1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    De overgang van 1 naar 2 kinderen: wat mag je verwachten als je een tweede kindje krijgt?

    Gepubliceerd op: 3-11-2020Bewerkt op: 9-5-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-11-2020Bewerkt op: 9-5-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    De overgang van 1 naar 2 kinderen is niet altijd even gemakkelijk. Je zult immers je liefde en aandacht moeten gaan verdelen over twee kleintjes! Al een kindje hebben om voor te zorgen maakt deze zwangerschap toch wat anders. Het is logisch dat je je afvraagt hoe dit zal gaan, en hoe je eerste kindje hierop zal reageren. Lees hier wat je kunt verwachten bij de overgang van 1 naar 2 kinderen.

    Een tweede kind: zwaarder of juist makkelijker?

    Met een eerste zwangerschap is alles natuurlijk nieuw, en weet je eigenlijk niet wat je te wachten staat totdat je baby er is. Een voordeel dat je hebt bij een tweede kindje, is dat je veel kennis over de verzorging, voeding en het leven met een baby al hebt, wat je dus veel stress, onzekerheid en zorgen bespaart. Maar zitten er ook moeilijke kanten aan het krijgen van een tweede kindje? Hoe zal je eerste kindje hiermee omgaan? En hoe ga jij in hemelsnaam je aandacht tussen deze twee engeltjes verdelen? Hieronder hebben we voor je op een rijtje gezet wat je allemaal kunt verwachten bij de overgang van 1 naar 2 kinderen.

    Tijdens de zwangerschap

    • Het is goed mogelijk dat je lang niet zoveel tijd hebt voor jezelf als met de eerste. Waar je tijdens de eerste zwangerschap nog kon dutten wanneer je wilde, vroeg naar bed kon gaan als dat je uitkwam en kon uitslapen in het weekend, zit dat er nu waarschijnlijk niet in. Je eerste kindje vereist nog net zoveel aandacht als voordat je zwanger was, dus houd er rekening mee dat je niet zoveel tijd voor jezelf zal kunnen pakken als bij de eerste zwangerschap.
    • Je hoeft niet je niet meer zoveel in te lezen. Alle boeken en websites met informatie over wat je wel en niet kunt eten, wat je kunt verwachten van de bevalling en de zwangerschap, heb je waarschijnlijk al gelezen. Dus dat scheelt!
    • De nesteldrang is wellicht wat minder. Stress over of alles wel op tijd in huis is, zal je wellicht helemaal niet hebben. Het komt allemaal wel goed en stukje bij beetje, met 20 weken hoeft echt nog niet de hele babyuitzet in huis te zijn!
    • Heb je een kind die veel aandacht van je vereist? Probeer je leven dan rondom hem of haar in te richten om het zo toch gemakkelijk mogelijk voor jezelf te maken. Slaapt je kind nog overdag? Doe dan samen een dutje. Of doe samen een rustig uitje, waarbij je kind veel kan spelen en jij eigenlijk alleen maar hoeft te zitten en kijken. Probeer ook in grotere hoeveelheden vooruit te koken, zodat je niet iedere dag uren in de keuken hoeft te staan. Deze tijd kun je dan weer steken in je zwangerschap of in je eerste kindje!
    • Je bent misschien helemaal niet meer geïnteresseerd in een spectaculaire zwangerschapsaankondiging. Dat heb je bij de eerste al groots uitgepakt, en dat maakt het nu misschien iets minder bijzonder. En je aandacht wordt misschien nog volop vereist door je eerste kind, waardoor je wellicht minder tijd hebt voor dit soort ‘bijzaken’.
    • Kwaaltjes kunnen erger, hetzelfde of minder erg terugkomen. Iedere zwangerschap is anders, dus bereid je erop voor dat de kwaaltjes die je bij je eerste ervaarde, deze zwangerschap niet per se terug hoeven te komen. Misschien krijg je wel totaal andere klachten, of juist helemaal niks: het is voor iedere vrouw verschillend!

    Na de geboorte

    • Je denkt misschien dat je niet zoveel kunt houden van een kind als van je eerste. Maar daar komt na de geboorte snel verandering in! Wees niet bang dat je niet zoveel van je tweede kunt houden als van je eerste. Zodra je je tweede kindje ziet, zal je hart overstromen met liefde en zal je van beide kinderen evenveel houden.
    • Een minder grote, maar intense levensverandering. Veel vrouwen beschrijven het krijgen van een tweede als een minder grote levensverandering dan het krijgen van een eerste kindje. Maar het leven wordt wel op verschillende vlakken anders met een tweede. Zo zal je je aandacht nu moeten verdelen en ervoor moeten zorgen dat twee kinderen tevreden en gezond blijven. Extra verantwoordelijkheid dus, maar gelukkig ben je al ervaringsdeskundige, wat de stress een beetje wegneemt. Maar deze ervaring is voor iedere vrouw anders!
    • De deur uitgaan zal een stuk moeilijker worden. Want nu moet je zorgen dat maar liefst twee kleintjes klaar worden gemaakt! Iedere ouder weet dat het verlaten van huis best een operatie kan zijn met een kindje, laat staan met twee. Maar, hier vind je vanzelf wel een routine in die werkt voor jullie.
    • Het kan zijn dat je eerste kindje erg moet wennen aan de komst van een broertje of zusje. Nu heeft hij mama en papa opeens niet meer voor zichzelf! Hieronder lees je hoe je je kindje kunt laten wennen aan het krijgen van een broertje of zusje.

    Tips om je kindje voor te bereiden op de komst van een broertje of zusje

    De overgang van 1 naar 2 kinderen zal voor je eerste kindje misschien nog wel groter zijn dan voor jou! Hier heb je handige tips over hoe je je kindje kunt voorbereiden op de komst van een broertje of zusje. Dit doe je voornamelijk door je kindje gewoon bij het hele proces van de zwangerschap te betrekken:

    • Laat je kindje de schopjes voelen in je buik
    • Laat plaatjes zien op het internet van een groeiende baby in de baarmoeder, in overeenkomst met jouw zwangerschapsweek
    • Neem je kindje mee met het shoppen voor babyspullen en laat hem zelf wat spulletjes uitzoeken voor de baby.
    • Neem je kindje mee naar alle afspraken met de verloskundige, vooral om de echo’s bij te wonen en naar het hartje te luisteren.
    • Zorg dat je je kindje een paar maanden voor de geboorte naar zijn nieuwe kinderkamer verhuist. Op deze manier voelt de kinderkamer als iets speciaals, en niet als “plaatsmaken voor de baby”.
    • Bereid je kindje voor op wat hij kan verwachten tijdens de bevalling, als je wilt dat je kindje daarbij is. Of vertel je kindje juist waar en waarom hij gaat logeren als het zover is.
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard