Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Fundushoogte

ZP® - Magazine

, 3 augustus 2020 09:59Laatste update op: 26 november 2021 18:47

De fundushoogte is van groot belang tijdens de vordering van de zwangerschap. Tijdens de controles bij de verloskundige wordt niet alleen naar de groei van je baby via een echo gekeken. Ook de groei van de baarmoeder wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Deze meting wordt de fundushoogte genoemd.

Wat is de fundushoogte?

De fundushoogte heeft dus alles te maken met de groei van je baarmoeder. Maar wat wordt er precies opgemeten? De meting begint bij het punt waar je linker- en rechterschaambeen samenkomen en eindigt bij de rand van je baarmoeder. Bij deze meting registreert de verloskundige de afstand tussen het schaambot (S) en de navel (N) of het middenrif (X). Het schaambot wordt ook wel de symfysis genoemd.

Hoe wordt de fundushoogte gemeten?

De fundushoogte wordt door je verloskundige gemeten. Dit wordt door middel van palpatie (uitwendig onderzoek) gedaan. Je verloskundige gaat met de hand voelen wat de fundushoogte is.

Waarom wordt de fundushoogte gemeten?

De fundushoogte is belangrijk voor de groei van de foetus, maar bijvoorbeeld ook voor de hoeveelheid vruchtwater. Deze informatie heeft je verloskundige nodig om te zien hoe de zwangerschap en je baby zich ontwikkelen.

Groei baarmoeder tijdens zwangerschap

De eerste weken van je zwangerschap merk je nog niet veel verandering aan je buik. De meeste vrouwen merken pas tegen week 12 dat kleding niet meer comfortabel zit. Dit heeft alles te maken met de groei van de baarmoeder. In het eerste trimester zit de baarmoederrand nog dicht bij het schaambeen, maar in het tweede trimester wordt deze afstand groter en gaat de baarmoeder echt groeien. Niet zo gek dus dat die knoop na week 12 niet meer zo lekker dicht gaat.

De grootte en dikte van je baarmoeder

Voor de zwangerschap kun je de baarmoeder qua vorm vergelijken met een peer. Wist je dat je baarmoeder dan (gemiddeld) 3 centimeter dik, 4,5 centimeter breed en 7,6 centimeter lang is? Je baarmoeder moet dus een flinke groei doormaken tijdens je zwangerschap. Gelukkig kan je baarmoeder ruim 500 keer zo groot worden.

Gemiddelde fundushoogte zwangerschap

In onderstaande tabel zie je wat de gemiddelde fundushoogte tijdens de zwangerschap is.

Zwangerschapsweek Fundushoogte Symfysis
12 Kort boven je schaambot 12 centimeter
16 Op de helft van je schaambot en navel 16 centimeter
20 Onderrand navel 20 centimeter
24 Bovenrand navel 24 centimeter
28 Vlak boven je navel 28 centimeter
32 Op de helft van je navel en middenrif 32 centimeter
36 Vlak onder je middenrif 36 centimeter

Meer over dit onderwerp:

 • De baarmoeder

Plaats een reactie

(2)
user-image
 • user-image

  inaheijnen

  Aug 23, 2020

  Misschien goed om 2 dingen aan te passen: "schaambot (S) en de navel (N) of het middenrif (X), dit wordt ook wel de symfysis genoemd." - Het schaambot wordt ook wel symfysis genoemd, niet het middenrif. De fundus wordt gemeten vanaf de symfysis. "Dit wordt door middel van palpatie (inwendig onderzoek) gedaan." Voor zover ik weet is de palpatie van de fundus uitwendig.

  Beantwoorden

  1 antwoorden bekijken

 • Feed

 • Mijn week

 • Cursussen

 • Community

 • Dashboard