Ontslag en zwanger
Je mag niet worden ontslagen vanwege je zwangerschap. Alleen in speciale gevallen is ontslag tijdens je zwangerschaps- of bevallingsverlof mogelijk. Bijvoorbeeld als de onderneming of je afdeling de werkzaamheden beëindigt. Ook kan uw werkgever je ontslaan bij ernstige misdragingen. Bijvoorbeeld bij fraude of geweld. In die gevallen maakt het niet uit of je zwanger bent of niet.
in de volgende situaties mag uw werkgever u niet ontslaan:
- tijdens je zwangerschapsverlof;
- tijdens je bevallingsverlof;
- de eerste 6 weken na je bevallingsverlof;
- tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid door zwangerschap of bevalling;
- de eerste 6 weken na deze arbeidsongeschiktheid.
Lees ook:
Zwangerschapsdiscriminatie: discriminatie op werk tijdens de zwangerschapAlleen in speciale gevallen
Alleen in speciale gevallen is ontslag tijdens je zwangerschaps- of bevallingsverlof mogelijk. Bijvoorbeeld als de onderneming of je afdeling de werkzaamheden beëindigt. Ook kan uw werkgever je ontslaan bij ernstige misdragingen. Bijvoorbeeld bij fraude of geweld. In die gevallen maakt het niet uit of je zwanger bent of niet
Tijdelijk contract niet verlengd
Heb je een tijdelijk contract dat afloopt tijdens je zwangerschap? Dan hoeft je werkgever je contract niet te verlengen. Maar je zwangerschap mag niet de reden zijn om je contract niet te verlengen. Want dan maakt je werkgever een direct onderscheid tussen mannen en vrouwen. Daarmee zou hij schuldig zijn aan discriminatie.
Toch ontslagen
Als je tijdens je zwangerschaps- of bevallingsverlof toch wordt ontslagen en je bent het er niet mee eens, dan kun je binnen 2 maanden de rechter verzoeken het ontslag ongedaan te maken. Je kunt ook een verzoek om een oordeel doen bij het College voor de Rechten van de Mensen of een verzoek indienen voor een financiële vergoeding bij de kantonrechter.
Dit zijn de mogelijkheden om problemen of vermoedens van discriminatie te melden. Dat kan bij:
- een anti-discriminatiebureau in de buurt.
- het College voor de Rechten van de Mens.
Lees ook:
Arbeidsomstandigheden tijdens de zwangerschap: zo wordt er rekening met je gehoudenZwangerschap en contractwijziging
Het is niet toegestaan om tijdens je zwangerschap de afspraken in je contract te wijzigen, tegen jouw zin. Bijvoorbeeld het verminderen van je werkuren, of je functie wijzigen. Ook mag je werkgever niet zomaar je vaste contract vervangen met een tijdelijk contract, of de duur van je contract wijzigen.
Terugkeer na bevalling
Het is altijd de bedoeling dat je na je zwangerschaps- en bevallingsverlof terugkeert naar je baan. Als dat vanuit je werkgever niet mogelijk is, door bijvoorbeeld een reorganisatie, moet er eerst gekeken worden of er een soortgelijke functie voor je is. Zijn de arbeidsvoorwaarden in het bedrijf verbeterd tijdens jouw verlof? Dan heb jij daar ook recht op. Jouw arbeidsomstandigheden- en voorwaarden verslechteren omdat je nu een baby hebt, is niet toegestaan.
Lees ook:
In gesprek met je werkgever over je zwangerschap: zo voorkom je problemenAls je werkgever aangeeft te twijfelen of je je functie weer aankan nu je moeder bent en je daarom niet wil laten terugkeren, dan maakt hij zich schuldig aan zwangerschapsdiscriminatie, wat verboden is. Als hij een andere reden heeft om je niet te willen laten terugkeren op basis van jouw functioneren, dan moet je werkgever dat eerst aantonen.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid