1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  6 tips als je kind niet wil delen

  Gepubliceerd op: 7-17-2020Bewerkt op: 3-15-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-17-2020Bewerkt op: 3-15-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Als ouder van een peuter ken je het misschien wel: je kindje wil niet delen. Gelukkig ben je niet de enige ouder die dit overkomt! Dat je kindje niet wil delen, hoort bij de leeftijd en is daarom volkomen normaal. Natuurlijk ben je er niet mega trots op als ouder, en zou je liever zien dat je kleine wél deelt. Deze tips kunnen helpen je kindje te leren delen.

  Waarom wil mijn peuter niet delen?

  Het kan best heftig zijn wanneer je peuter keihard ‘’nee’’ roept als een ander kind met zijn speelgoed wil spelen. Geen zorgen: dit hoort bij de leeftijd. Peuters zijn namelijk nog erg op zichzelf gericht, waardoor ze delen niet bepaald leuk vinden. Ze spelen vooral naast elkaar, in plaats van met elkaar. Dat naast elkaar spelen is ook erg belangrijk voor hun ontwikkeling, want zo leert je kleine dat andere kindjes ook wensen en gevoelens hebben.

  Zo rond het derde levensjaar zal je peuter uit zichzelf steeds beter kunnen delen. Het naast elkaar spelen gaat dan langzaam over in samen spelen. Vanaf vier jaar zal je kindje steeds meer bewust samen gaan spelen met kinderen, omdat hij dit ook echt leuk vindt.

  Tips om je peuter te leren delen

  Ookal heeft het voor een groot deel te maken met de levensfase van je peuter, het is toch belangrijk dat je je peuter op weg helpt met het delen met andere kinderen. Op de volgende manieren kan je het delen stimuleren en je peuter op weg helpen:

  1. Geef je kindje geen straf

  Als je kindje écht niet wil delen, geef hem dan geen straf. Hij zal dan alleen maar nog meer zijn speeltje willen beschermen. Het is beter hem zo lang mogelijk aan te moedigen toch te delen, en als het dan uiteindelijk niet lukt, dan lukt het maar een keer niet.

  1. Samen oefenen

  Je kunt je kindje helpen door samen het delen te oefenen wanneer jullie samen spelen. Zo kunnen jullie om de beurt een blokje bijdragen aan het bouwwerk, waarna je kunt uitleggen dat dít delen en samen spelen is, en dat dat toch best leuk is! Je kindje wat hapjes laten uitdelen aan bijvoorbeeld visite kan ook helpen.

  1. Geef je peuter zijn speelgoed weer terug

  Als je peuter dan wel deelt, zorg er dan ook voor dat hij zijn speelgoed achteraf weer terugkrijgt. Dat geeft je kindje vertrouwen in de andere kindjes, wat ervoor kan zorgen dat hij de volgende keer ook sneller weer zal delen.

  1. Leg uit hoe anderen zich kunnen voelen

  Op het moment dat je peuter niet wil delen, kun je op een rustige manier uitleggen hoe het andere kindje zich daardoor kan voelen. Zo leert je kleine dat andere kinderen ook gevoelens hebben, en leert hij hier rekening mee te houden.

  1. Maak delen leuk

  Als delen als iets leuks wordt gezien, is het meteen veel makkelijker voor je kindje. Vooral ‘’taken’’ waarbij je kindje deelt, zijn leuk voor peuters, vanwege het verantwoordelijkheidsgevoel. Komen er dus kindjes of visite over de vloer? Laat je peuter dan snoepjes uitdelen, of iedereen een blokje geven om samen iets mee te bouwen.

  1. Probeer niet te snel in te grijpen

  Probeer niet te snel tussen twee ruziënde peuters in te springen als ze niet uit een conflict over speelgoed komen. Meestal komen ze er uiteindelijk zelf toch wel uit, ookal zou je dan in eerste instantie niet denken. Er wordt dan bijvoorbeeld tóch gedeeld of een compromis gesloten.

  Heeft jouw peuter moeite met delen? Wat doe jij in zo’n geval?

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard