1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Het begin van het ontzwangeren: 9 typische postpartum kwaaltjes

    Gepubliceerd op: 11-12-2020Bewerkt op: 3-20-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-12-2020Bewerkt op: 3-20-2024
    Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Desirée Domacassé
    Ook na de bevalling kun je te maken krijgen met verschillende lichamelijke kwaaltjes, wat natuurlijk niet zo gek is. Nadat je kindje 9 maanden lang in je buik heeft gezeten moet je lichaam behoorlijk ontzwangeren, wat vaak gepaard gaat met deze typische kwaaltjes na de bevalling.

    Ontzwangeren: je lichaam na de bevalling

    Na een zwangerschap vol met verschillende zwangerschapskwaaltjes en na je kind op de wereld te hebben gezet is het niet verrassend dat je lichaam even moet bijkomen. en weer moet wennen aan het niet-zwangere bestaan. Dat wordt ook wel ontzwangeren genoemd, wat vaak gepaard gaat met typische kwaaltjes waarmee veel vrouwen te maken krijgen na de bevalling.

    Het ontzwangeren begint met het herstellen van de bevalling: je lichaam vindt weer zijn ‘ritme’ terwijl je veel rust en bijkomt van de bevalling. Een bevalling heeft veel impact op je lichaam en zelfs als het een relatief makkelijke bevalling is geweest kan je last krijgen van veel kwaaltjes achteraf. Gemiddeld duurt ontzwangeren één tot twee jaar, wat betekent dat je je daarna pas weer de ‘oude’ voelt. Maar dit verschilt natuurlijk ontzettend per vrouw!

    Kwaaltjes na de bevalling

    De volgende kwaaltjes zijn typisch voor na de bevalling terwijl je aan het ontzwangeren bent:

    1. Vloeien

    Iedere vrouw is na de bevalling nog een aantal weken aan het vloeien. Dat betekent dat je bloedverlies hebt als gevolg van de bevalling, omdat het loslaten van de placenta een wond achterlaat in de baarmoeder. Het vloeien kan 3 tot 8 weken duren, dat verschilt per individu. Het is eigenlijk een beetje als een hevige menstruatie in de eerste week, wat steeds meer zal afnemen en uiteindelijk helemaal zal stoppen. Sommige vrouwen ervaren dit als een kwaaltje en dus hinderlijk, maar het is volkomen normaal en je kunt het bloed opvangen met kraamverband, maandverband, menstruatieondergoed of een inlegkruisje.

    1. Aambeien

    Yup, aambeien na de bevalling is iets waar verrassend veel vrouwen mee te maken krijgen! Tijdens de zwangerschap had je er wellicht al last van, maar ook erna kan je plots last krijgen van aambeien. Dat kan erg vervelend zijn en soms ook pijn doen. Het is belangrijk om niet te veel te persen de eerste weken na de bevalling, en je spijsvertering te bevorderen met het juiste voedsel zodat je geen last krijgt van obstipatie. Lees hier meer over aambeien na de bevalling. Er is gelukkig genoeg aan te doen en op te smeren om ze te verhelpen.

    1. Pijnlijke vagina

    Een pijnlijke vagina is een veelvoorkomend kwaaltje na de bevalling: er is immers net een mensje uitgekomen. Dat komt omdat bij de bevalling veel druk is komen te staan op de weefsels in en rondom je vagina, waardoor het daaronder wat beurs en opgezwollen kan voelen. Daarnaast kan je de hechtingen voelen als je bent ingeknipt of uitgescheurd. Ook plassen kan pijn doen aan de hechtingen of kleine schaafwondjes bij de vagina. Dit houdt gelukkig niet de hele ontzwangerperiode van 9 maanden na de bevalling aan: de pijn zal in de eerste week het heftigst zijn en daarna langzaam afnemen: binnen 6 weken zal je waarschijnlijk, afhankelijk van hoe snel alles geneest, weer van de pijn af zijn. Als de vaginale pijn aanhoudt en je er ook last van hebt bij het vrijen, vraag dan om hulp bij de verloskundige of de bekkenbodemfysio. 

    1. Haaruitval

    Door de verandering in je hormoonhuishouding na de bevalling kan je haar uit gaan vallen. Tijdens de zwangerschap heb je namelijk misschien zonder dat je het door had veel minder haaruitval gehad onder de invloed van hormonen. Na de bevalling haalt het lichaam helaas de vertraagde uitval in. Zodra Sommige vrouwen krijgen er last van nadat ze gestopt zijn met het geven van borstvoeding. Schrik niet, want het kan soms gaan om hele plukken, maar het zou tijdelijk moeten zijn. Wanneer de werking van je schildklier vertraagt, iets wat vaak voorkomt in de eerste maanden tot jaren na het moeder worden, dan houdt haaruitval aan. Zorg ervoor dat je een bezoek brengt aan de huisarts om je inzicht te krijgen in de werking van je schildklier wanneer jij je hier zorgen om maakt.

    1. Urineverlies

    Tijdens de bevalling is er veel druk komen te staan op je bekkenbodem, waardoor deze spieren slapper worden. Ook zorgden de zwangerschapshormonen hiervoor. En de bekkenbodemspieren ondersteunen nu juist de sluitspieren van de blaas. Urineverlies na de zwangerschap is dan ook niet zo gek: soms komt er al wat uit als je moet niezen of lachen. Vaak herstelt dit vanzelf. Als je bekkenbodemoefeningen doet, leg dan de nadruk op het ontspannen van je bekkenbodem en doe ze het liefst onder begeleiding van een bekkenbodemfysio. 

    1. Kraamtranen

    Na de bevalling ga je van een hormonale soep naar hormoon niveaus die normaal zijn voor de menopauze. Dat kan er voor zorgen dat je in de kraamweek, en de weken erna, last krijgt van kraamtranen of de baby blues. Dat komt ook omdat het krijgen van een baby soms erg overweldigend kan zijn, waardoor soms de tranen rijkelijk zullen vloeien. 

    1. Naweeën

    De naweeën zijn iets waar niet veel mensen over praten, maar het kan toch best heftig zijn. Na een hele bevalling te hebben doorstaan krijg je dan ook nog eens een paar dagen erna flinke naweeën, die in de beleving van sommige vrouwen soms naarder kunnen voelen dan echte weeën. Dat kan natuurlijk ook zijn omdat je denkt dat de weeën niet meer naar een bepaald doel werken en jij niet meer in de bevallingsmodus zit. Naweeën hebben echter wel een bedoeling, namelijk de placenta eruit krijgen, het laten krimpen van je baarmoeder en het opschonen van je baarmoeder met alles wat eruit komt. Weet dat het geven van borstvoeding, de naweeën stimuleert.

    1. Vermoeidheid

    Vermoeidheid in de kraamtijd ervaart haast iedereen, maar ook nog maanden na de bevalling kan je (extreme) vermoeidheid ervaren. Voel je je een paar maanden na de bevalling nog steeds een lopend lijk, dan kan er misschien sprake zijn van postnatale depletie. Neem je herstel na de bevalling vooral erg serieus om dit te voorkomen.

    1. Zwangerschapskilo’s

    Voor sommige vrouwen maakt het niks uit, voor anderen wel: de zwangerschapskilo’s die achterblijven na de bevalling. Leg vooral niet te veel druk op jezelf om weer in vorm te komen na de bevalling en begin pas met sporten na 6 weken en wanneer jij je er klaar voor voelt. Onthoud dat je niet de enige bent die niet gelijk in haar skinny jeans past. Dit is wat je kunt verwachten van jouw buik na de bevalling. Ook kun je na de bevalling nog een zwangerschapsstreep zien en striae.

    Tip: In de cursus 'Herstellen na de bevalling', deel van ons online cursuspakket leer je wat er in je lichaam gebeurt na de bevalling en hoe je je herstel het beste kunt bevorderen.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard