1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Het effect van muziek luisteren tijdens de bevalling

  Gepubliceerd op: 3-10-2020Bewerkt op: 3-20-2024
  ZP® - Onderzoeken Gepubliceerd op: 3-10-2020Bewerkt op: 3-20-2024
  Geschreven door: ZP® - Onderzoeken
  Goed nieuws voor muziekliefhebbers: muziek luisteren tijdens de bevalling zorgt voor een pijnstillend effect! Dit heeft recent onderzoek uitgewezen. Het is altijd fijn als je natuurlijke alternatieven kunt gebruiken voor pijnstilling, en muziek blijkt hiervoor nu dus een optie te zijn.

  Muziek vermindert pijn en stress tijdens bevalling

  Onderzoek van Universiteit van Napels heeft uitgewezen dat muziek een positief effect heeft op de bevalling! Vrouwen die naar muziek luisteren terwijl ze hun kindje krijgen kunnen hierdoor minder pijn en stress ervaren. Dit heeft natuurlijk een positief effect op het verloop van de bevalling. Niet alleen de vrouwen leken profijt te hebben van de muziek tijdens de bevalling, ook de baby’s leken hiervan de profiteren.

  Resultaten van het onderzoek

  In dit onderzoek werden 156 zwangere vrouwen onderzocht die naar verwachting een vaginale bevalling tegemoet gingen. 77 vrouwen hiervan behoorden tot de muziekgroep, en 79 vrouwen tot de geen-muziek groep. De resultaten van de twee groepen werden beoordeeld op een score tijdens en na de bevalling van pijn, stress, maternale hemodynamica, foetaal-neonatale parameters en postpartum analgetische behoefte.

  De vrouwen in de muziekgroep bleken gedurende de gehele bevalling veel minder pijn en stress te ervaren. Ook werd er een groot verschil geobserveerd in de maternale hemodynamica en de foetale hartslag tussen de twee groepen, met het voordeel bij de muziekgroep. Ook was de postpartum analgetische behoefte aanzienlijk minder bij de muziekgroep.

  Waarom is muziek zo fijn tijdens de bevalling?

  Muziek heeft veel invloed op het limbisch systeem van het zenuwstelsel. Dit systeem reguleert emoties, herinneringen en gevoelens van angst. Door muziek op te zetten tijdens de bevalling waarbij je je goed voelt, kan dit werken als een bron van kracht en geruststelling voor de zintuigen en het zenuwstelsel. Ook kan muziek je afleiden van geluiden die je eigenlijk niet wilt horen, bijvoorbeeld in het ziekenhuis, op deze manier kunnen bevallende vrouwen pijn en angst beter onder controle houden. Dit geeft positieve hormonen zoals oxytocine de kans hun werk te doen, wat weer leidt tot een fijnere bevalling.

  Naar wat voor muziek zou je dan moeten luisteren?

  Iedere vrouw heeft zo haar eigen voorkeuren als het aankomt op de muziek voor tijdens de bevalling. De een houdt van meditatiemuziek, loungemuziek of klassieke muziek en de ander wil juist een oppeppende beat, zoals workoutmuziek of zelfs rock.

  Op Spotify kun je ter inspiratie wel meer dan 90,000 playlists vinden voor de bevalling. Er is zelfs in samenwerking met bekend gynaecoloog Dr. Jacques Moritz een speciale bevallingsplaylist gemaakt!

  Maar, je kunt natuurlijk ook je eigen favoriete bevallingsmuziek bij elkaar zoeken. Kies hierbij voor nummers die je laten herinneren aan fijne momenten in je leven, of die je gewoon een een feelgood gevoel geven. Vooral nummers met sterke een instrumentale focus kunnen helpen, of nummers met zang in een voor jou onbekende taal. Ook kun je nummers opzetten die je al tijdens de zwangerschap aan je baby hebt laten horen, want uit onderzoek blijkt dat baby’s deze muziek herkennen, wat ze een vertrouwd gevoel kan geven tijdens de geboorte.

  Een cursus Hypnobirthing volg je via ons online cursuspakket van 12 cursussen vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard