1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  NIPT-test

  Gepubliceerd op: 7-7-2020Bewerkt op: 2-22-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-7-2020Bewerkt op: 2-22-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  De NIPT-test is een bloedonderzoek dat tijdens de zwangerschap kan worden uitgevoerd. NIPT staat voor Niet-Invasieve Prenatale test. De bloedtest kan aantonen of je baby een chromosoomafwijking heeft zoals het syndroom van Down. Wat houdt de NIPT-test in?

  Wat is de NIPT-test?

  Bij de NIPT-test is een DNA-test waarbij een aantal buisjes bloed wordt afgenomen. Je kunt als zwangere vrouw zelf kiezen of je de NIPT-test wel of niet wil laten uitvoeren. Je verloskundige zal je hierover informeren. De NIPT-test kan de volgende aangeboren chromosoomafwijkingen aantonen:

  • Syndroom van Down (trisomie 21)
  • Edwardssyndroom (trisomie 18)
  • Patausyndroom (trisomie 13)

  Voor wie is de NIPT-test beschikbaar?

  De NIPT-test is voor alle zwangere vrouwen beschikbaar. Dit was niet altijd het geval. Eerder werd de NIPT-test uitgevoerd als vervolgonderzoek wanneer de combinatietest een verhoogd risico aantoonde.

  Wanneer NIPT-test?

  De NIPT-test kan vanaf 10 weken zwangerschap worden uitgevoerd.

  Kan een NIPT-test een miskraam veroorzaken?

  Nee, de NIPT-test kan geen miskraam veroorzaken. Bij de NIPT-test wordt slechts bloed bij jou afgenomen en in het lab onderzocht.

  Kan een NIPT-test mislukken?

  Dit komt zelden voor (3% van de vrouwen). De NIPT-test kan mislukken wanneer er te weinig genetisch materiaal van de moederkoek in het afgenomen buisje met bloed aanwezig is. Je kunt dan nogmaals bloed laten afnemen of in samenspraak met de arts besluiten om voor een vlokkentest of vruchtwaterpunctie te gaan.

  NIPT-test en geslacht

  De NIPT-test is niet bedoeld als test om het geslacht te achterhalen. Dit wordt daarom ook niet vermeld op de uitslag van de NIPT-test, dit is in Nederland niet toegestaan.

  Wanneer uitslag NIPT-test?

  De uitslag van de NIPT-test ontvang je meestal binnen 10 werkdagen en uiterlijk binnen 15 werkdagen. In principe ontvang je de uitslag schriftelijk of word je gebeld. Wil je de uitslag liever krijgen in het ziekenhuis? Dan kun je dat aangeven.

  Niet-afwijkende uitslag NIPT-test

  Als de uitslag van de NIPT-test geen afwijkingen aantoont, dan is er geen vervolgonderzoek nodig. De uitslag van de NIPT-test is erg betrouwbaar. De kans dat je baby een chromosoomafwijking heeft is minder dan 0,1%.

  Afwijkende uitslag NIPT-test

  Indien er sprake is van een afwijkende uitslag, houdt dit niet in dat je baby trisomie 13, 18 of 21 heeft. De NIPT-test kijkt namelijk naar jouw bloed waar DNA van de moederkoek in zit. In sommige gevallen kan de NIPT-test een afwijkende uitslag geven en blijkt later dat de afwijking alleen in de moederkoek zit maar niet bij de baby.

  Dit is de betrouwbaarheid van een afwijkende uitslag van de NIPT-test:

  • Syndroom van Down: 75% betrouwbaar
  • Edwardssyndroom: 24% betrouwbaar
  • Pataussyndroom: 23% betrouwbaar

  Vervolgonderzoek NIPT-test

  Indien er uit de NIPT-test een verhoogde kans op een baby met een aangeboren chromosoomafwijking komt, kan er vervolgonderzoek worden gedaan. Er zijn hierbij twee opties: een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie. Bij beide vervolgonderzoeken is de kans op een miskraam minder dan 1%. De vlokkentest kan vanaf 11 weken zwangerschap en de vruchtwaterpunctie vanaf 15 weken zwangerschap. Bij beide onderzoeken worden de chromosomen van de baby bekeken om afwijkingen te kunnen opsporen.

  Benieuwd welke controles en onderzoeken je allemaal nog meer krijgt tijdens de zwangerschap? Volg de zwangerschapscursus, deel van ons online cursuspakket

  NIPT-test met nevenbevindingen

  De NIPT-test controleert het bloed op trisomie 13, 18 of 21. Overige chromosomen worden niet onderzocht. Wanneer je overige chromosomen, afgezien van het geslachtschromosoom, wilt laten onderzoeken kom je uit bij een NIPT-test met nevenbevindingen. Hierbij gaat het om andere afwijkingen dan het syndroom van Down, Edwardssyndroom en Patausyndroom. Om vast te stellen om welke afwijkingen het precies gaat, is een vruchtwaterpunctie of vlokkentest als vervolgonderzoek nodig. Bespreek dit met je verloskundige of gynaecoloog wanneer je voorkeur hier naar uitgaat.

  Kosten NIPT-test

  Voorheen betaalde je een eigen bijdrage van €175 (van je eigen risico), vanaf 1 april 2023 is dat geheel gratis.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard