Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Deze informatie is geverifieerd door onze deskundige: Fintor: Financieel advies en verzekeringen

BabyDe financiele kraamlijst na de geboorte

De financiële kraamlijst - na de geboorte

ZP® - Magazine

, 20 November 2018 14:40Laatste update op: 14 October 2021 18:12

Ook na de geboorte zijn er verschillende praktische en financiële zaken die geregeld moeten worden. Welke dat zijn lees je in dit artikel.

 1. Geboorteaangifte

Je moet binnen drie dagen aangifte doen van de geboorte van je kind. Je doet aangifte in de gemeente waar je kind is geboren. Doe je later aangifte? Dan riskeer je een boete. Dit bedrag kan al snel oplopen tot een paar honderd euro.

 1. Zorgverzekering aanpassen

Na de geboorte moet je je baby laten bijschrijven op de polis van je zorgverzekering. Hoe dat precies werkt? Independer heeft voor elke zorgverzekeraar een handig stappenplan. Want ook na de zwangerschap heb je gegarandeerd regelmatig goede zorg nodig voor jezelf en voor je baby. Het is daarom aan te raden je verzekering te vergelijken om te kijken of hij wel babyproof is! Goed om te weten: een kind is gratis meeverzekerd tot 18 jaar.

 1. Overige verzekeringen aanpassen

Je hebt vast nog meer verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering bijvoorbeeld. En misschien een reisverzekering en een uitvaartverzekering. Neem contact op met je verzekeraar om je kind te laten bijschrijven. Doe je dit niet? Dan is je kind niet verzekerd. Misschien schaffen jullie ook een nieuwe auto aan, een nieuwe autoverzekering mag dan ook niet missen. En wat dacht je van de elektriciteitskosten die met een baby vaak omhoog vliegen (denk aan de wasmachine, vaatwasser en verwarming die steeds meer worden gebruikt)? Je energieleverancier onder de loep nemen is dan ook een goed idee

 1. Kinderopvangtoeslag regelen

Met de kinderopvangtoeslag is het belangrijk om op tijd te zijn. Die moet je aanvragen binnen 3 maanden nadat je kind voor het eerst naar de opvang gaat. Wacht je te lang met de aanvraag? Dan loop je deze toeslag mis. Kinderopvangtoeslag aanvragen doe je bij de Belastingdienst. Je kunt voor maximaal 230 uur per maand kinderopvangtoeslag krijgen. De toeslag wordt altijd aan het einde van de maand uitbetaald, rond de 20e.

Je krijgt automatisch kinderbijslag. Hier hoef je niets voor te doen. Binnen 2 tot 4 weken na de aangifte van de geboorte krijg je bericht van de Sociale Verzekeringsbank.

 1. Voogd benoemen

Je moet er niet aan denken natuurlijk: maar wat als jij en je partner er ineens niet meer zijn? Wie zorgt er dan voor je kind? Het is goed om daar nu al over na te denken. Een voogd neemt de zorg voor je kind over. Lees waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een voogd.

 1. Testament

Wie erft wat als je overlijdt? Dat kun je laten vastleggen in een testament. Heb je besloten wie de voogd wordt van je kind? Ook dat kun je laten opnemen in je testament. Voor een testament ga je naar de notaris. Vind een notaris bij jou in de buurt.

 1. Overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Stel dat jij of je partner overlijdt. Dan wil je natuurlijk dat je gezin niets tekortkomt. Ze moeten gewoon in hetzelfde huis kunnen blijven wonen. En ook de kinderopvang en de studie van je kinderen mogen niet in gevaar komen. Met een overlijdensrisicoverzekering geef je je gezin die zekerheid. Lees er hier meer over.

Ben je ondernemer of zzp’er? Dan is het goed om na te denken wat er gebeurt als je niet kunt werken door een ongeluk of ziekte. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering ben je verzekerd van inkomen.

 1. Sparen voor je kind

De meeste ouders sparen voor hun kind. Bijvoorbeeld voor een studie. Of voor als ze later een eigen zaak willen beginnen. Begin vroeg. Dan hoef je per maand maar een klein bedrag opzij te zetten. En heeft je geld de tijd om te groeien. Lees hier meer over sparen voor je kind.

Download hier de financiële kraamlijst voor na de geboorte.

 • Magazine

 • Mijn week

 • Zoeken

 • Dashboard