1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Het belang van een aansprakelijkheidsverzekering als gezin

  Gepubliceerd op: 8-14-2023Bewerkt op: 9-28-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-14-2023Bewerkt op: 9-28-2023
  Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Certius Financieel Advies
  Met de komst van je kind verandert je leven, je bent niet meer alleen verantwoordelijk voor je eigen doen en laten, maar ook dat van je kind en die kan soms heel onvoorspelbaar zijn. Daarom is een aansprakelijkheidsverzekering onmisbaar!

  Waarom je als jong gezin een aansprakelijkheidsverzekering nodig hebt

  Het ene moment zijn je kinderen rustig bij je buren aan tafel aan het kleuren en het volgende moment... oeps! Blijkt de muur ook veel leuker om in te kleuren. Die dingen gaan gebeuren en soms loopt het met een sisser af, maar stel dat het kleurpotlood een steentje is en de muur de nieuwe auto van de buurman. Dan loopt de schade opeens in de honderd of misschien wel in de duizenden euro’s. En dat is precies waarom een aansprakelijkheidsverzekering heel verstandig is. Laten we er eens wat dieper in duiken.

  Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

  Een aansprakelijkheidsverzekering is eigenlijk een verzekering voor iemand anders. Het dekt de kosten van de schade die jij aan anderen of hun eigendommen veroorzaakt. De dekking is dus voor jou en je gezin maar ook je hond en je kat zijn verzekerd voor ongelukken bij anderen. Dit kan zijn aan spullen van een ander: je zet je fiets op de standaard maar door het gewicht van je kinderzitje valt hij op een geparkeerde auto. Schade aan de auto is dan verzekerd. Heftiger is het als het lichamelijk letsel is, stel dat je kind stept op de step op de stoep en bovenop een voetganger valt die vervolgens valt en een arm breekt. De voetganger kan vervolgens niet werken en stelt je aansprakelijk voor de schade.

  Tips waar je op moet letten!

  Bij het kiezen van een aansprakelijkheidsverzekering is het belangrijk om te kijken naar de maximale dekking die de verzekering biedt en wat er precies onder de dekking valt. Is bijvoorbeeld schade veroorzaakt door huisdieren ook gedekt? Andere tips waar je op moet letten bij het kiezen van een aansprakelijkheidsverzekering:

  • Dekkingsbedrag: Kies een aansprakelijkheidsverzekering met een passend dekkingsbedrag. Dit bedrag geeft aan hoeveel de verzekering zal uitkeren als je aansprakelijk wordt gesteld voor schade. Over het algemeen wordt aangeraden om voor een hoger bedrag te kiezen, vooral omdat gezinnen met kinderen meer kans hebben op onvoorziene situaties.
  • Gezinsdekking: Controleer of de verzekering dekking biedt voor het hele gezin, inclusief kinderen en huisdieren. Dit zorgt ervoor dat alle leden van het gezin beschermd zijn, ongeacht wie de schade veroorzaakt.
  • Schade door kinderen: Het is belangrijk om na te gaan of schade veroorzaakt door kinderen ook gedekt is. Denk hierbij aan situaties waarbij je kind per ongeluk schade toebrengt aan eigendommen van anderen.
  • Buitenschoolse activiteiten: Controleer of de aansprakelijkheidsverzekering dekking biedt voor buitenschoolse activiteiten van je kinderen, zoals sportevenementen of schoolreizen. Dit kan nuttig zijn omdat ongelukken tijdens dergelijke activiteiten kunnen gebeuren.
  • Woonplaats en reizen: Zorg ervoor dat de aansprakelijkheidsverzekering geldig is voor schade die wordt veroorzaakt in je huis, maar ook daarbuiten. Als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, is het prettig om te weten dat de verzekering nog steeds geldig is.
  • Opzettelijke schade: Let op of opzettelijk veroorzaakte schade is gedekt. In de meeste gevallen zal opzettelijke schade niet worden gedekt door een aansprakelijkheidsverzekering.
  • Eigen risico: Controleer of er een eigen risico is verbonden aan de verzekering. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de verzekering begint uit te keren.
  • Premie: Vergelijk premies en dekkingen van verschillende verzekeraars. Zoek naar een balans tussen betaalbaarheid en dekking. Let op eventuele kortingen die verzekeraars bieden voor gezinnen.
  • Polisvoorwaarden: Lees de polisvoorwaarden grondig door om te begrijpen welke situaties wel en niet gedekt zijn. Als je vragen hebt, neem dan contact op met de verzekeraar voor verduidelijking.

  Het is raadzaam om met een verzekeringsadviseur te praten om een beter inzicht te krijgen in je specifieke situatie en om te bepalen welke aansprakelijkheidsverzekering het beste bij jouw gezin past.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard