Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

BabyDe kraamtijdOntzwangeren 9 typische kwaaltje na de bevalling

Ontzwangeren: 9 typische kwaaltjes na de bevalling

ZP® - Magazine

, 12 November 2020 21:03Laatste update op: 27 October 2021 19:25

Ook na de bevalling kun je te maken krijgen met verschillende lichamelijke kwaaltjes, wat natuurlijk niet zo gek is. Nadat je kindje 9 maanden lang in je buik heeft gezeten moet je lichaam behoorlijk ontzwangeren, wat vaak gepaard gaat met deze typische kwaaltjes na de bevalling.

Ontzwangeren: je lichaam na de bevalling

Na een zwangerschap vol met verschillende zwangerschapskwaaltjes en na je kind op de wereld te hebben gezet is het niet verrassend dat je lichaam even moet bijkomen. en weer moet wennen aan het niet-zwangere bestaan. Dat wordt ook wel ontzwangeren genoemd, wat vaak gepaard gaat met typische kwaaltjes waarmee veel vrouwen te maken krijgen na de bevalling.

Het ontzwangeren gaat hand-in-hand met het herstellen van de bevalling: je lichaam vindt weer zijn ‘ritme’ terwijl je veel rust en bijkomt van de bevalling. Een bevalling heeft veel impact op je lichaam en zelfs als het een relatief makkelijke bevalling is geweest kan je last krijgen van veel kwaaltjes achteraf. Gemiddeld duurt ontzwangeren negen maanden tot een jaar, wat betekent dat je je daarna pas weer de ‘oude’ voelt. Maar dit verschilt natuurlijk ontzettend per vrouw!

Kwaaltjes na de bevalling

De volgende kwaaltjes zijn typisch voor na de bevalling terwijl je aan het ontzwangeren bent:

 1. Vloeien

Iedere vrouw is na de bevalling nog een aantal weken aan het vloeien. Dat betekent dat je bloedverlies hebt als gevolg van de bevalling, omdat het loslaten van de placenta een wond achterlaat in de baarmoeder. Het vloeien kan 3 tot 8 weken duren, dat verschilt per individu. Het is eigenlijk een beetje als een hevige menstruatie in de eerste week, wat steeds meer zal afnemen en uiteindelijk helemaal zal stoppen. Sommige vrouwen ervaren dit als een kwaaltje en dus hinderlijk, maar het is volkomen normaal en je kunt het bloed opvangen met kraamverband, maandverband of een inlegkruisje.

 1. Aambeien

Yup, aambeien na de bevalling is iets waar verrassend veel vrouwen mee te maken krijgen! Tijdens de zwangerschap had je er wellicht al last van, maar ook erna kan je plots last krijgen van aambeien. Dat kan erg vervelend zijn en soms ook pijn doen. Het is belangrijk om niet te veel te persen de eerste weken na de bevalling, en je spijsvertering te bevorderen met het juiste voedsel zodat je geen last krijgt van obstipatie. Lees hier meer over aambeien na de bevalling. Er is gelukkig genoeg aan te doen en op te smeren om ze te verhelpen.

 1. Pijnlijke vagina

Een pijnlijke vagina is een veelvoorkomend kwaaltje na de bevalling: er is immers net een mensje uitgekomen. Dat komt omdat bij de bevalling veel druk is komen te staan op de weefsels in en rondom je vagina, waardoor het daaronder wat beurs en opgezwollen kan voelen. Daarnaast kan je de hechtingen voelen als je bent ingeknipt of uitgescheurd. Ook plassen kan pijn doen aan de hechtingen of kleine schaafwondjes bij de vagina. Dit houdt gelukkig niet de hele ontzwangerperiode van 9 maanden na de bevalling aan: de pijn zal in de eerste week het heftigst zijn en daarna langzaam afnemen: binnen 6 weken zal je waarschijnlijk, afhankelijk van hoe snel alles geneest, weer van de pijn af zijn.

 1. Haaruitval

Door de verandering in je hormoonhuishouding na de bevalling kan je haar uit gaan vallen. Tijdens de zwangerschap heb je namelijk misschien zonder dat je het door had veel minder haaruitval gehad onder de invloed van hormonen. Zodra je dan niet meer zwanger bent, vallen die extra haren er uit. Soms met hele plukken, soms een beetje.

 1. Urineverlies

Tijdens de bevalling is er veel druk komen te staan op je bekkenbodem, waardoor deze spieren slapper worden. Ook zorgden de zwangerschapshormonen hiervoor. En de bekkenbodemspieren ondersteunen nu juist de sluitspieren van de blaas. Urineverlies na de zwangerschap is dan ook niet zo gek: soms komt er al wat uit als je moet niezen of lachen. Vaak herstelt dit vanzelf, bekkenbodemoefeningen kunnen je hierbij helpen.

 1. Kraamtranen

Na de bevalling gieren de hormonen door je lijf. Dat kan er voor zorgen dat je in de kraamweek, en misschien de week erna, last krijgt van kraamtranen of de baby blues. Dat komt ook omdat het krijgen van een baby soms erg overweldigend kan zijn, waardoor soms de tranen rijkelijk zullen vloeien.

 1. Naweeën

De naweeën is iets waar niet veel mensen over praten, maar het is toch best heftig. Na een hele bevalling te hebben doorstaan krijg je dan ook nog eens een paar dagen erna flinke naweeën, die in de beleving van sommige vrouwen soms naarder kunnen voelen dan echte weeën. Dat kan natuurlijk ook zijn omdat je denkt dat de weeën niet meer naar een bepaald doel werken en jij niet meer in de bevallingsmodus zit. Naweeën hebben echter wel een bedoeling, namelijk de placenta eruit krijgen, het laten krimpen van je baarmoeder en het opschonen van je baarmoeder met alles wat eruit komt.

 1. Vermoeidheid

Vermoeidheid in de kraamtijd ervaart haast iedereen, maar ook nog maanden na de bevalling kan je (extreme) vermoeidheid ervaren. Voel je je een paar maanden na de bevalling nog steeds een lopend lijk, dan kan er misschien sprake zijn van postnatale depletie. Neem je herstel na de bevalling vooral erg serieus om dit te voorkomen.

 1. Zwangerschapskilo’s

Voor sommige vrouwen maakt het niks uit, voor anderen wel: de zwangerschapskilo’s die achterblijven na de bevalling. Leg vooral niet te veel druk op jezelf om weer in vorm te komen na de bevalling en begin pas met sporten na 6 weken en wanneer jij je er klaar voor voelt. Onthoud dat je niet de enige bent die niet gelijk in haar skinny jeans past. Dit is wat je kunt verwachten van jouw buik na de bevalling. Ook kun je na de bevalling nog een zwangerschapsstreep zien en striae.

Waarvan heb jij het meeste last gehad na de bevalling?

Meer over dit onderwerp:

 • De baarmoeder
 • Herstellen na de bevalling. Wat gebeurt er allemaal met jou en je lichaam?
 • Naweeën
 • Placenta

Plaats een reactie

(0)
user-image
  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard