1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Hoe is een tweede bevalling anders?

  Gepubliceerd op: 5-12-2020Bewerkt op: 2-27-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-12-2020Bewerkt op: 2-27-2024
  Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: David Borman - aanstaande-vaderdeskundige
  Hoera, je bent zwanger van een tweede (of derde) kindje! Wat kan je dan verwachten van de bevalling? Wordt het hetzelfde als met de eerste, of juist makkelijker of moeilijker? Dit kan je zo ongeveer verwachten tijdens de bevalling van je tweede kind.

  Tweede bevalling: makkelijker of moeilijker?

  Ook voor de bevalling van je tweede of derde hoop je natuurlijk dat alles zo snel, gemakkelijk en vlot mogelijk zal verlopen. Dat is gelukkig met een tweede bevalling een stuk waarschijnlijker! Duurde je eerste bevalling nog erg lang, dan kan het goed zijn dat alles een stuk sneller en gemakkelijker verloopt met de tweede bevalling. Hier zijn natuurlijk geen garanties voor, want iedere bevalling is anders.

  Tweede bevalling sneller?

  Je tweede bevalling zal dus waarschijnlijk een stuk sneller gaan dan de eerste. Dit heeft te maken met dat je baarmoederhals en bekken al een keertje zijn opgerekt, wat het makkelijker maakt om de baby erdoor te laten.

  Vooral de vroege fase van de bevalling (de latente fase) kan sneller gaan bij een tweede bevalling. Ook de persfase gaat vaak veel sneller. Hoe lang de bevalling in het totaal duurt, verschilt natuurlijk erg per vrouw en per omstandigheden.

  Voorweeën bij tweede zwangerschap

  Bij een tweede bevalling is het ook waarschijnlijk dat je al veel eerder voorweeën ervaart. Dit gerommel in je buik bereidt je baarmoeder voor op de daadwerkelijke weeën tijdens de bevalling. Hierdoor kan je baarmoedermond alvast wat zachter worden.

  Doet een tweede bevalling minder pijn?

  Voor vele vrouwen geldt dat bij een tweede bevalling de weeën en ongemakkelijkheden hetzelfde zijn, maar dat ze beter weten hoe ze ermee om moeten gaan. Je weet bij een tweede al goed wat je te wachten staat, en zal je misschien nog beter ingelezen hebben over hoe je met pijn om kan gaan. Het doet dus niet minder pijn, maar je zult waarschijnlijk minder moeite hebben met het accepteren van alles wat er gebeurt en beter weten hoe ermee om te gaan.

  Tweede bevalling na een keizersnede

  Zou je graag natuurlijk willen bevallen na een keizersnede? Dan is dit mogelijk, afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden. De reden van de keizersnede de vorige keer, de kans dat het nog een keer gebeurt en jouw voorkeuren zullen bepalen of een natuurlijke bevalling na een keizersnede mogelijk is.

  Tweede bevalling thuis bevallen

  Vaak wordt bij een tweede bevalling aangeraden thuis te bevallen! Juist omdat bekend is dat een tweede bevalling vaak sneller en gemakkelijker gaat, is een thuisbevalling vaak veilig. Mits er geen complicaties zijn tijdens de zwangerschap en bevalling om dit in de weg te staan, natuurlijk.

  Wat als je angst hebt voor een tweede bevalling?

  Een traumatische bevalling kan ervoor hebben gezorgd dat je erg tegen deze tweede bevalling opziet. In dat geval kunnen je angsten en nare ervaringen een vlotte tweede bevalling in de weg staan, vooral als hier ook fysieke complicaties bij komen kijken. Er zijn gelukkig verschillende manieren om een traumatische bevalling te verwerken en zo een stapje dichterbij een fijne tweede bevalling te komen.

  Meer vertrouwen bij een tweede bevalling

  Voor veel vrouwen geldt dat een tweede bevalling gemakkelijker is omdat ze al weten waar ze mee te maken krijgen en dus meer vertrouwen hebben in het bevallingsproces. Ook zal je misschien minder stress over het moederschap ervaren, want ook daarmee heb je al ervaring. Verminderde zorgen en stress tijdens de zwangerschap en bevalling zorgen uiteindelijk ook voor positieve hormonen en een vlotter bevallingsproces!

  Aandacht verdelen tussen meerdere kinderen

  Wel kan je je natuurlijk zorgen maken over hoe je je aandacht verdelen over je baby en je eerste kind! In de eerste weken zal je baby immers al je aandacht nodig hebben. Dit kan je verwachten met de overgang van 1 naar 2 kinderen.

  Alles weten over de bevalling? Dat kan met onze bevalcursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard