1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Hoe de juiste beha je kan helpen bij borstvoeding én kolven!

  Gepubliceerd op: 1-18-2022Bewerkt op: 11-15-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-18-2022Bewerkt op: 11-15-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft is het handig en fijn om daar de juiste kleding voor te dragen. Lingerie is daar een zeer belangrijk onderdeel in. Tijdens je zwangerschap start de verandering in je borsten al en is het fijn om je beha aan te passen om meer comfort te hebben. Hiervoor kun je een zwangerschapsbeha gebruiken. Maar weet je al dat je borstvoeding wilt gaan geven, dan kun je ook meteen voor een voedingsbeha kiezen. Een goede voedingsbeha is goed rekbaar, past zich aan jouw veranderde lichaamsvormen aan en geeft je de hele dag ondersteuning.

  Het voordeel van een goed passende en lekker zittende beha is dat deze je groeiende borsten ondersteunt zonder te knellen, waardoor je minder kans hebt op ongemak en verstopping van melkkanalen. Voordeel is ook dat als je een voedingsbeha draagt, je je kindje gemakkelijk en snel kunt voeden. Dit is bij een normale beha onhandiger, omdat je die eerst helemaal uit moet trekken. Daarnaast is een voedingsbeha extra comfortabel en zacht en heeft geen naden. Ook geeft een voedingsbeha extra steun aan je borsten die vaak al wat gevoeliger en zwaarder zijn.

  Welke punten zijn belangrijk bij de aanschaf van een Zwangerschaps- en voedingsbeha?

  • Het is belangrijk dat de beha goed past, je borsten goed ondersteunt en niet te strak zit zodat deze niet knelt. Zorg dat er voldoende ruimte zit in de cup.
  • Kies een beha met stretch, zodat deze rekbaar is en zich aanpast aan je borsten.
  • Naadloos en zonder beugels geeft je maximale bewegingsvrijheid. Beugels kun je later in de voedingsperiode wel gebruiken wanneer je borsten zich hebben gestabiliseerd en je precies de juiste maat kunt laten aanmeten.
  • Een nauwsluitende, rekbare band onder de borsten helpt voor extra ondersteuning
  • Wegvouwbare cups die met één hand kunnen worden geopend laten je eenvoudiger voeden en geven direct huid-op-huidcontact met je baby.

  Wat draag je in de nacht?

  Ook in de nacht kan het fijn zijn om de ondersteuning van een beha te hebben, maar ook kan het functioneel zijn om een zoogkompres in je beha te dragen en zo lekkende melk op te vangen. Voor de nacht is het niet raadzaam een beha te dragen met beugels. Deze kunnen door het liggen vervormen maar ook in je borst drukken. Er zijn speciale beha’s voor de nacht zonder clips en met een kruislings ontwerp. Zo kun je comfortabel slapen en toch eenvoudig je kindje voeden. Wanneer je een voedingsbeha niet lekker vindt zitten in de nacht kun je ook een voedingstop dragen.

  De gouden tip: gebruik een kolfbeha om handsfree te kolven

  Je kunt melk voor je baby kolven terwijl je bijvoorbeeld een boekje leest of op je telefoon bezig bent, een snack eet of met een ouder kind speelt. Een goede kolfbeha houdt de kolfsets goed en stevig op hun plaats waardoor je vol vertrouwen kunt afkolven. Het wordt ook veel gemakkelijker om de borstkolf te bedienen en om je flesjes of zakjes afgekolfde melk te hanteren. Er zijn kolfbeha’s op de markt in de vorm van een eenvoudig aan te brengen kolfbustier en er zijn gecombineerde voedings- en kolfbeha’s.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot borstvoeding.

  • group-image
   3 maanden geleden

   Borstvoeding

   126 leden

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard