1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Fundushoogte

  Gepubliceerd op: 8-3-2020Bewerkt op: 11-26-2021
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-3-2020Bewerkt op: 11-26-2021
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  De fundushoogte is van groot belang tijdens de vordering van de zwangerschap. Tijdens de controles bij de verloskundige wordt niet alleen naar de groei van je baby via een echo gekeken. Ook de groei van de baarmoeder wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Deze meting wordt de fundushoogte genoemd.

  Wat is de fundushoogte?

  De fundushoogte heeft dus alles te maken met de groei van je baarmoeder. Maar wat wordt er precies opgemeten? De meting begint bij het punt waar je linker- en rechterschaambeen samenkomen en eindigt bij de rand van je baarmoeder. Bij deze meting registreert de verloskundige de afstand tussen het schaambot (S) en de navel (N) of het middenrif (X). Het schaambot wordt ook wel de symfysis genoemd.

  Hoe wordt de fundushoogte gemeten?

  De fundushoogte wordt door je verloskundige gemeten. Dit wordt door middel van palpatie (uitwendig onderzoek) gedaan. Je verloskundige gaat met de hand voelen wat de fundushoogte is.

  Waarom wordt de fundushoogte gemeten?

  De fundushoogte is belangrijk voor de groei van de foetus, maar bijvoorbeeld ook voor de hoeveelheid vruchtwater. Deze informatie heeft je verloskundige nodig om te zien hoe de zwangerschap en je baby zich ontwikkelen.

  Groei baarmoeder tijdens zwangerschap

  De eerste weken van je zwangerschap merk je nog niet veel verandering aan je buik. De meeste vrouwen merken pas tegen week 12 dat kleding niet meer comfortabel zit. Dit heeft alles te maken met de groei van de baarmoeder. In het eerste trimester zit de baarmoederrand nog dicht bij het schaambeen, maar in het tweede trimester wordt deze afstand groter en gaat de baarmoeder echt groeien. Niet zo gek dus dat die knoop na week 12 niet meer zo lekker dicht gaat.

  De grootte en dikte van je baarmoeder

  Voor de zwangerschap kun je de baarmoeder qua vorm vergelijken met een peer. Wist je dat je baarmoeder dan (gemiddeld) 3 centimeter dik, 4,5 centimeter breed en 7,6 centimeter lang is? Je baarmoeder moet dus een flinke groei doormaken tijdens je zwangerschap. Gelukkig kan je baarmoeder ruim 500 keer zo groot worden.

  Gemiddelde fundushoogte zwangerschap

  In onderstaande tabel zie je wat de gemiddelde fundushoogte tijdens de zwangerschap is.

  Zwangerschapsweek Fundushoogte Symfysis
  12 Kort boven je schaambot 12 centimeter
  16 Op de helft van je schaambot en navel 16 centimeter
  20 Onderrand navel 20 centimeter
  24 Bovenrand navel 24 centimeter
  28 Vlak boven je navel 28 centimeter
  32 Op de helft van je navel en middenrif 32 centimeter
  36 Vlak onder je middenrif 36 centimeter
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard