1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Allergieën bij baby's en peuters

  Gepubliceerd op: 6-23-2016Bewerkt op: 1-25-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-23-2016Bewerkt op: 1-25-2024
  Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: Rode Kruis
  Kinderen, zelfs baby’s en heel jonge kinderen, kunnen net zo goed als volwassenen last hebben van allergieën wanneer ze in contact komen met bepaalde stoffen. Bij baby’s en jonge kinderen kunnen dit soort allergische reacties nog sneller dan bij volwassenen tot ernstige gezondheidsklachten leiden.

  Allergische reactie bij baby's en kinderen

  Een allergische reactie wordt veroorzaakt door een contact met een zogenaamde ‘allergene’ stof, een stof waarop het immuunsysteem van het lichaam verkeerd reageert. Die reactie zorgt ervoor dat het lichaam histamines aanmaakt. Het zijn deze histamines die verantwoordelijk zijn voor de typische allergiesymptomen zoals zwellingen, huiduitslag, tranende ogen en een verstopte neus.

  Wanneer allergieën in de familie voorkomen dan wordt de kans ook groter dat je baby er last van zal hebben. Studies wijzen zelfs uit dat wanneer beide ouders een allergie hebben het risico dat kinderen ook een allergie ontwikkelen stijgt tot 80 procent!

  Allergieën bij baby's verzorgen

  Om allergieën te vermijden moet je natuurlijk zorgen dat je baby of peuter niet langer in contact komt met de stof of het voedingsmiddel dat de allergie veroorzaakt (de allergene stof). De oorzaak voor de allergie vinden is een belangrijke eerste stap naar een goede behandeling. Je huisarts of kinderarts kan je helpen deze oorzaak te bepalen. Soms zal de arts beslissen een behandeling te starten met corticosteroïden of met antihistamines. Eventueel kan er ook een behandeling gestart worden waarbij wordt geprobeerd je baby langzaam gewoon te maken aan de stof die de allergie veroorzaakt

  Huisstofmijtenallergie

  Binnenshuis, bevinden zich enorme hoeveelheden minuscuul kleine diertjes die leven van huidschilfers en schimmels. Sommige mensen reageren allergisch op de uitwerpselen van deze huisstofmijt. Als een kind een kind klachten heeft als jeuk in je neus, vaak een loopneus heeft, huidklachten of vaak een oorontsteking, keelontsteking en/of hoest heeft neem dan eens contact op met de huisarts. Met je huisarts kan je bespreken of er sprake is van huismijtallergie en welke behandeling mogelijk is. Thuis is het goed om regelmatig te ventileren en te stofzuigen.

  (Huis)dierenallergie

  Elk kind speelt of knuffelt graag met een huisdier. Toch kunnen sommige kinderen allergisch reageren op een dier. Net als bij hooikoorts gaat het hier om een inhalatieallergie: de allergenen worden ingeademd en veroorzaken zo de problemen. Meestal beginnen de problemen binnen een half uur, maar sommige mensen krijgen pas 24 uur later een allergische reactie. Denk daarbij aan een loopneus of een verstopte neus, tranende en/of branderige ogen of nies- en hoestbuien. Heb je een vermoeden dat je kind een huisdierenallergie heeft, neem dan contact op met je huisarts.

  Voedselallergie

  Bij baby’s en kinderen kan een allergische reactie op voedsel ook pas na enige tijd zichtbaar worden, bijvoorbeeld in de vorm van oprispingen, darmkrampen, verstopping, diarree of eczeem. Bij baby’s is een melkallergie het meest bekend. Vaak denken mensen allergisch te zijn voor voedsel, maar het kan soms ook om een voedselintolerantie gaan. Er is dan geen sprake van een reactie van het immuunsysteem. De problemen worden in dat geval veroorzaakt doordat mensen bepaald voedsel niet goed kunnen verteren, zoals bijvoorbeeld lactose-intolerantie.

  Een voedselallergie kun je herkennen aan verschillende soorten klachten tegelijk, meteen na het eten van iets. Bijvoorbeeld na het eten van pinda: jeuk (een huidklacht) én moeilijk ademhalen (een longklacht). Als er klachten zijn direct na het eten van iets waarbij er het kind zich erg ziek voelt, zoals een piepend geluid bij het ademen of duizelig zijn, flauwvallen of dik worden van lippen, tong, keel en ogen, bel dan onmiddellijk je huisarts, de spoedpost van de huisartsen (huisartsenpost) of 1-1-2 (1-1-2 vooral bij hevige benauwdheid of bij zwelling in nek-hals gebied).

  Bel altijd je huisarts bij aanhoudend braken en diarree, langdurige jeuk, huiduitslag en zwellingen. Twijfel je of je baby of kind te maken heeft met voedselallergie of voedselintolerantie neem dan ook contact op met je huisarts. Is je kind bekend met een ernstige voedselallergie en beschik je over een adrenaline-noodpen, dan word je als ouder/verzorger geleerd hoe de noodpen te gebruiken en hoe je verder moet handelen, denk dan aan bijvoorbeeld 1-1-2 bellen.

  Wat zijn de meest voorkomende allergieën bij baby’s?

  1. Koemelk-allergie

  Veel ouders denken dat hun kind in het eerste jaar een koemelkallergie heeft. 2% van de kinderen die worden geboren hebben last van een koemelkallergie. Wanneer de darmen beter ontwikkeld zijn, groeien de meeste kinderen hier overheen.

  1. Kippenei-allergie

  Bij deze allergie ben je allergisch voor eiwitten die in eieren voorkomen. Het vervelende bij deze allergie is dat je kind verschillende symptomen kan hebben. Vaak gaat het gepaard met jeuk en eczeem.

  1. Pinda-allergie

  Dit is een hele gevaarlijke allergie. Bij deze allergie kan het van levensbelang zijn om gelijk te schakelen. Pinda’s zijn zoals veel mensen misschien denken geen noten. Het zijn peulvruchten, zoals bonen. Veel mensen die allergisch zijn voor pinda’s, zijn dit ook voor (soja) bonen.

  1. Insectengifallergie

  Een steek van een bij of wesp veroorzaakt bij vrijwel iedereen een reactie: er ontstaat een rood bultje en de huid jeukt. Bij baby’s en jonge kinderen kunnen dit soort allergische reacties nog sneller dan bij volwassenen tot ernstige gezondheidsklachten leiden. Ademhalingsproblemen, daling van de bloeddruk en in de ergste gevallen een zogenaamde ‘anafylactische schok’. Dit laatste kan levensbedreigend zijn, bel dan direct 1-1-2, net als bij een ernstige reactie bij een voedselallergie. Tip: heb altijd deze insectenbeetheler bij de hand voor kinderen vanaf 3 jaar.

  1. Voedselallergie en allergische astma

  Baby’s en peuters zullen voornamelijk voedselallergieën ontwikkelen en de oorzaak daarvan is vaak genetisch. Bij oudere kinderen komt hooikoorts (en als gevolg daarvan ‘allergisch astma’) steeds vaker voor. Luchtvervuiling is daar een belangrijke oorzaak van. Ook een overdreven hygiëne waardoor kinderen amper nog in contact komen met bacteriën en ziektekiemen zou een oorzaak kunnen zijn.

  Astma is vaak één van de aandoeningen die zich kan ontwikkelen bij (inhalatie)allergieën. Bij allergisch astma is er sprake van overgevoeligheid voor bijvoorbeeld pollen, huisstofmijten, voedingsmiddelen, insectenbeten en dergelijke, terwijl bij ‘gewone’ astma ook sigarettenrook, inspanning of weersveranderingen een rol kunnen spelen.

  Als je kind last heeft van allergisch astma, is het verstandig om contact stoffen die allergie veroorzaken te vermijden. De klachten kun zeker ook verlichten je kind niet in de buurt te laten komen van rokende mensen. De huisarts kan mogelijk medicijnen voorschrijven.

  Tip: EHBO cursus volgen

  Het is handig om meer te weten over allergieën. Een EHBO cursus is dan ook de oplossing. Dankzij onze samenwerking met het EHBO Bureau kunnen ze bij jou thuis de cursus komen verzorgen, super handig! Vul hier het formulier in om meer informatie te krijgen over een EHBO cursus bij je thuis. Wil je een EHBO cursus op een locatie in de buurt volgen dan kan dat via onze andere partner het Rode Kruis. Lees hier alles wat je tijdens een EHBO cursus voor kinderen en baby's kunt verwachten.

  _Dit artikel is geschreven in samenwerking met het Rode Kruis._

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard