerschap

  Drink je graag kruidenthee? Dan is het verstandig om daar tijdens je zwangerschap op te letten. Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 1 à 2 glazen venkelthee, anijsthee sterrenmix en zoethoutthee. Venkelthee en anijsthee bevatten plantengifstoffen en zoethoutthee en sterrenmix kunnen de bloeddruk verhogen. Als je een hoge bloeddruk hebt komen minder voedingsstoffen door de placenta bij je baby.

  Let op! Dit geldt niet voor andere soorten kruidenthee. Dus munt, gember, rooibos, kamille, vruchtenthee en oplosthee kun je veilig drinken!

  Welke kruiden niet eten tijdens de zwangerschap?

  Veel kruiden zijn baarmoeder stimulerend. Dat zou kunnen lijden tot het opwekken van een vroegtijdige bevalling. Het Voedingscentrum adviseert om de volgende kruiden niet te gebruiken tijdens je zwangerschap:

  • Absint-alsem. Dit staat op de rode lijst in Nederland. Het mag niet door zwangere vrouwen worden gebruikt omdat het voor een miskraam kan zorgen. De plant is giftig en zeer verslavend.
  • Aloë Vera
  • Boerwormenkruid. Dit kruid wordt geadviseerd bij lintwormen, maar niet tijdens de zwangerschap.
  • Chinese Engelwortel (dong quai). Heeft een baarmoeder stimulerende en menstruatie bevorderende werking en is dus niet toegestaan.
  • Efedra. Dit kruid is sinds 2014 verboden.
  • Hoefblad. Dit kruid is slecht voor je organen en ook voor je baby.
  • Kava Kava. Dit kruid is sinds 2002 verboden. Het kan ernstige leverbeschadiging veroorzaken.
  • Komkommerkruid. Vermijd dit kruid omdat het een baarmoeder stimulerende werking heeft.
  • Smeerwortel. Dit kruid wordt afgeraden tijdens de zwangerschap.

  Kruidenpreparaten tijdens zwangerschap

  Gebruik geen kruidenpreparaten tijdens je zwangerschap. Bijvoorbeeld valeriaan of sint-janskruid bevatten veel kruiden. Daardoor bestaat de kans dat je te veel plantengifstoffen binnenkrijgt. Mijdt deze daarom als je zwanger bent.

  Welke kruiden wel eten tijdens zwangerschap?

  Alle overige kruiden kun je wel eten. Zoals: bieslook, chilipeper, dille, gember, harissa, honing, kamille, kerrie, kervel, komijn, koriander, oregano, paprikapoeder, peterselie, rozemarijn en tijm.

  Help! Ik heb iets gegeten wat niet mag

  Heb je per ongeluk toch iets binnen gekregen wat niet mag? Raak niet meteen in paniek. De kans dat er schade ontstaat bij je ongeboren baby is niet zo groot. Twijfel je of heb je klachten nadat je iets hebt gegeten? Neem dan contact op met je huisarts of verloskundige. Zij kunnen je van persoonlijk advies voorzien.

  Tip! Het Voedingscentrum heeft een handige app, waarin je kunt opzoeken welke voedingsmiddelen je beter niet kunt nuttigen. De app heet ZwangerHap. Hierin kun je ook volgen hoe de baby groeit in de buik. Ook geeft de app aan wanneer er een bacterie in een product is gevonden.

  Alles weten over voeding tijdens de zwangerschap? Dat kan met onze zwangerschapscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

  Meer over dit onderwerp:

  • Wat mag ik wel en niet eten als ik zwanger ben?

  Plaats een reactie

  (0)
  user-image
   • Feed

   • Mijn week

   • Cursussen

   • Community

   • Dashboard