1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Lezen is plezier voor twee!

    Gepubliceerd op: 4-22-2022Bewerkt op: 4-27-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-22-2022Bewerkt op: 4-27-2022
    Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: Boekstart
    Voorlezen is straks qualitytime voor jou en je kindje. Als je samen een boek bekijkt, maak je op een plezierige manier contact. Bovendien leert je kindje zo woorden herkennen en de wereld ontdekken. Wist je dat je er al heel jong mee kunt beginnen?

    Geluiden herkennen

    Baby’s kunnen meer dan je denkt. Al in de buik begint je kindje met het herkennen van geluiden. Door te luisteren leert het klanken onderscheiden en maakt het kennis met de moedertaal. Ook na de geboorte geniet je baby van jouw stem. De hersens zijn in de eerste maanden volop in ontwikkeling, in dat kleine koppie worden razendsnel verbindingen gelegd. Om taal te leren begrijpen, is het belangrijk dat baby’s en jonge kinderen veel luisteren. Uit de gesproken taal die ze horen, ontstaat langzaam het begrip. Hoe meer je met je kind praat, hoe sneller het leert om klanken, woorden en structuren te onderscheiden.

    Contact maken

    Al rond twee maanden kun je beginnen met het voorlezen van je kindje. In het begin bestaat het ‘lezen’ vooral uit het samen ontdekken. Stoffen-en knisperboekjes zijn hier heel geschikt voor. Neem je baby op schoot, het liefst met het gezicht naar je toe, zodat je oogcontact kunt maken. Houd het boekje op zo’n manier vast dat je baby ernaar kan kijken. Benoem wat er te zien is, verzin er iets bij of zing een liedje. Met twee maanden zal je kindje geconcentreerd naar contrasten kijken. Vanaf een maand of vier zal het proberen het boekje aan te raken of erop willen sabbelen. Dat is helemaal niet erg – alles mag. Het gaat er in deze fase om dat het vertrouwd raakt met een boek.

    Spelenderwijs leren

    Voorlezen aan je baby duurt maar kort, een paar minuten is al genoeg. Een baby luistert nog niet naar het verhaal, maar leert veel van de taal die hij hoort en de plaatjes die hij ziet. Het is leuk om te zien hoe je kindje op het boekje reageert. Kijkt je baby weg, dan is het tijd om te stoppen. Tussen zes en twaalf maanden merk je vanzelf dat je kindje zich langer kan concentreren en dat het beter gaat begrijpen wat een boek is en wat je ermee kunt. Het kan dan al aandachtig naar de tekeningen kijken en gaan reageren. Je zult in het gebrabbel steeds meer klanken en woorden gaan herkennen.

    De wereld ontdekken

    Voorlezen is een fijne manier om contact te maken. Je kunt er samen van genieten en dat helpt bij de hechting. Tegelijk stimuleert het de taal- en spraakontwikkeling en vergroot het bij oudere baby’s de belevingswereld. In een boek maak je kennis met de wereld buiten. Je leert dieren, mensen en voertuigen herkennen. In een boek kun je op reis gaan en avonturen beleven – allemaal veilig terwijl je op schoot zit. Die mooie momenten samen grijpen diep in op de sociaal-emotionele ontwikkeling. Een goed idee dus om al jong met voorlezen te beginnen en daar heel lang mee door te gaan.

    Voorleestips

    • Laat je baby het boekje zelf ontdekken: grijpen, sabbelen of ermee zwaaien.
    • Leg je baby zo neer dat je oogcontact kunt maken. Je baby kan dan zien wie er voorleest en jij kan zien wat je baby boeit.
    • Laat je baby rustig kijken terwijl je het boekje stil voor hem of haar houdt.
    • Benoem wat er te zien is, verzin er iets bij of zing een liedje.
    • Voorlezen aan je baby duurt maar kort, een paar minuten is vaak al genoeg.

    Lees alles over voorlezen aan baby’s en jonge kinderen en vind boekentips op Boekstart.nl

    Dit artikel is geschreven in samenwerking met Boekstart

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard