1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Kiezen voor een geplande keizersnede: kan dat zomaar?

    Gepubliceerd op: 12-1-2021Bewerkt op: 6-1-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-1-2021Bewerkt op: 6-1-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Sommige vrouwen zijn zó bang voor de bevalling, dat ze denken: ‘doe mij maar gewoon een geplande keizersnede’. Misschien denk jij dit zelf wel, en vraag je je af en hoeverre het mogelijk is vrijwillig een geplande keizersnede te kiezen. Kan je zomaar om een geplande keizersnede vragen, als je een natuurlijke bevalling niet ziet zitten?

    Vrijwillig een keizersnede

    Het is zeker niet zo dat een geplande keizersnede beter is dan een natuurlijke bevalling, als er voor een natuurlijke bevalling geen risico’s zijn. Een keizersnede is en blijft toch een operatie met een kleine kans op complicaties. Toch is het meestal een grotere aanslag op het lichaam van de vrouw dan een natuurlijke bevalling zonder complicaties, maar vooral het herstel met een keizersnede is vaak zwaarder en heeft langer de tijd nodig. Je moet immers herstellen van een operatiewond, wat zwaarder is dan bijvoorbeeld herstellen met hechtingen door een episiotomie.

    Ook is de kans kleiner op overlijden bij een normale bevalling dan bij een keizersnede: die kans is 0,04 per duizend bevallingen, en bij een keizersnede is dat 0,53 per duizend keizersnedes. Ook kun je met een keizersnede meer bloed verliezen, trombose krijgen, een wondinfectie of schade aan de darmen. Al met al zitten er meer risico’s aan een keizersnede, en is het beste toch voor een vaginale bevalling te kiezen als er geen complicaties zijn.

    Ik wil persé een geplande keizersnede

    Toch kan het zo zijn dat je veel liever een keizersnede hebt dan een normale bevalling. Bijvoorbeeld omdat je extreme bevalangst hebt, of een eerdere traumatische natuurlijke bevalling hebt meegemaakt en dat beslist niet nog een keer wilt meemaken. Al die redenen zijn begrijpelijk en respectabel, maar toch kun je niet zomaar tegen je verloskundige of gynaecoloog zeggen dat je een keizersnede wilt, als daar geen medische indicaties voor zijn. Door de risico’s die aan een keizersnede kleven, zal geen een zorgverlener zonder goede reden ja zeggen.

    Wanneer kun je toch een geplande keizersnede krijgen?

    Als het niet geheel duidelijk is of een vaginale bevalling of keizersnede beter is, kun je toch met je zorgverlener tot de conclusie komen dat een keizersnede een goede optie voor je is. Bijvoorbeeld als:

    • Je meer risico hebt om incontinent te worden na een vaginale bevalling (als je een operatie dichtbij de anus hebt gehad)
    • Als je baby een afwijking heeft en daardoor een vaginale bevalling moeilijker wordt
    • Als je baby in de stuitligging ligt
    • Als je eerder een keizersnede hebt gehad

    In dit soort gevallen overleg je met je gynaecoloog wat de voor- en nadelen zijn, en beslis je uiteindelijk zelf. Als er sprake is van bijvoorbeeld een placenta praevia of als de baby dwars ligt, is een geplande keizersnede altijd nodig.

    Bang voor de bevalling

    Ben je bang voor de bevalling, en wil je daarom liever een keizersnede, maar heb je geen medische indicatie? Dan zal je zorgverlener zich verdiepen in je situatie om te kijken wat het beste voor jou is. Omdat een vaginale bevalling het veiligst is, zullen jullie eerst kijken of er andere opties zijn om je van je angst af te helpen, zoals:

    • Gesprekken met de psycholoog of EMDR therapie
    • Afspraken over pijnstilling tijdens de bevalling om de pijn te verlichten
    • Mensen die bij je bevalling kunnen zijn om je te steunen

    Komen jullie tot de conclusie dat er geen oplossing is om jou van je angst af te helpen? Dan kun je alsnog voor een geplande keizersnede kiezen, want vol angst aan een bevalling beginnen is ook niet ideaal. Die keus is dus uiteindelijk aan jou. Angsthormonen zullen namelijk de aanmaak van oxytocine in de weg zitten, wat nodig is voor een vlotte ontsluiting.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard