1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Pretecho

  Gepubliceerd op: 11-6-2019Bewerkt op: 4-15-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-6-2019Bewerkt op: 4-15-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Naast de medische echo’s die worden gemaakt, kun je tegenwoordig ook kiezen voor een pretecho. Zoals de naam al doet vermoeden, is zo’n echo puur voor de lol. Het draait hierbij puur en alleen om het kunnen zien en bewonderen van jullie kleine wondertje in de buik. De zoektocht naar afwijkingen en groeistatistieken wordt dus even gepauzeerd, en je krijgt van de echoscopiste uitleg van wat je precies ziet. Om alles te vereeuwigen krijg je na afloop vaak foto’s en zelfs een dvd mee van deze bijzondere ervaring. Ook is het geen probleem om vrienden of familie mee te nemen!

  Wanneer een pretecho?

  De meeste zwangere koppels kiezen ervoor een pretecho te laten maken tussen de 16 en 30 weken. Het ligt er een beetje aan wat je precies wilt zien tijdens zo’n echo! Wil je het geslacht weten? Dan kun je het beste gaan voor een echo voor de lol tussen de 16 en 20 weken. Ook is het natuurlijk veel te lang wachten tot de 20-wekenecho, waardoor vele koppels ervoor kiezen voor zo’n tussendoor.

  Wil je je kindje in 3D of 4D kunnen zien? Dan kun je het beste wachten tot tussen de 24 en 30 weken. Wil je je baby in één beeld kunnen vangen? Dan kun je je echo het beste plannen voor de 22 weken zwangerschap. Na de 30 weken hangt het een beetje af van de ligging van je kindje, de placenta en de hoeveelheid vruchtwater hoeveel je kunt zien tijdens de echo. Daarnaast loop je de kans het gezichtje van je baby niet meer te kunnen zien na de 27 weken.

  Wat voor soort pretecho?

  Je kunt kiezen uit verschillende soorten pretecho’s, namelijk een 2D, 3D of 4D-echo.

  De 2D-echo is in zwart wit en zonder diepte. Dit soort echo’s krijg je vaak bij de termijnecho en de 20-weken echo. De 3D-echo is dan weer wat uitgebreider. Hierbij krijg je stilstaande kleurenbeelden met diepte, waardoor je beter kunt zien hoe je baby eruit ziet. Een 4D-echo biedt je de kans je baby in live beelden te zien, compleet met bewegende kleurenbeelden met diepte. Hierbij kun je hem gekken bekken zien trekken, gapen en lachen. Hierbij krijg je ook vaak een dvd mee naar huis na afloop.

  Waar kan ik een pretecho laten maken?

  Omdat pretecho’s tegenwoordig zo populair zijn, kun je zelfs speciale klinieken vinden die hierin zijn gespecialiseerd. Ook kun je vaak gewoon bij je verloskundige of in het ziekenhuis terecht, maar dit is niet overal het geval.

  Omdat het niet een noodzakelijke echo is zit er een prijskaartje aan. De prijs is afhankelijk van de soort echo die je laat maken en op welke plek. Vaak kost een 2D echo zo’n €40 met 4 zwart-wit foto’s, en een 4D-echo inclusief film en foto’s kost al gauw zo’n €100.

  Een pretecho wordt niet in de basisverzekering vergoed, maar in sommige aanvullende verzekeringen is er wel een vergoeding mogelijk voor deze leuke ervaring!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard