1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Kan Virtual Reality helpen pijn bij de bevalling te verlichten?

  Gepubliceerd op: 3-5-2020Bewerkt op: 5-24-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-5-2020Bewerkt op: 5-24-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Iedere vrouw wilt natuurlijk graag met zo min mogelijk pijn bevallen, maar niet iedereen ziet ruggenprikken of andere medicatie als de beste keuze voor zichzelf en de baby. Het is daarom een uitstekend idee om je al tijdens de zwangerschap te oriënteren op alternatieve, natuurlijke methodes om de pijn te verlichten tijdens de bevalling. Waarschijnlijk heb je al weleens gehoord van de hypnobirthing cursussen, maar wist je dat er een andere optie op komst is om de bevallingspijn op een natuurlijke manier te verlichten? Deze nieuwe optie is de ‘’Virtual Reality’’ (VR) bevalling. Met behulp van de VR methode kan je bevalling een stuk aangenamer worden, en dat zonder zware medicatie!

  De VR-bril tijdens de bevalling

  Misschien heb je al weleens gehoord van een VR-bril, maar denk je dat dit alleen gebruikt wordt bij het spelen van videospellen. Maar zo’n VR-bril wordt tegenwoordig ook volop gebruikt tijdens bevallingen over de hele wereld, en ook in Nederland wordt deze methode nu steeds populairder. De VR bevallingsmethode houdt in dat de vrouw een VR-bril krijgt opgezet waardoor zij zich in een compleet andere, rustige en vredige omgeving waant. Alle geluiden om je heen worden gedoofd en je ziet en hoort enkel en alleen nog maar wat er in de VR gebeurt. Vaak waan je je door de VR-bril in bijvoorbeeld in een prachtig natuurlandschap, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld een onderwaterlandschap. Je kunt je dus wel voorstellen dat zo’n omgeving veel rustgevender is dan een bevallingskamer in het ziekenhuis!

  Afleiding, ontspanning en minder pijn

  Onderzoek van de Victoria University of Wellington in Nieuw-Zeeland heeft uitgewezen dat de VR bevallingsmethode vrouwen absoluut kan helpen met het beter managen van de pijn die zij ervaren tijdens de bevalling. De visualisatie die de VR-bril biedt is een erg krachtige tool die vrouwen naar een vredige, mooie en relaxte omgeving kan brengen. Dit zorgt voor afleiding van alles wat er op dat moment in het lichaam gebeurt, waardoor het lichaam meer zal ontspannen tijdens de bevalling, wat op zijn beurt weer zorgt voor een veiliger bevallingsproces. Tijdens een VR bevalling wordt de VR-bril tijdens de gehele bevalling gebruikt met intervallen van 10 minuten.

  77% van de vrouwen die meededen aan dit onderzoek gaven aan dat de VR-bril hen hielp met het afleiden van de pijn die zij voelden tijdens de bevalling, en dat zij deze methode zeker weer zouden gebruiken. Als dat geen goed nieuws is voor vrouwen die binnenkort gaan bevallen!

  Te gebruiken in de beginfase van de bevalling

  De VR-bril is vooral te gebruiken in de beginfase van de bevalling, om zo op een ontspannen manier aan de weeën te kunnen wennen. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat wanneer je baby geboren wordt, jij in een andere wereld zit!

  Prijskaartje?

  Universitair Ziekenhuis van Wales in Cardiff heeft een aantal test gedaan met de VR-bril bij bevallende vrouwen. Of meer ziekenhuizen deze brillen zullen aanschaffen is nog maar de vraag: zo'n leuke bril kost namelijk maar liefst 4000 pond (ongeveer 4600 euro). Innovatief is het in ieder geval wel, en hopelijk zullen we deze optie dan ook snel in Nederland tegenkomen!

  VR-bril om de keizersnede vooraf mee te maken

  Alhoewel de Nederlandse ziekenhuizen nog niet heel bekend zijn met VR-brillen tijdens de bevalling, kunnen vrouwen al wel door een VR-bril een 3D beeld krijgen van hoe de keizersnede in zijn werk zal gaan vanuit hun perspectief op het operatiebed. Dit is fijn voor vrouwen die een geplande keizersnede krijgen, en op deze manier met minder angst en een realistisch beeld de operatiekamer in zullen gaan. Deze 3D VR-voorlichtingsfilm wordt beschikbaar gesteld in het HMC Bronovo en HMC Westeinde.

  Zou jij de VR bevallingsmethode overwegen als alternatief op standaard pijnbestrijdingsmiddelen tijdens de bevalling?

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard