1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Herstellen na de bevalling. Wat gebeurt er allemaal met jou en je lichaam?

  Gepubliceerd op: 7-7-2016Bewerkt op: 3-20-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-7-2016Bewerkt op: 3-20-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  In de zwangerschap heeft jouw lichaam toegewerkt naar de geboorte. Nu de baby er is, begint een nieuw aanpassingsproces: het herstellen na de bevalling, het ontzwangeren.

  Kraamtranen

  Voel je je verdrietig of begin je ineens te huilen, schrik dan niet. Veel kersverse moeders krijgen te maken met ‘kraamtranen’ (babyblues). Het begint op de tweede dag na de bevalling en kan tot drie weken duren. Jouw lichaam en geest hebben een gigantische verandering ondergaan. Je hebt de zorg en verantwoordelijkheid voor een klein hulpeloos mensje. Dan is het niet verwonderlijk dat je emotioneel wordt.

  Naweeën

  In de 3 à 4 dagen na de bevalling kun je last hebben van naweeën. Dit zijn lichte tot hevige krampen die ervoor zorgen dat jouw baarmoeder weer de normale vorm aanneemt. Je verliest slijm en bloed, vergelijkbaar met een forse menstruatie: kraamvloed (lochia). Hiermee herstelt jouw baarmoeder zich en wordt gezuiverd (kraamzuivering).

  Stuwing

  Jouw borsten kunnen in drie tot vijf dagen na de bevalling pijnlijk, gespannen en warm gaan aanvoelen, dit is stuwing. De melkproductie komt nu goed op gang en er is een verhoogde doorbloeding. Leg regelmatig aan, je kunt ook afkolven (maar niet te veel). De pijn aan jouw borsten kun je verzachten door er een ingepakt icepack of gekoelde koolbladeren op te leggen.

  Ontzwangeren

  Een kind krijgen is negen maanden op, negen maanden af: je hebt na negen maanden zwangerschap negen maanden nodig om te herstellen. In de eerste zes weken (kraamperiode) kan de roze wolk mogelijk een grijze wolk worden. Je bent blij en gelukkig met jouw mooie baby. Je bent ook vooral moe en prikkelbaar of je kunt je gevoel geen plaats geven.

  Gun jezelf daarom tijd en rust. Doe wat je kunt, maar niet te veel. Naarmate jouw baby groeit, zal alles gemakkelijker gaan. Tegen de tijd dat je één kaarsje op haar/zijn verjaardagstaart zet, zit je weer lekker in je vel, is jouw lichaam weer helemaal de oude en kun je de wereld weer aan.

  Tip: In de cursus 'Herstellen na de bevalling', deel van ons online cursuspakket leer je wat er in je lichaam gebeurt na de bevalling en hoe je je herstel het beste kunt bevorderen.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven sterk in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot het herstel na de bevalling.

  • group-image
   1 dag geleden

   Herstel na de bevalling

   69 leden

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard