1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Je baby luistert!

  Gepubliceerd op: 4-22-2022Bewerkt op: 4-27-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-22-2022Bewerkt op: 4-27-2022
  Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: Boekstart
  De baby in je buik is flink aan het groeien en waarschijnlijk kun je hem al zachtjes voelen schoppen of draaien. Wist je dat je kindje jouw stem al begint te herkennen? Het kan zelfs al klanken en taal onderscheiden.

  Genieten van geluid

  Baby’s kunnen enorm genieten van de stem van hun ouders en dat begint al in de buik. Sterker nog: tijdens de zwangerschap wordt het fundament gelegd voor de taalontwikkeling. Als een kindje lekker in zijn vel zit, gaat het zich al richten op de stem van de ouders. De stem van de moeder kan het de hele dag horen, die is vlakbij. Maar ook de stem van de vader kan het al herkennen. Vooral de lage tonen van de vaderstem dringen tot in de baarmoeder door. Als het kindje een vertrouwde stem hoort, kan dat geruststellend werken.

  Stemgeluid

  Tijdens de zwangerschap ontwikkelt je kindje zich van een celklompje tot een minimensje. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Het gehoororgaan is met zestien weken zwangerschap compleet. Vanaf 24 weken kan het daarmee actief luisteren en jouw stem gaan herkennen. Het kindje leert al in de buik de moedertaal te onderscheiden van andere klanken die het minder vaak hoort. Je kindje reageert niet alleen op je stemgeluid, maar kan ook meeluisteren naar muziek. Liedjes en rijmpjes die kinderen in de buik regelmatig horen, herkennen ze nog steeds na de geboorte.

  Melodielijn

  Dat klinkt heel erg mooi, maar hoe weten we dat? Onderzoekers hebben gekeken of baby’s na de geboorte reageren op de tune van de favoriete soap van hun moeder. Wat bleek? Pasgeboren baby’tjes die tijdens de zwangerschap zo’n melodie vaak hebben gehoord, reageren na de geboorte op deze muziek. Ze worden alerter, beginnen te bewegen en hun hartslag gaat omhoog. Heel frappant is ook dat de eerste geluiden die baby’s maken, kunnen verschillen per taalgebied. Zo zijn huiltjes van Franse en Duitse pasgeborenen anders. Baby’s allereerste geluidjes zijn dus al gevormd door de moedertaal.

  Kinderliedjes

  De buik is de basis, zo wordt wel gezegd. Als ouder kun je je kind een goede start geven door veel tegen je baby te praten of door te zingen. Dat is niet alleen goed voor de taalontwikkeling van je kindje, maar ook heerlijk om te doen. Zing mee met je eigen favoriete muziek of ga op zoek naar liedjes uit je kindertijd. Bekende kinderliedjes als Berend Botje, In de maneschijn, Hoedje van papier, De wielen van de bus en rustige slaapliedjes kun je online in allerlei uitvoeringen beluisteren. Ook heel leuk zijn de albums Bijt-ie in je bil van Ageeth de Haan en de kinderliedjes van Annie M.G. Schmidt gezongen door V.O.F. de Kunst. Daar kun je tot en met de kleutertijd veel plezier aan beleven.

  Praten met je baby

  Geniet dus van deze periode en begin vast met contact maken. Praten met je baby in de buik zin heeft voor jou én je kindje. Je legt daarmee de basis voor een goede taalontwikkeling. Hier kun je op voortbouwen na de geboorte door te praten, te zingen en voor te lezen.

  Wil je alles weten over de taalontwikkeling van je kindje? Bekijk dan het BoekStart-webinar "Hoe leer ik mijn kind praten" van logopedist Jente Timmer.
  Kijk voor tips over kinderliedjes op www.boekstart.nl/alle-tips/liedjes
  Veel liedjes zijn online te beluisteren via BoekStart op Spotify.

  Dit artikel is geschreven in samenwerking met Boekstart

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard