1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Zorgverzekering na je bevalling

  Gepubliceerd op: 11-11-2020Bewerkt op: 1-9-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-11-2020Bewerkt op: 1-9-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Certius Financieel AdviesIn samenwerking met: UnitedConsumers
  Na de geboorte van je kindje verandert er veel. Past je zorgverzekering dan nog wel bij je situatie? Het is goed om te checken welke zorg je nodig hebt. Heb je speciaal voor je zwangerschap een uitgebreid aanvullend pakket gekozen? Dan heb je die nu misschien niet meer nodig. Of juist wel, bijvoorbeeld voor borstvoedingsadvies of bekkenfysiotherapie.

  In het kort

  Basisverzekering na je bevalling

  Een basisverzekering verzekert medische zorg zoals je huisarts, opname in het ziekenhuis, kraamzorg en de meeste medicijnen. Wil je een basisverzekering die bij jou past? Vergelijk dan via Independer.

  Aanvullende verzekering na je bevalling

  Is een aanvullende verzekering ook nodig? Om extra zorgkosten te voorkomen kun je kiezen een aanvullende verzekering af te sluiten. Dankzij een aanvullende verzekering kan je bijvoorbeeld de borstkolf, een lactatiekundige, fysiotherapie, EHBO cursus, gewichtsconsulent en alternatieve geneeswijzen (deels) vergoed krijgen. Dit kan als snel gaan om zo'n 1000 euro in totaal als je kiest voor meerdere (bekken)fysiotherapie behandelingen, een lactatiekundige en bezoekjes aan een osteopaat. Verderop in dit artikel kan je meer lezen over het verschil tussen een basisverzekering en aanvullende verzekering en bepaalde vergoedingen.

  Het verschilt per aanvullende verzekering wat je wel of niet vergoed krijgt. Wil je een aanvullende verzekering die bij jou past? Vergelijk dan via Independer.

  Hieronder uitgebreide informatie over alle vergoedingen, het verschil tussen een basisverzekering en aanvullende verzekering en waar je op moet letten.

  Waarom een aanvullende verzekering als je al bevallen bent?

  Heb je extra vergoeding nodig voor jou en je kindje? Dan kun je met een aanvullende verzekering extra vergoedingen krijgen voor alle zorg na een bevalling. Hieronder een overzicht van zorg en kosten die vergoed worden vanuit een aanvullende verzekering en die interessant kunnen zijn als je al bevallen bent.

  • Borstkolf: Vind je borstvoeding voor jouw pasgeboren kind belangrijk? Dan is het fijn om te weten dat de aanschaf of huur van de borstkolf (deels) vergoed kan worden door een aanvullende verzekering. Je ontvangt een eenmalige vergoeding voor de huur of aanschaf van een elektrische borstkolf of handborstkolf.

  • Advies over borstvoeding: Soms gaat borstvoeding geven niet vanzelf, en dan is het fijn om advies van een lactatiedeskundige te krijgen. Enkele aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de kosten van de voorlichting en het advies van een lactatiekundige.

  • Fysiotherapie: Met de basisverzekering wordt fysiotherapie alleen vergoed bij specifieke aandoeningen, denk aan COPS, artrose en bij zwangerschapsincontinentie. Maar, na de bevalling kun je ook last krijgen van kwaaltjes, zoals bekkeninstabiliteit. Dankzij een aanvullende verzekering ben je verzekerd voor meerdere fysiotherapie behandelingen.

  • EHBO- of reanimatiecursus: Een EHBO- of reanimatiecursus wordt (deels) vergoed vanuit een aanvullende verzekering.

  • Overige vergoedingen zoals gewichtsconsulent en preventieve zorg: Wie gezond is, kan toch problemen hebben met zijn of haar gewicht. Als dit voor jou het geval is, kun je naar een gewichtsconsulent. Een gewichtsconsulent kan u op verschillende manieren helpen met advies over voeding, advies over beweging en begeleiding en coaching.

  • Preventie: Vanuit de basisverzekering wordt veel preventieve zorg vergoed. Sommige gezondheidspreventies worden alleen vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering. Maar, wat valt er dan precies onder preventieve zorg? Wij zetten een aantal voorbeelden van preventie in de zorg voor je op een rijtje: leefstijladvies, gewichtsconsulent, stoppen met roken, leefstijlcheck, sportmedisch advies, vaccinaties, bevolkingsonderzoek, preventief medisch onderzoek, valpreventie, geneesmiddelen voor vakantie en overgangsconsulente.

  • Alternatieve geneeswijzen: Alternatieve geneeswijzen kunnen een prettige aanvulling zijn op de traditionele geneeswijzen. Denk bijvoorbeeld aan acupunctuur, homeopatische medicijnen of een bezoekje aan de osteopaat. Dit kan naast voor jou ook voor je baby prettig zijn.

  • Doula na je bevalling: Steeds meer vrouwen kiezen tijdens hun zwangerschap voor extra begeleiding van een doula. Een doula wordt ook wel een persoonlijke geboortecoach genoemd, en is een aanvulling op je verloskundige of gynaecoloog. Maar ook na je bevalling kan een doula je helpen. Bijvoorbeeld bij je vragen, onzekerheden en emotionele herstel. Er zijn een aantal verzekeraars bij wie je je hier aanvullend voor kunt verzekeren.

  • Kraamzorg thuis: De basisverzekering vergoedt in 2024 minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg vanaf de geboorte, verdeeld over 10 dagen. Het aantal kraamzorguren waar jij recht op hebt hangt af van jouw situatie. In 2024 betaal je een eigen bijdrage van €5,10 per uur voor de kraamzorg thuis. Met sommige aanvullende verzekeringen kun je deze eigen bijdrage vergoed krijgen.

  • Kraamzorg in het ziekenhuis: Voor een bevalling in het ziekenhuis of in een kraamhotel zonder medische noodzaak betaal je in 2024 een eigen bijdrage van € 40,- per dag voor de kraamzorg. Beval je van een meerling? Dan betaal je per kind €19,- extra. Ook bij kraamzorg in het ziekenhuis vergoeden sommige aanvullende verzekeringen de eigen bijdrage voor kraamzorg.

  Verschil eigen bijdrage en eigen risico

  In de zorgverzekeringswereld wordt er gesproken van een eigen bijdrage en een eigen risico. Maar wat is het verschil precies tussen die twee?

  • Eigen bijdrage: Met een eigen bijdrage betaal je zelf een deel van de zorgkosten. Hiervoor kun je je aanvullend verzekeren. Voor kraamzorg moet je bijvoorbeeld een eigen bijdrage betalen.

  • Eigen risico: Een deel van de jaarlijkse zorgkosten die je maakt valt onder het eigen risico. Dit bedrag is minimaal €385, wat je dus zelf moet betalen voor zorgkosten die onder het eigen risico vallen. Alle kosten die hier dan boven komen, vergoedt je basisverzekering. Je kunt er ook voor kiezen jaarlijks een hoger eigen risico te nemen, en de maandelijkse premie wordt hierdoor dan lager.

  Handig om te weten

  • Meld je baby binnen 4 maanden na de geboorte aan bij je zorgverzekeraar. Als je dat vergeet, krijg je de zorgkosten voor je kind niet vergoed. Zodra je kind is aangemeld, geldt de verzekering met terugwerkende kracht.
  • Je kunt alleen overstappen tussen 12 november 2023 en 31 december 2023. Je nieuwe zorgverzekering gaat in op 1 januari 2024.

  Wil je zelf aan de slag om alle verschillende zorgverzekeringen te vergelijken? Dan kan dat gemakkelijk met de vergelijker op Independer.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard