1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Koemelkallergie bij je baby

    Gepubliceerd op: 6-22-2020Bewerkt op: 5-8-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-22-2020Bewerkt op: 5-8-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Merk je dat je baby na het drinken huilt en lijkt hij daarna last te hebben van krampjes of diarree? Dan zou het best kunnen dat je baby een koemelkallergie heeft. Hoewel dit bij slechts 2 tot 3% van de zuigelingen voorkomt, is het tegelijkertijd ook de meest voorkomende allergie bij baby’s. Jaarlijks worden er ongeveer 3.500 baby’s geboren met een koemelkallergie. Het kan daarom best zijn dat jouw kindje hier last van heeft. Wat zijn de symptomen van koemelkallergie bij een baby en wat kun je ertegen doen?

    Koemelkallergie

    Bij een koemelkallergie treedt er een overgevoeligheidsreactie op bij het binnenkrijgen van koemelk. Je kind maakt dan bepaalde antistoffen aan: Immunoglobuline E.

    Oorzaken koemelkallergie baby

    Er zijn verschillende oorzaken waardoor jouw baby antistoffen aanmaakt tegen koemelk. Dit kan bijvoorbeeld komen door erfelijke aanleg van de ouders. Hebben jullie zelf last van bijvoorbeeld eczeem? Dan is er sprake van atopische aanleg. Dit houdt in dat het afweersysteem gevoeliger kan zijn voor prikkels van buitenaf. Dit kun je doorgeven aan je kind. De kans dat je baby allergisch is voor bepaalde voedingsmiddelen, is daardoor ook groter.

    Daarnaast kan het ook misgaan bij de vertering van koemelk. Normaal gesproken worden de eiwitten van allerlei producten eerst gesplitst in de darmen. Deze worden vervolgens, nadat de darmen ze hebben gezeefd, in het bloed opgenomen. Normaal gesproken is het eten daarmee verteerd, maar bij baby’s worden er soms niet-verteerde stukjes eiwitten doorgelaten. Deze stukjes, in dit geval delen van koemelkeiwit, komen in de bloedbaan terecht. Dit komt omdat de darmen van een baby nog niet helemaal zijn volgroeid. Als deze stukjes eiwit in het darmkanaal of zelfs in de darmwand terechtkomen, kan het immuunsysteem erop reageren door antistoffen aan te maken.

    Symptomen koemelkallergie baby

    De symptomen van een koemelkallergie zijn erg uiteenlopend. Een baby kan bijvoorbeeld last krijgen van overgeven, diarree en krampen. Het is niet zo gek als je hierbij niet direct denkt aan een allergie, want iedere baby heeft hier weleens last van. Klachten als eczeem of luieruitslag zal je ook niet zo snel in verband brengen met een koemelkallergie. Toch is het goed om erop te letten wanneer deze klachten voorkomen. Als jouw baby last heeft van enkele van de volgende klachten na het voeden, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan:

    • Jeuk, luieruitslag, opgezwollen slijmvliezen, eczeem
    • Veel huilen na de voeding
    • Neusverkoudheid, hoesten, ontstoken ogen of benauwdheid
    • Diarree, verstopping, darmkrampen of overgeven
    • Weigeren van voeding
    • Slaapproblemen
    • Bloedverlies bij ontlasting
    • Overstrekken

    Diagnose koemelkallergie baby

    Bij het vaststellen van een koemelkallergie zal de dokter eerst de klachten met jullie doornemen. Soms gaat dit in combinatie met een bloedonderzoek of een priktest. De meest betrouwbare manier is echter de eliminatie-provocatietest. De behandelend arts zal een plan met drie fases doorlopen. Deze drie fases moeten aantonen of koemelk de boosdoener is, of dat er naar andere oorzaken moet worden gekeken.

    Eliminatiefase In de eerste fase worden alle producten met koemelkeiwit vermeden. In borstvoeding kunnen ook deeltjes van koemelk zitten, waarop jouw baby allergisch kan reageren. Je zult zelf dus ook vier weken lang koemelk moeten vermijden. Dit kan best lastig zijn, want de eiwitten zitten in allerlei producten. Een diëtist kan helpen bij het samenstellen van een nieuw voedingspatroon zonder koemelk. Krijgt je baby flesvoeding? Dan zal de dokter speciale voeding voorschrijven. In deze flesvoeding zijn de eiwitten van de koemelk gehydrolyseerd, oftewel: in kleine stukjes geknipt. Houd je hierbij aan het advies van de behandelend arts. Geef je baby bijvoorbeeld geen hypoallergene voeding uit de supermarkt.

    Provocerende fase In de tweede fase wordt koemelk weer toegevoegd aan jullie dieet. Hierbij wordt er gekeken of jouw baby hierop reageert en of de klachten opnieuw verergeren. Doe dit alleen in het bijzijn van een (huis)arts of op het consultatiebureau. Het testen gebeurt op twee verschillende dagen. Je kindje krijgt testvoeding met en zonder melk. Zowel jij als de arts weten niet wanneer je kind welke testvoeding krijgt, alleen een derde persoon weet dit. Krijgt je kind na het drinken van koemelk weer klachten? Dan is het zeer waarschijnlijk dat hij allergisch is voor koemelk.

    Re-eliminatiefase Als je baby opnieuw klachten heeft gekregen in fase twee, worden de producten met koemelk weer uit het dieet geschrapt. Worden de klachten dan opnieuw minder? Dan wordt de diagnose koemelkallergie definitief vastgesteld.

    Mijn baby heeft last van een koemelkallergie. Wat nu?

    Als blijkt dat je baby toch echt allergisch is, is het belangrijk om dit direct aan te pakken. Je kindje zal daarom een koemelkvrij dieet gaan volgen. Er wordt speciale kunstvoeding voorgeschreven waarbij de eiwitten in stukjes zijn geknipt. De darmen van de baby zullen het daardoor niet herkennen als koemelk, waardoor er geen allergische reactie zal plaatsvinden. Als je kindje één jaar is geworden, kun je eventueel gebruikmaken van melkvervangers zoals amandel- of sojamelk. Voor het eerste jaar wordt dit niet aangeraden. Ga daarnaast ook niet experimenteren met geiten- of schapenmelk, want door kruisallergie is er een grote kans dat je kindje daar ook allergisch voor is. Het wordt dus vooral aangeraden om je te houden aan de voorgeschreven voeding van de arts.

    Geef je nog borstvoeding? Dan zal je opnieuw melkproducten moeten laten staan. Hiermee voorkom je dat je kindje een allergische reactie krijgt op de borstvoeding. Check wel regelmatig met je arts of je kind nog steeds allergisch is. De meeste baby’s groeien hier namelijk nog voor hun eerste verjaardag overheen.

    Eerste vaste hapjes

    Dat je baby op een speciaal dieet moet, betekent niet dat je de eerste vaste hapjes moet vermijden. Deze eerste hapjes zijn namelijk heel belangrijk voor de ontwikkeling van het afweersysteem. Je kindje kan hiermee gewoon beginnen wanneer hij tussen de vier en zes maanden oud is. Het kan wel verstandig zijn om voorzichtig te zijn met bepaalde producten, zoals pinda’s en ei. Dit soort producten bevatten sterke allergenen. Door ze één voor één te introduceren, kun je eventuele andere allergieën koppelen aan een bepaald voedingsproduct. Zeker weten waarmee je kunt beginnen? Raadpleeg dan de diëtist.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard