1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Geschikt speelgoed voor je kindje per leeftijd

  Gepubliceerd op: 8-15-2020Bewerkt op: 4-24-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-15-2020Bewerkt op: 4-24-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Speelgoed is voor de meeste kinderen heel belangrijk. Of het nu gaat om een dreumes of om een kind van zes jaar, alle kinderen hebben hun eigen voorkeur voor hun speelgoed. Iedere leeftijd heeft zijn eigen ontwikkelingsfase, waar je met baby speelgoed en kinderspeelgoed op in kunt spelen. Het zorgt niet alleen voor genoeg plezier, maar is daarnaast ook heel leerzaam. Welk speelgoed past het beste bij welke leeftijd?

  Dit artikel bevat verkooplinks

  Kinderspeelgoed

  De keuze in speelgoed lijkt eindeloos te zijn en voor kinderen is de speelgoedwinkel dan ook een waar paradijs. Het houdt ze niet alleen een tijdje zoet, maar bevordert daarnaast ook hun vaardigheden op emotioneel, lichamelijk en sociaal vlak. Het juiste speelgoed kiezen voor je kind is soms nog best moeilijk, want zowel vermaak als educatie speelt mee in deze keuze.

  Baby speelgoed

  De eerste maanden zal je baby vooral veel slapen en nog niet uitgebreid spelen. Knuffels, rammelaars en muziekdoosjes zijn in die periode vooral vermakelijk. Na ongeveer zes maanden gaan ze steeds meer ontdekken en proberen vast te grijpen. Je baby kan zijn ogen uitkijken met een leuke mobile boven het bed, babyboekjes, bekers, knisperende boekjes en een babygym. Baby’s stoppen alles wat ze kunnen vinden graag in hun mond, dus let wel op dat er geen kleine, losse onderdelen aan het speelgoed zitten. Op de verpakking staat meestal aangegeven voor welke leeftijd het geschikt is.

  Speelgoed voor kinderen van 1 jaar

  Na het eerste jaar is je kindje al enorm gegroeid, zowel in groei als in zijn lichamelijke en mentale ontwikkeling. Je kindje is nu een dreumes en raakt steeds geïnteresseerder in nieuwe dingen. Hij krijgt andere interesses en wil nu graag dingen zelf doen en uitproberen. Vanaf zijn eerste verjaardag gaat het hard: voordat je het weet zegt hij zijn eerste woordjes, kan hij zelfstandig lopen en kan hij zichzelf een tijdje vermaken. Hij vindt het leuk om jou na te doen en voor je het weet staat hij naast je in de keuken te ‘helpen’. Op deze leeftijd gaat je kind ook steeds beter begrijpen wat hij met een voorwerp kan doen. Je dreumes kan steeds meer en daar hoort speelgoed bij dat goed aansluit op zijn belevingsniveau en zijn ontwikkeling ondersteunt. Hij zal zich uren kunnen vermaken met het bouwen van torens, spelen in de zandbak, bakken in zijn speelgoedkeuken en op stap gaan met een trekhondje.

  Verschillende soorten speelgoed

  Verschillende soorten muziek, mooie kleuren en bewegende onderdelen; zolang er maar allerlei toeters en bellen aanzitten, vindt een dreumes het fantastisch. Het kinderspeelgoed dat jij op een gegeven moment het huis uit wilt hebben, vindt je kindje waarschijnlijk juist geweldig. Gelukkig zijn er nog genoeg andere soorten speelgoed die je met je kind uit kunt proberen.

  Speelgoed voor kinderen van 2 jaar

  Wanneer je kind 2 jaar wordt, is het tijd voor nieuw speelgoed. Je peuter heeft behoefte aan meer uitdaging en krijgt een steeds grotere fantasie. Het liefst doet hij zoveel mogelijk alleen, want delen vindt hij nog erg lastig. Hij kan nu al kleuren herkennen, een bal gooien en ertegenaan schoppen en helpt je maar wat graag met klusjes. Torens bouwen gaat hem steeds beter af en zijn woordenschat wordt steeds groter. Het tempo waarin hij zich in zijn tweede jaar ontwikkelde, gaat nu net zo snel. De loopfiets krijgt hij steeds meer onder de knie, hij kan dansjes verzinnen en hij gaat het verschil herkennen tussen bepaalde vormen en kleuren. Op een gegeven moment zal hij ook samen met andere kinderen gaan spelen. De fantasiewereld van je kind wordt groter, dus zet je maar schrap voor alle zandtaartjes die hij heel trots aan je gaat serveren.

  Op deze leeftijd wordt de fijne motoriek van je peuter ook steeds beter. Het tekenen van een cirkel gaat hem steeds beter af, net als het rijgen van kralen aan een ketting en het stapelen van blokken. De meeste peuters vinden het heerlijk om rond te rennen. De glijbaan, stoepkrijten, spelen in de zandbak en met water blijven ook favoriet.

  Speelgoed geschikt voor kinderen van 2 jaar:

  • Kinderen van 2 doen je graag na in een rollenspel. Een kassa, werkbank, verkleedkleren, keukentje en doktertje spelen stimuleren de sociale en cognitieve ontwikkeling.
  • Kinderen creëren de creatiefste fantasiewerelden met hun favoriete knuffels en poppen.
  • Puzzels maken gaat steeds beter. Daag je kind uit door puzzels erbij te pakken met twee tot vier stukjes en ga steeds iets verder.
  • Creatief bezig zijn blijft een succes. Een middagje knutselen, kliederen met vingerverf, overal stickers plakken en kettinkjes maken is heel goed voor de fijne motoriek.
  • Boeken lezen is niet alleen goed voor de taalontwikkeling, maar creëert ook een fijn moment samen.
  • Samen muziek maken, bijvoorbeeld op een trommel of door liedjes te zingen.

  Speelgoed voor kinderen van 3 jaar

  Een kind van drie is nieuwsgierig, heel nieuwsgierig. ‘Waarom dan?’ is een vraag die je nog heel vaak gaat horen. Hij wilt alles weten en doet steeds meer zelf. Aankleden duurt ‘s ochtends wat langer, want hij wil en kan nu zelf zijn kleding aandoen. Er is een duidelijke ontwikkeling zichtbaar in de fijne motoriek: een potlood gebruiken gaat steeds beter en ook het maken van puzzels wordt makkelijker. Vanaf het derde jaar gaat vooral zijn denkvermogen vooruit en kan hij zich beter focussen op een taak of spelletje. De bekende stokpoppetjes staan op bijna iedere tekening en je kind leert om zelf te knippen. Het is een hele vooruitgang in slechts een paar jaar.

  Een peuter van drie jaar zit vol met energie. Neem je kindje eens mee naar de speeltuin zodat hij al zijn energie kwijt kan op het grasveld, de glijbaan of wipwap. Het speelgoed van je kind moet aansluiten op het denkvermogen, de motorische vaardigheden en de sociale ontwikkeling van je kind.

  Speelgoed geschikt voor kinderen van 3 jaar:

  • De loopfiets is bijna verleden tijd. Sommige kinderen zijn al toe aan een echte fiets met zijwieltjes.
  • Het uitprikken van een afbeeldingen op een prikmat stimuleert de fijne motoriek. Of timmer er vrolijk op los met een spelletje hamertje tik!
  • Dat zijn fantasiewereld steeds groter wordt, zie je ook terug in zijn tekeningen. Met een verfkwast in zijn hand maakt je kind de mooiste creaties.
  • Het bouwen van blokkentorens en dan vooral het omgooien van de toren zal je kind nu heel vermakelijk vinden.
  • Puzzels maken, zoals houten puzzels of 3D-puzzels, blijft heel leuk voor een kind van 3 jaar.
  • Er is steeds meer geschikt voor je kind, zoals klein speelgoed. Je kind kan nu ook spelen met Playmobil 1/2/3 en poppetjes in een poppenhuis.
  • Bij een vormenstoof moet je kind goed nadenken en oefenen welke vorm waarin past.
  • Waar gezelschapsspelletjes eerst een beetje lastig waren, kan dat nu wel. Een spelletje kwartet, hamertje tik, Memory of ganzenbord kan heel gezellig en leerzaam zijn.
  • Is je kind al volop tenten aan het bouwen met dekens, kussens en lakens? Heel leuk natuurlijk, maar vaak staat dan ook de hele woonkamer een paar dagen vol. Kinderen hebben graag hun eigen plekje, afgezonderd van de rest. Een speeltent of tipi kan dan de uitkomst bieden.

  Speelgoed voor kinderen van 4-6 jaar

  Vanaf zijn vierde verjaardag is je kind een kleuter en komt de eerste dag op de bassischool steeds dichterbij. De tekeningen die je kind maakt zijn nu wat makkelijker te herkennen, hij kan zelf dingen uitknippen en geen klimrek is veilig voor je kleine rouwdouwer. Op de basisschool krijgt een peuter ook steeds meer aandacht voor speelgoed voor jongens of speelgoed voor meisjes. Wat vindt een kind, naast verf, rollenspellen en puzzels, nog meer leuk?

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard